szerző:
hvg.hu

Egy francia lapnak nyilatkozott a színész-rendező, aki arról beszélt, hogy van ugyan nyomás és központosítás a hatalom részéről, de még mindig van közönsége annak a színháznak, amit ő csinált, és van szolidaritás azok között, akik nem értenek egyet Orbánnal.

Interjút adott a francia Mediapart internetes oldalnak Alföldi Róbert színész-rendező, akit a lap az egyik utolsó nagy magyar művésznek nevez, aki nyilvánosan szembeszállt a hatalommal. Az interjúban felidézték, hogy 2013-ban nem hosszabbították meg a szerződését a Nemzeti Színház élén, és hogy az azóta eltelt években a kulturális intézmények élére az Orbán-kormányok a saját kádereiket ültették, még a kisebb színházakban is.

Alföldi azt mondta, hogy bár sokan azzal vádolják, hogy politikai színházat csinál, ő nem így látja a saját munkáját, szerinte a darabjaiban társadalmi kérdéseket vet fel, amelyek függetlenek a pártpolitikától, de az igaz, hogy ezt a munkát nem igazán értékelik a hatóságok. "Nem szeretik, hogy kérdéseket teszünk fel. Ezért is mozdítottak el" – mondta.

Alföldi beszélt a darabjairól is, elmondta, hogy a most júniusban az Átriumban bemutatott Chicago nem egy klasszikus feldolgozása a musicalnek, ő inkább úgy látja a történetet, hogy mindenki sikerre vágyik, de nem tudják, hogy ezt hogyan érjék el, ezért a darab valójában az elveszett illúziókról szól. A tavaly színre vitt A félelem megeszi a lelket című darabban az érdekelte a leginkább, hogy az eredeti Fassbinder-film az 1974-es német társadalomra reflektál, amely akkor még nem tudott mit kezdeni egy más kultúrával, de negyven év elteltével elfogadóbbá váltak. Hozzátette, a mai magyar társadalom a hatalom hathatós közreműködésével egyre inkább a "másik" elleni gyűlölet felé tolódik el, de mint mondta, a darab egy marokkói bevándorló szemszögét mutatja be, ezzel pedig lehetőséget biztosít a vele való kapcsolatteremtésre.

Ami nagyon nehéz helyzetbe hoz, az az, hogy anélkül hogy akartam volna, belecsúsztam egy ellenálló szerepbe. Akármit csinálok, annak nagy a visszhangja. Most sok energiámat veszi el, hogy a munkámra tudjak koncentrálni.

– mondta a színész-rendező, aki a külföldre költöző Schilling Árpád példájára reagálva azt mondta, számára fontos, hogy maradjon, de a környezetében naponta merül fel a kivándorlás gondolata.

Én maradok, mert azt gondolom, hogy csak itt, a hazámban tudom átérezni, hogy mi történik a világban. Itt érzem az életet, és máshol nem érezném ugyanígy, ha külföldinek számítanék. Amíg tovább tudok dolgozni, addig maradok.

Hozzátette, szerinte szomorú, hogy a szakma elengedte Schillinget, azt kellett volna mondani neki, hogy ne menjen el, de senkinek nem volt semmilyen érve arra, hogy itt tartsák.

Arra, hogy súlyosbodni fog-e a helyzet Orbán sorozatban harmadik választási győzelmével, Alföldi azt mondta, ez egészen biztos, akkor is, ha csak pénzügyileg. Mint mondta, már most a kulturális szféra központosításához asszisztálnak, és emiatt eltűnhetnek a független alkotóműhelyek. "Ez összefügg azzal a fenyegetéssel, amit Orbán Viktor ígért a választási kampányában: ha nem rájuk szavazol, akkor számíthatsz arra, hogy lesújt a bosszúja."

Arra a kérdésre viszont, hogy van-e még közönsége a színháznak Magyarországon, a rendező pozitív választ adott, mint mondta, vannak darabjai, amiket négy éve játszanak, de hozzátette, Budapest azért nagyon más, mint az ország többi része, és nem nagy színházakban játsszák a darabjait, inkább 80-100 fős közönség előtt.

Igazából úgy érzem, mintha nyomás alatt lennénk egy kuktában, mint a kommunizmus idején: vannak dolgok, amiket nem mondhatunk ki nyilvánosan, de azért érezzük a közösséget, a szolidaritást azok között az emberek között, akik nem támogatják azt az irányt, amerre Orbán viszi az országot. Azok a helyek, amelyek nem függnek a hatalomtól, pedig közvetlenül fogalmazzák meg a dolgokat. Ebben az értelemben a színháznak felelőssége van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!