szerző:
hvg.hu

Emlékeznek még a hivatalos Összetartozás dalára?

Mint írtuk, Orbán Viktor – sokakat meglepve – idén a Márti dalát posztolta ki a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.

Az Anna and the Barbies énekese, Pásztor Anna ezt eredetileg Kiss Tibivel adta elő, aki mellesleg nem a fő kedvence a fideszes kultúrpolitikának. (Pláne azóta, hogy előadta versét a Varangykirályról, amiben többek között ilyen sorok vannak: „Mocsár e táj, és a varangykirály ünnepli, amit alkothatott / de ha lepihentek a büdös sárban / Ugyanúgy, mint a népetek / Én pióca leszek a pusztulásban, és szívom majd a véretek.”) A miniszterelnök azért figyelt arra, nehogy ezt a duós változatot posztolja, hanem egy 2012-es lottósorsoláson felvett, kizárólag Pásztor Anna által énekeltet.

A Márti dalának születéséről a hvg.hu-nak maga a szerző, Pásztor Anna mesélt korábban. Kiderült, hogy az egy rajongójuk halála után született. "A környezetemben vannak olyan negyven, sőt már harmincéves emberek is, akik konkrétan a fiatalságukat siratják. Milyen szép volt akkor, milyen izgalmas, színes életük volt, de felnőttek. Megvan a gyerek, megvan a kocsi, és megvan a lakáshitel. Most már bőven elég a be- és kilégzés. Őket akartam felrázni, megmutatni nekik, hogy a hétköznapokban sem kell feladni önmagukat. Tessék, itt a példa, itt volt valaki, aki feleannyi idő alatt ötször annyit és ötször olyan boldogan élt, mint ti együttvéve. Márti dala erről a szeretetteljes érzésről szól, nem többről és nem kevesebbről."

A miniszterelnök egyébként tavaly egy versidézetet osztott meg június 4-én Juhász Gyulától: „Lesz még itt szőlő és lesz lágy kenyér”, 2015-ben viszont egy videoklippel, az Ismerős Arcok nevű "nemzeti rockegyüttes" "Nélküled" című számával emlékezett Orbán a jeles napra.

Barackfa

Öt évvel ezelőtt a kormány hivatalos dalt is próbált az országra és a világ magyarságára erőltetni. Bársony Bálint és Gergely Éva Barackfa című szerzeményéhez Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közös éneklést is szervezett, és minden magyart az Összetartozás dalának közös éneklésére buzdítottak.

A butuska és sokszor értelmetlen szövegű, giccses zenéjű, és egyébként is felülről, államilag ránk erőltetetten született dal szerencsére azóta a jótékony feledés homályába hullt. Itt elolvashatják a kormányzat akkori szándékait a dallal, illetve a hvg.hu műértelmezését is.

Most, a dal ötéves évfordulóján tekintsünk még egyszer vissza a kormány izzadságszagú és megbukott hagyományteremtési szándékára, és hallgassuk meg még egyszer, hogy "Kezeink összeérnek, talpaink egymásra lépnek / Szemünkben a boldogság fénye ég"!


Aztán feledjük el örökre, hallgassunk inkább Anna and the Barbiest.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hogy fehér lesz-e a karácsony? Egyelőre nem úgy tűnik

Hogy fehér lesz-e a karácsony? Egyelőre nem úgy tűnik

Csaknem a korábbi dupláját fizeti az állam az üzemi balesetek miatti táppénzre

Csaknem a korábbi dupláját fizeti az állam az üzemi balesetek miatti táppénzre

Próbálta mostanában hívni a Telekom ügyfélszolgálatát? A mesterséges intelligencia veszi fel a telefont

Próbálta mostanában hívni a Telekom ügyfélszolgálatát? A mesterséges intelligencia veszi fel a telefont

Magyarországon a második legnagyobb a menekültellenesség Európában

Magyarországon a második legnagyobb a menekültellenesség Európában

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

A bajnokok feneke nem arra van, hogy rázzák

A bajnokok feneke nem arra van, hogy rázzák