szerző:
hvg.hu

Nemigen készült ilyen statisztika, de valószínűleg a popzene egyik leggyakoribb témája a szerelem mellett a Hold. A ma egy időre elfogyni kénytelen égitest a dalokban hol kék, hol sajt, hol gyilkos. Mutatjuk.

Kezdjük a hazai vizeken! 1974-ben a Demjén Ferenccel felálló Bergendy zenekar konkrétan megénekelte, és be is bizonyította, hogy a Hold sajtból van.

Néhány évtizeddel később aztán jött a Vad Fruttik, aki három évvel ezelőtti a Hold című dalukban tagadják Demjén állítását: szerintük ugyanis nem sajtból, hanem alumíniumból van az égitest.

A Hold anyagáról folyó popvitában nem tennénk igazságot, de arra felhívjuk a figyelmet, hogy például a Kispál és a Borz dalainak is visszatérő témája Hold. Ebben a dalban például a Balatont, a csajozást, és az alkoholt hozza össze a művész, és emlékeztet arra a régi megállapításra, hogy régi rokon a Luna meg puna.

De nem csak a Kispálnak, hanem a Quimbynek is visszatérő motívuma a Luna. Ha jobban belegondolunk, valószínűleg minden második számukban elhangzik. Legyen itt például ez (de nem lenne nehéz még hirtelen egy tucatot idecitálni).

És akkor még sorolhatnánk sokáig a hazai példákat, de a Hold, ugye, mint a zene, mindenkié, és nem csak a magyaroké, ezért nézzünk körül másutt is!

Szerelem, bú, valószínűtlenség – na, ez mind benne van Richard Rodgers és Lorenz Hart 1934-es Blue Moon című dalában, amit rengetegen elénekeltek az utóbbi 8-9 évtizedben. Álljon itt egy királyi feldolgozás.

Ha Hold, akkor Moon River, ha Moon River, akkor Audrey Hepburn. Ez az eredetileg 1961-es Johnny Mercer-Henry Mancini-dal Oscar-díjat is kapott az Álom luxuskivitelben című film betétdalaként. És kinek ne ugrana be, ahogy a színésznő az ablakpárkányon énekli.

A Police egyenesen egy holdsétáról írt dalt 1979-ben, 10 évvel azután, hogy valóban sétált egy ember a Holdon.

Az R.E.M. Andy Kaufmanról énekelt 1992-ben a Man on the Moon című dalban.

A Duran Duran pedig a hétfői Újholdról.

És persze nem szabad kihagyni azt a zenekart egy ilyen kis összeállításból, aki egy egész albumot szentelt a Hold sötét oldalának, annak, amit a Földről sosem láthatunk.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szövetségi kapitány: Nem biztos, hogy kezdő lesz Dzsudzsák

Szövetségi kapitány: Nem biztos, hogy kezdő lesz Dzsudzsák

Többéves csúszás után elkezdték építeni Matolcsyék rejtélyes konferenciaközpontját

Többéves csúszás után elkezdték építeni Matolcsyék rejtélyes konferenciaközpontját

Itt a (majdnem) gyerekbarát Mortal Kombat, és ez is megy PC-n

Itt a (majdnem) gyerekbarát Mortal Kombat, és ez is megy PC-n

Vissza a nyolcvanas évekbe: közös koncertet ad az ETA és a Kretens

Vissza a nyolcvanas évekbe: közös koncertet ad az ETA és a Kretens

Horn Gábor lebuktatta a Fideszt: a liberálisok jó része a kormánypártnál van

Horn Gábor lebuktatta a Fideszt: a liberálisok jó része a kormánypártnál van

Hogy is van azzal a lélekharanggal?

Hogy is van azzal a lélekharanggal?