Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

A lokálistól a globálisig minden korosztálynak ígér valamit a megújult Sziget első napja. Ökotémák, álhírek, és egyéb súlyos társadalmi témák mellett strandlabdázás, célba dobás és vurstli, szuper Kádár-kori animációs film, valamint zene a magyar 90-es évektől a mai legnagyobbakig – micsoda dimenzióugrások várhatóak!

Sziget 2018
Rekordot dönt-e az idei Sziget? Mennyi a sör? Milyen a buli a VIP-ben? Britek vannak többen vagy hollandok? A Sziget egymilliárd forinttal többet költött idén a fellépőkre, mi pedig idén is ott vagyunk, és megmutatjuk, mit lehet kihozni egy hét együttlétből.
Friss cikkek a témában

Hát, akkor első nap a Szigeten, lássuk, mit tud ez a gázsiban a tavalyinál egymilliárddal többet bezsebelő idei felhozatal. Tényleg képes akkorát ugrani a produkció, hogy azt érezzük, itt van már a Kánaán? Idősebb Sziget-túlélő vagyok, megfér bennem a haj, bezzeg régen, amikor még Müller Péter együtt itta a sört Bruce Springsteennel a Bambiban érzés a Wow, itt van Kendrick Lamar, lepetézek gondolatokkal.

©

Igen, itt van, aminek nem tudok eléggé örülni, de addig még sok mindenre sort lehet keríteni. Rögtön délben érdemes egy szuper filmmel kezdeni, ráhangolódásnak sem rossz: Kovásznai György 1979-es Habfürdő című filmje mindenkinek kötelező, aki eddig nem látta, a Kádár-kor pszichedelikus remeke, nem is fért bele az akkori keretek közé. És még most is simán megállja a helyét. 12 órától vetítik a Cinema Hungary/TedxBudapest Salonban.

A sötétség délben után máris nem tudom, mitévő legyek, mert iszonyúan vonz a Karzat Színház produkciója: vándorvurstli, célba dobálózással, benne Németország legkisebb óriáskerekével, Lal Tal füstölő vízi katasztrófája, illetve a Yelling Kitchen Prince francia házibuli-zenéje pedig szintén kihagyhatatlannak tűnik, nem is beszélve a jósok és jövendőmondók seregéről, akikkel mint a magyar sarki jégsapkaként olvadó független sajtó dolgozója, különösen fontos konzultálnom.

De a 155 kompánia Trip című előadása is érdekel, a hollandok motorral járják a világot. Ez 15:30-kor indul a Fidelio Színház- és Táncsátorban, de 19:00-kor ismételnek.

Délután 5-kor leszek igazán bajban, mert a Civil Sziget keretén belül az Agorán a kábítószerek jövőjéről lesz beszélgetés. Ugyanekkor kezdődik a Hogyan hatnak ránk az álhírek és a félretájékoztatás? előadás külföldi résztvevőkkel, és az orosz álhírek és dezinformáció szakértőjével, a jeles Feledy Botonddal – ez utóbbit a mai magyar médiahelyzetet elnézve kötelező iskolai tananyaggá sem lenne túlzás emelni. Valószínűleg pénzfeldobás fog dönteni.

Hétkor átmegyek a Dan Panaitescu Nagyszínpad elé, hogy a súlyos társadalmi problémák után kicsit felfrissüljek, és tízezer strandlabda hathatós segítségével kitomboljam magam a Ball Partyn – jó, csak mértékkel azt a tombolást, mert

21:30-kor indul az igazi, a nap fénypontja, a zseni, korunk egyik legkiemelkedőbb alkotója, Kendrick Lamar, aki máris bent csücsül a DNS-emben – kihagyhatatlan.

©

Szegény Lóci játszik megjárta, mert épp ugyanekkor indul a koncertje a Petőfi Rádió – Telekom Volt Fesztivál Színpadon, pedig szívesen meghallgatnám a könnyed nyárestékre való zenéjét.

Este 23 óra tájban összecsap bennem a Família Kft.-n felnőtt koraprivatizációs ember a 21. századdal. Fizikai/alkoholos állapotomtól fog majd függeni, hogy a Budapest Park Tribute Színpadhoz slattyogok-e át, ahol a Rage Against the Machine Tribute by Subscribe felidézi a 90-es éveket, és lelki és sejtregenerációt fog foganatosítani, avagy a 23:15-kor kezdődő a Wired Aerial Theatre: As the World Tipped bámulatos cirkuszi előadása mellett döntök a Nagy utcaszínháznál – a drótról függeszkedő virtuózok a bolygó jövőjét érintő előadásukat mutatják be mindennap.

©

A súlyos, de látványos ökotéma után feloldásként a Sláger Fm színpada lesz a hosszú nap vége, valami szintén nagyon 90-es, 2000-es évek eleje. Ha elérem, a Kerozin 0:00-kor, a Desperado pedig 2:00-kor kezd. Ég veled!, Ölelj át! Táncolj!, illetve dobjuk a sarokba a rókát (Kerozin, Halál a májra) – ezen a ponton már vélhetően nem  az egymilliárdos pluszbüdzsé lebeg majd a szemem előtt, hanem valami más.

Finoman szólva is teljesség élményt ígér tehát a Sziget első napja, a csapatás minden szintjét és minőségét, múltat és jövőt, a dimenziók találkozását. Csak majd valamiféle megbízható pihenőhely dimenzióját is sikerüljön aztán beiktatni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megint visszapattant a Közbeszerzési Hatóság korrupciókutatók elleni keresete

Megint visszapattant a Közbeszerzési Hatóság korrupciókutatók elleni keresete

Nagy Gábor: Diktátorok évadja

Nagy Gábor: Diktátorok évadja

Azt hitte, hogy tudja, pedig nem is olyan egyszerű – Hogyan fűtsünk okosan?

Azt hitte, hogy tudja, pedig nem is olyan egyszerű – Hogyan fűtsünk okosan?

Most egy ketrecharcos élőzött autózás közben, nem lett szép vége – videó

Most egy ketrecharcos élőzött autózás közben, nem lett szép vége – videó

A világ legcukibb elektromos autója hamarosan végre kapható lesz

A világ legcukibb elektromos autója hamarosan végre kapható lesz

Havas Henrik visszatér

Havas Henrik visszatér