szerző:
Tetszett a cikk?

Villáminterjút készítettünk azzal a produkciós asszisztenssel és sofőrrel, aki megtanította Kate McKinnonnak a Yozsefváros című szám szövegét. Így lett egy amerikai színésznő magyar nyelv iránti rajongásából kis magyar könnyűzenei tündérmese; így jutott el az Animal Cannibals rapszerzeménye túl az Óperenciára.

Nyilván a fene se gondolta volna a kilencvenes évek közepén, hogy egy annyira belterjes rapszám, mint a Budapest egyetlen kerületére koncentráló Yozsefváros bő húsz évvel később egy amerikai talk show-ban fog elhangozni. Le is esett az Animal Cannibals álla, amikor a minap Kate McKinnon a Tonight Show-ban egy kezdőhöz képest briliáns magyarsággal elrappelte a számukat. Az ezt bizonyító videót mostanra ötmillióan látták, és többek között a Rolling Stone zenei magazin is megemlékezett a magyarul szövegelő McKinnonról, a cikkbe ráadásul az eredeti zenét is belinkelték. A színésznőnek az őt furikázó magyar produkciós asszisztens, Erik (kérte, hogy a vezetéknevét ne tegyük közzé) tanította meg a számot, amikor McKinnon Mila Kunisszal Budapesten forgatta A kém, aki dobott engem című filmet. Így tulajdonképpen Eriknek köszönheti az Animal Cannibals, hogy önálló amerikai turnéra indult a nóta. Eriket telefonon értük el.

hvg.hu: Honnan jött egyáltalán az ötlet, hogy bármit megtanítson magyarul Kate McKinnonnak?

Erik: Ő olyan, hogy ha megérkezik egy másik országba, akkor szeret valamennyit felvenni az adott ország nyelvéből. A magyar nagyon megtetszett neki, mert nehéznek találta, kihívást jelentett a számára. Vett magyar nyelvkönyveket, de - mivel a munka miatt napi szinten kapcsolatban voltunk - én is tanítgattam őt. Volt egy kis jegyzetfüzete, és folyamatosan kérdezgetett, amikor vittem autóval a forgatásra, hogy mi hogy van magyarul. Kate egy nagyon okos nő, egy valóságos zseni. A Columbia Egyetemen végzett és rettenetesen jó a nyelvérzéke, úgyhogy az idő alatt, amíg itt volt Magyarországon – körülbelül öt hónapot forgatott Budapesten – gyakorlatilag alapszinten megtanult magyarul. Mikor visszament Amerikába, már tudott valamennyire ragozni, beszélgetni magyarul, a boltban tudta az élelmiszerek nevét.

hvg.hu: Miért pont a Yozsefváros szövegét mutatta meg neki?

Erik: Ez úgy jött, hogy hetekig a nyolcadik kerületben forgattunk a Tömő utcában, minden nap ide kellett elhoznom a szállodájából, egy idő után a Práter utcai forgatási bázisunkról. Kérdezte, hogy ez "milyen neighbourhood", mire mondtam neki, hogy ennek a kerületnek története van, mert ez még egy rosszabb környék volt a 90-es években, Józsefváros a neve, és én itt nőttem fel. Azt is mondtam, hogy amikor még gyerek voltam, akkor erről a kerületről a 90-es években született is egy magyar rap zene. "Ne hülyéskedj, ezt azonnal meg kell mutatnod" - vágta rá. Úgyhogy beütöttem Youtube-ra, kihangosítottam a Range Roverben a zenét, és ahogy haladtunk egyre beljebb a Józsefváros gyomrába, hallgattuk a számot, én is elkezdtem rappelni közben. Ő sírt a nevetéstől, csapkodta a térdét. Kérdezte, hogy meg tudnám-e neki ezt számot tanítani, én meg rávágtam, hogy persze.

Először lemásolta a dalszöveget, majd aláírta fonetikusan a kiejtést, és aztán soronként átvettük, hogy mi mit jelent pontosan. Miért lóg a gubis „derékig a kukában”, mit jelent az "ócska, szakadt ruha", satöbbi.

hvg.hu: Mennyi idő alatt tanulta meg?

Erik: Ezzel körülbelül két-három hétig foglalkoztunk, naponta 10-15 percet tanultunk, és a többit meg maga gyakorolta be, mikor már kint volt Amerikában.

hvg.hu: Említette, hogy majd szeretné valamikor a számot előadni?

Erik: Elég sok mindenkivel összebarátkozott itt a stábtagok közül, jóba lett az asszisztensekkel és a make up artisttal is, így júliusban meglátogatott minket, és akkor említett valami hasonlót. Mondta, hogy készül a film (A kém, aki dobott engem - a szerk.) bemutatójára, hamarosan promózni fogja a filmet, és hogy ennek kapcsán beszélnie kell majd a budapesti élményeiről. Kérdezte, hogy szerintem a magyarok megharagudnának-e, ha megemlítené a Yozsefváros című számot is? Mire én: "most viccelsz?! Hát megőrülnének érte!" Akkor még nem tudtam, hogy majd a Jimmy Fallon Tonight Show-jában elő is adja azt.

Erik és Kate McKinnon
©

hvg.hu: Mivel töltötte az idejét az egyhetes magyarországi kiruccanás alatt?

Erik: Találkozott velünk, és amennyi időm volt, én is foglalkoztam vele, elmentünk sétálni ide-oda, vacsizni. Szerette volna kipróbálni a klasszikus magyar ételeket, de mivel vegetariánus, nem nagyon volt lehetősége megkóstolni a töltött paprikát, a töltött káposztát vagy a csirkepaprikást. Úgyhogy mielőtt visszament, főztem neki, megcsináltam ezeknek a vega változatát.

hvg.hu: Az Animal Cannibals megkereste  a hirtelen jött amerikai hírnév miatt?

Erik: Qka MC bejelölt Facebookon és írt nekem egy köszönőlevelet.

hvg.hu: A másik főszereplővel, Mila Kunisszal hogy jött ki?

Erik: Mila Kunis is fantasztikus. Ő sok időt tölött a családjával, a férjével, Ashton Kutcherrel mindenhova testőrök nélkül járkáltak. Nagyon barátságosak voltak.

Mila Kunis, Erik és a stáb
©

hvg.hu: Milyen híres színészekkel lett még jóban a pályafutása során?

Erik: Én gyakorlatilag tíz éve csinálom ezt az asszisztensi munkát, és sok Oscar-díjas színész megfordult már nálam az autóban, de neveket nem szeretnék említeni, mert minden filmnél köt engem egy titoktartási szerződés, jobb az óvatosság. Ebben a munkában az a legfantasztikusabb, hogy nagyon pörgős, jó megismerni nagy színészeket, akikből - miután sikeres emberek - nagyon sok pozitív energia árad.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Radar360: Újranyitnak az óvodák, 750 ezres bírság autós tüntetésért

Radar360: Újranyitnak az óvodák, 750 ezres bírság autós tüntetésért

Illetékmentes lehet a testvérek közötti ajándékozás

Illetékmentes lehet a testvérek közötti ajándékozás

Igen, pluszban: 26,4 Celsius-fokot mértek az Északi-sarkkörön

Igen, pluszban: 26,4 Celsius-fokot mértek az Északi-sarkkörön