szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elismerik a személyes kiállását, amellyel lehetővé tette, hogy kibeszélhetővé váljon a szexuális zaklatás témája.

A Színházi Kritikusok Céhének új, rendkívüli díját kapja Sárosdi Lilla. A szervezet közleménye szerint a Kurázsi-különdíjjal a Céh „elismerését fejezi ki a színésznőnek bátorságáért és társadalmi felelősségvállalásáért, amivel sokat tett azért, hogy a színházi szakmában is kibeszélhetővé váljon egy ez idáig elhallgatott, fontos probléma: a szexuális zaklatás témája”.

A közlemény felidézi, hogy Sárosdi Lilla 2017 októberében állt a nyilvánosság elé egy évtizedekkel korábbi traumájával. Először egy Facebookra feltöltött videóban beszélt arról, hogy 17 éves korában egy „nagy rendező” és annak barátja szexuálisan zaklatta. Néhány nap múlva az érintett rendező nevét is elárulta, sok más, hasonló traumát hordozó kollégájának erőt adva ahhoz, hogy ők is beszéljenek a szakmában szerzett hasonló, fájdalmas tapasztalataikról – emlékeztetnek a közleményben.

„A Színházi Kritikusok Céhe úgy véli, hogy – noha a probléma túlmutat a színházi szakma keretein, mivel az élet minden területén jelen van – elismerés illeti Sárosdi Lillát azért a személyes kiállásért amivel lehetőséget teremtett a színházi szakma viszonyainak tisztulására, a hatalmi helyzettel is összefüggő problémák kezelésére, megszüntetésére, megelőzésére, az intézményes megoldások kialakítására.”

Sárosdi Lillának szeptember 20-án adják át a Kurázsi-díjat a Kritikusdíj-átadó gálaesten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Márton Itthon

Sárosdi Lilla: Itt járunk a szőnyegen, ami alatt hullák vannak

Nem múlik a fájdalom – mondja a 20 évvel korábbi zaklatásról Sárosdi Lilla. A színésznő szerint azt sugallja a környezet, hogy az ilyenről hallgatni kell. "És így minden dühvel és félelemmel egyedül maradtam" – mondta a Krétakör művésze a hvg.hu kérdésére. Neki ezért segített sokat a hetekben kirobbant amerikai Weinstein-ügy. Azért lépett most elő, hogy másoknak is segítsen. Sárosdi üzeni azoknak, akik úgy érzik, hírbe hozta őket, hogy ez ellen könnyen tudnak tenni.

hvg.hu Itthon

Sárosdi Lilla: Hadd védjem meg Marton Lászlót

Csaknem négyszázan keresték meg a színésznőt a saját zaklatási történeteikkel. Marton Lászlónak megbocsátott, és sajnálja, hogy a rendezőt olyasmiért is meghurcolta a média, amit nem követett el.