szerző:
Csatlós Hanna

Villáminterjút készítettünk azzal a produkciós asszisztenssel és sofőrrel, aki megtanította Kate McKinnonnak a Yozsefváros című szám szövegét. Így lett egy amerikai színésznő magyar nyelv iránti rajongásából kis magyar könnyűzenei tündérmese; így jutott el az Animal Cannibals rapszerzeménye túl az Óperenciára.

Nyilván a fene se gondolta volna a kilencvenes évek közepén, hogy egy annyira belterjes rapszám, mint a Budapest egyetlen kerületére koncentráló Yozsefváros bő húsz évvel később egy amerikai talk show-ban fog elhangozni. Le is esett az Animal Cannibals álla, amikor a minap Kate McKinnon a Tonight Show-ban egy kezdőhöz képest briliáns magyarsággal elrappelte a számukat. Az ezt bizonyító videót mostanra ötmillióan látták, és többek között a Rolling Stone zenei magazin is megemlékezett a magyarul szövegelő McKinnonról, a cikkbe ráadásul az eredeti zenét is belinkelték. A színésznőnek az őt furikázó magyar produkciós asszisztens, Erik (kérte, hogy a vezetéknevét ne tegyük közzé) tanította meg a számot, amikor McKinnon Mila Kunisszal Budapesten forgatta A kém, aki dobott engem című filmet. Így tulajdonképpen Eriknek köszönheti az Animal Cannibals, hogy önálló amerikai turnéra indult a nóta. Eriket telefonon értük el.

hvg.hu: Honnan jött egyáltalán az ötlet, hogy bármit megtanítson magyarul Kate McKinnonnak?

Erik: Ő olyan, hogy ha megérkezik egy másik országba, akkor szeret valamennyit felvenni az adott ország nyelvéből. A magyar nagyon megtetszett neki, mert nehéznek találta, kihívást jelentett a számára. Vett magyar nyelvkönyveket, de - mivel a munka miatt napi szinten kapcsolatban voltunk - én is tanítgattam őt. Volt egy kis jegyzetfüzete, és folyamatosan kérdezgetett, amikor vittem autóval a forgatásra, hogy mi hogy van magyarul. Kate egy nagyon okos nő, egy valóságos zseni. A Columbia Egyetemen végzett és rettenetesen jó a nyelvérzéke, úgyhogy az idő alatt, amíg itt volt Magyarországon – körülbelül öt hónapot forgatott Budapesten – gyakorlatilag alapszinten megtanult magyarul. Mikor visszament Amerikába, már tudott valamennyire ragozni, beszélgetni magyarul, a boltban tudta az élelmiszerek nevét.

hvg.hu: Miért pont a Yozsefváros szövegét mutatta meg neki?

Erik: Ez úgy jött, hogy hetekig a nyolcadik kerületben forgattunk a Tömő utcában, minden nap ide kellett elhoznom a szállodájából, egy idő után a Práter utcai forgatási bázisunkról. Kérdezte, hogy ez "milyen neighbourhood", mire mondtam neki, hogy ennek a kerületnek története van, mert ez még egy rosszabb környék volt a 90-es években, Józsefváros a neve, és én itt nőttem fel. Azt is mondtam, hogy amikor még gyerek voltam, akkor erről a kerületről a 90-es években született is egy magyar rap zene. "Ne hülyéskedj, ezt azonnal meg kell mutatnod" - vágta rá. Úgyhogy beütöttem Youtube-ra, kihangosítottam a Range Roverben a zenét, és ahogy haladtunk egyre beljebb a Józsefváros gyomrába, hallgattuk a számot, én is elkezdtem rappelni közben. Ő sírt a nevetéstől, csapkodta a térdét. Kérdezte, hogy meg tudnám-e neki ezt számot tanítani, én meg rávágtam, hogy persze.

Először lemásolta a dalszöveget, majd aláírta fonetikusan a kiejtést, és aztán soronként átvettük, hogy mi mit jelent pontosan. Miért lóg a gubis „derékig a kukában”, mit jelent az "ócska, szakadt ruha", satöbbi.

hvg.hu: Mennyi idő alatt tanulta meg?

Erik: Ezzel körülbelül két-három hétig foglalkoztunk, naponta 10-15 percet tanultunk, és a többit meg maga gyakorolta be, mikor már kint volt Amerikában.

hvg.hu: Említette, hogy majd szeretné valamikor a számot előadni?

Erik: Elég sok mindenkivel összebarátkozott itt a stábtagok közül, jóba lett az asszisztensekkel és a make up artisttal is, így júliusban meglátogatott minket, és akkor említett valami hasonlót. Mondta, hogy készül a film (A kém, aki dobott engem - a szerk.) bemutatójára, hamarosan promózni fogja a filmet, és hogy ennek kapcsán beszélnie kell majd a budapesti élményeiről. Kérdezte, hogy szerintem a magyarok megharagudnának-e, ha megemlítené a Yozsefváros című számot is? Mire én: "most viccelsz?! Hát megőrülnének érte!" Akkor még nem tudtam, hogy majd a Jimmy Fallon Tonight Show-jában elő is adja azt.

Erik és Kate McKinnon
©

hvg.hu: Mivel töltötte az idejét az egyhetes magyarországi kiruccanás alatt?

Erik: Találkozott velünk, és amennyi időm volt, én is foglalkoztam vele, elmentünk sétálni ide-oda, vacsizni. Szerette volna kipróbálni a klasszikus magyar ételeket, de mivel vegetariánus, nem nagyon volt lehetősége megkóstolni a töltött paprikát, a töltött káposztát vagy a csirkepaprikást. Úgyhogy mielőtt visszament, főztem neki, megcsináltam ezeknek a vega változatát.

hvg.hu: Az Animal Cannibals megkereste  a hirtelen jött amerikai hírnév miatt?

Erik: Qka MC bejelölt Facebookon és írt nekem egy köszönőlevelet.

hvg.hu: A másik főszereplővel, Mila Kunisszal hogy jött ki?

Erik: Mila Kunis is fantasztikus. Ő sok időt tölött a családjával, a férjével, Ashton Kutcherrel mindenhova testőrök nélkül járkáltak. Nagyon barátságosak voltak.

Mila Kunis, Erik és a stáb
©

hvg.hu: Milyen híres színészekkel lett még jóban a pályafutása során?

Erik: Én gyakorlatilag tíz éve csinálom ezt az asszisztensi munkát, és sok Oscar-díjas színész megfordult már nálam az autóban, de neveket nem szeretnék említeni, mert minden filmnél köt engem egy titoktartási szerződés, jobb az óvatosság. Ebben a munkában az a legfantasztikusabb, hogy nagyon pörgős, jó megismerni nagy színészeket, akikből - miután sikeres emberek - nagyon sok pozitív energia árad.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Törődő odafigyelés": magyar állami pénzzel épült fociakadémiát adott át a magyar kormányfő

"Törődő odafigyelés": magyar állami pénzzel épült fociakadémiát adott át a magyar kormányfő

A nap, amely már többször is megváltoztatta Németországot

A nap, amely már többször is megváltoztatta Németországot

Nézzen be a Vidi új, 14 milliárdos stadionjába – videó

Nézzen be a Vidi új, 14 milliárdos stadionjába – videó

Szinte még bejáratósan új ez a 28 éves budapesti Kispolszki

Szinte még bejáratósan új ez a 28 éves budapesti Kispolszki

Részeg mosómedvék terrorizálták egy amerikai kisváros lakóit

Részeg mosómedvék terrorizálták egy amerikai kisváros lakóit

Magyar kutatók rájöttek, mi alapján döntenek a 18-36 hónapos gyerekek

Magyar kutatók rájöttek, mi alapján döntenek a 18-36 hónapos gyerekek