szerző:
Németh Róbert

Régi és mai hazai mozifilmektől a brit gitárpop aktuális büszkeségén, a Shame-en át Lana Del Rey noir dívaságáig ível jelentőset a Sziget harmadik napjának kínálata. Lesz miből válogatni. Mutatjuk, mire is gondolunk.

Sziget 2018
Rekordot dönt-e az idei Sziget? Mennyi a sör? Milyen a buli a VIP-ben? Britek vannak többen vagy hollandok? A Sziget egymilliárd forinttal többet költött idén a fellépőkre, mi pedig idén is ott vagyunk, és megmutatjuk, mit lehet kihozni egy hét együttlétből.
Friss cikkek a témában

Aki annyira kemény, hogy még vagy már ott van, az indíthatja a napot délben a filmes helyszínen, azaz a Cinema Hungary/TEDX Budapest Salonban, rögtön a Filmarchívum kincseiből sorozatban a Valahol Európában című filmmel, vagy becsatlakozhat két órával később a Oscar-jelölt büszkeségünk, a Testről és lélekről vetítésére.

De beugorhat 15.00-kor a Cirque de Szigetre, ahol az Etta Ermini Dance Theatre Roadworks című előadása során megtudhatjuk, mihez kezd egymással egy táncos és egy BMX-es. Life long learning, ne becsüljük le az új ismereteket!

17.45-kor megnézhetjük a Nagyszínpadon a 2000-es évek brit gitárzenei beindulásának egyik legizgalmasabban startoló zenekarát, a Kooksot, amelyet a villámrajt után tagcserék is sújtottak és kreatíve is kisodródott a pályáról, azonban az idei lemezüket beharangozó dalok kifejezetten ígéretesnek tűnnek - ám egy órával korábban vár minket még az A38 sátor (amelyet az idén immár nem kerít be kordon), hogy megnézzük a brit indie egyik friss szenzációját, a többek közt a Stone Roses gitárcsilingelését a néhai Fall-vezér, Mark E. Smith ordibálásával keresztező Shame-et.

De persze mindig léteznek alternatív valóságok is.

Választhatjuk a Világzenei színpadot is, ahol a Nagy Sziget ajánlónkban már emlegetett népzene-dub-hiphop-népi-urbánus egyvelegben utazó lengyel Warsaw Village Band játszik 18.30-tól, s, ha már ott vagyunk, pörögetünk tovább a legendás folkos-sanzonos francia Les Negresses Vertes-re 20.00-tól.

Parov Stelar hatmillió kilencszázötvenezredik magyarországi koncertjét (Nagyszínpad, 19.30) ez alkalommal, sok szeretettel, kihagyjuk, 21.30-kor azonban mindenképpen a Sziget legnagyobb játszóhelye előtt a helyünk, hogy részt vegyünk minden dívák egyik legnoirabbika, az amerikai Lana Del Rey szeánszán, ahol a West Coast habjai tolják majd ránk hullámokban a szplínt és a hatalmas érzéseket.

És ha még nem vetnénk az estének, természetesen vannak további ötleteink: az A38 sátorban 01.30-tól a elektropopos brit Hot Chipből ismert Joe Goddard koncertezik (nem meglepő módon elektrós-popos) szólóprodukciójával, majd a francia synthwave-kulthős Perturbatorral fordulhatunk rá a hajnalra.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csatlós Hanna - Németh Róbert Kult

Erősen indul, erősen végződik, és közben sem lesz gyenge – itt a nagy Sziget-ajánló!

Bár az igazi zenerajongó mindig telhetetlen, most azért simán kijelenthetjük, hogy az utóbbi évek magasan legerősebb Sziget-kínálata az idei. Itt lesz a világ jelenleg egyik legfontosabb zenekara, valamint női és férfi szólóelőadója, kifejezetten erős lesz a derékhad is, de akik indie-, elektronikus zenei-, vagy világzenei-ínyencfalatokra vágynak, azok sem csalódnak majd. Így néznek ki az előttünk álló napok.