szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Emlékeznek még a hivatalos Összetartozás dalára?

Mint írtuk, Orbán Viktor – sokakat meglepve – idén a Márti dalát posztolta ki a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.

Az Anna and the Barbies énekese, Pásztor Anna ezt eredetileg Kiss Tibivel adta elő, aki mellesleg nem a fő kedvence a fideszes kultúrpolitikának. (Pláne azóta, hogy előadta versét a Varangykirályról, amiben többek között ilyen sorok vannak: „Mocsár e táj, és a varangykirály ünnepli, amit alkothatott / de ha lepihentek a büdös sárban / Ugyanúgy, mint a népetek / Én pióca leszek a pusztulásban, és szívom majd a véretek.”) A miniszterelnök azért figyelt arra, nehogy ezt a duós változatot posztolja, hanem egy 2012-es lottósorsoláson felvett, kizárólag Pásztor Anna által énekeltet.

A Márti dalának születéséről a hvg.hu-nak maga a szerző, Pásztor Anna mesélt korábban. Kiderült, hogy az egy rajongójuk halála után született. "A környezetemben vannak olyan negyven, sőt már harmincéves emberek is, akik konkrétan a fiatalságukat siratják. Milyen szép volt akkor, milyen izgalmas, színes életük volt, de felnőttek. Megvan a gyerek, megvan a kocsi, és megvan a lakáshitel. Most már bőven elég a be- és kilégzés. Őket akartam felrázni, megmutatni nekik, hogy a hétköznapokban sem kell feladni önmagukat. Tessék, itt a példa, itt volt valaki, aki feleannyi idő alatt ötször annyit és ötször olyan boldogan élt, mint ti együttvéve. Márti dala erről a szeretetteljes érzésről szól, nem többről és nem kevesebbről."

A miniszterelnök egyébként tavaly egy versidézetet osztott meg június 4-én Juhász Gyulától: „Lesz még itt szőlő és lesz lágy kenyér”, 2015-ben viszont egy videoklippel, az Ismerős Arcok nevű "nemzeti rockegyüttes" "Nélküled" című számával emlékezett Orbán a jeles napra.

Barackfa

Öt évvel ezelőtt a kormány hivatalos dalt is próbált az országra és a világ magyarságára erőltetni. Bársony Bálint és Gergely Éva Barackfa című szerzeményéhez Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közös éneklést is szervezett, és minden magyart az Összetartozás dalának közös éneklésére buzdítottak.

A butuska és sokszor értelmetlen szövegű, giccses zenéjű, és egyébként is felülről, államilag ránk erőltetetten született dal szerencsére azóta a jótékony feledés homályába hullt. Itt elolvashatják a kormányzat akkori szándékait a dallal, illetve a hvg.hu műértelmezését is.

Most, a dal ötéves évfordulóján tekintsünk még egyszer vissza a kormány izzadságszagú és megbukott hagyományteremtési szándékára, és hallgassuk meg még egyszer, hogy "Kezeink összeérnek, talpaink egymásra lépnek / Szemünkben a boldogság fénye ég"!


Aztán feledjük el örökre, hallgassunk inkább Anna and the Barbiest.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meggondolta magát Franciaország, mégis kaphatják az AstraZeneca oltást az idős, krónikus beteg emberek

Meggondolta magát Franciaország, mégis kaphatják az AstraZeneca oltást az idős, krónikus beteg emberek

Beindult a tűzjelző az Országgyűlés Irodaházában a Jobbik szakértőjének füstgránátja miatt

Beindult a tűzjelző az Országgyűlés Irodaházában a Jobbik szakértőjének füstgránátja miatt

Megint feljebb kúszott a benzin ára

Megint feljebb kúszott a benzin ára