szerző:
Kaufmann Balázs

Soha ennyi andalogva smároló párt nem látott a Sziget, mint a pénteki headliner fellépése alatt. Nehezen is tudták kikerülni őket a koncert felétől elszivárgó emberek. Pedig, ha végig figyeltek volna, egy vidéki lány magvas gondolatait hallották volna a klímaváltozásról és az elmúlás kikerülhetetlen bekövetkeztéről. De kit érdekel ez a Sziget fesztiválon?

Sziget 2018
Rekordot dönt-e az idei Sziget? Mennyi a sör? Milyen a buli a VIP-ben? Britek vannak többen vagy hollandok? A Sziget egymilliárd forinttal többet költött idén a fellépőkre, mi pedig idén is ott vagyunk, és megmutatjuk, mit lehet kihozni egy hét együttlétből.
Friss cikkek a témában

Úgy tűnik, rengeteg embert érdekelt. A rajongók, akik az énekesnő miatt vették meg a pénteki jegyet, jól jártak, a többiek pedig azon gondolkodhattak, hogy miért lett mindenkinek ilyen rossz kedve, amíg ők sörért mentek. Gondoljunk bele: 21:30-kor felmegy egy énekesnő a színpadra és másfél órán át egymáshoz nagyon hasonló, szomorkás, andalgós dalokat ad elő, olyanokat, amelyek hangulatukban, előadásmódjukban a 70-es évekbe próbálják visszareptetni a közönséget. Ez nem egyértelműen szuperprodukció egy vezető fesztiválon.

Szóval mit keresett mégis a nagyszínpadon Lana Del Rey?

©

Valószínűleg ilyesmi járt a fejében a koncert negyvenedik percében mellőlem távozó srácnak is, amikor azt kiabálta a haverjának, hogy

az a csaj, akinek ez tetszik, az engem nem érdekel.

Pedig biztosan nem most szembesült azzal, hogy a koncert első felében a technikával bajlódó énekesnő a világ egyik első számú előadója. Sőt el kell keserítsem, sokan vannak még, akiknek ez tetszik. Olyannyira, hogy a zeneiparban mostanra átvette a hatalmat a chill.

©

A rövid válasz tehát a fenti kérdésre, hogy Lana Del Rey azért lépett fel a 2018-as Sziget fesztivál egyik prime-estéjén, mert Ed Sheeran nem ért rá. A hosszabb választ pedig megadhatják például egy Robin James nevű amerikai filozófia professzor kutatásai. Ezek arról szólnak, hogy a 2010-es évekre a YOLO korszak csúcsra ért. A különböző elektronikus zenék népszerűsége és a hozzájuk kapcsolódó életforma, a mértéktelen partik korszaka leáldozóban. Hódít a lassabb tempó, az énekes dalok, a nyugodt dallamok. Ki gondolta volna, hogy David Guetta, és Avicii ütemei után a karácsonyfánál jófejkedő Ed Sheeran pörög majd a YouTube diszkókban? Mennyire volt valószínű, hogy menőbb lesz a Xanax az MDMA-nál? James szerint ez azért van, mert a világ kiszámíthatatlanabb lett azóta, és benne a zene már nem a féktelenkedés eszköze, amely kiszakít a megszokott, unalmas hétköznapokból, hanem a nyugalomé, menedék az állandóan változó hétköznapokban és a fenyegető világban.

©

Bizonyos értelemben tehát Donald Trump hozta el nekünk a saját nemezisét, az amerikai vidéken felnőtt 33 éves énekesnőt, akinek van saját terméke is a nyugi-franchiseban. Ez a „Hollywood sadcore”. Ez nézett ki olyan furán a Nagyszínpadon péntek este. A Sziget ugyanis megugrotta, hogy elhozzon Budapestre egy igazi nagymenőt, de Lana Del Rey nem a Sziget nagyszínpadára való. A Lust for Life című albumával, pályáján negyedszer turnézó énekesnő amúgy is arénákba szánta ezt a produkciót és a dél-amerikai Lollapaloozák és egy cseh fesztivál kivételével stadionokban adta elő. A most, a Born to Die után látott szelfizés közben például itt Budapesten tényleg meghalt a show, míg az aréna helyszíneken az ilyen elemek sokkal inkább bevonják a közönséget a koncertbe.

©

A  színpadkép a pálmafás, tengerpartos tapétákat idézte. Ezek azok, amelyek a 90-es években minden balatoni nyaraló hálójában ott voltak. A mini Kaliforniát arra használta az énekesnő, hogy néha leüljön a kirakott nyugágyba és hintázzon a néha belógatott hintán. Ismét csak azt kell mondanom, hogy az elérhető videók alapján ez is jobban működött az aréna koncerteken. Többet és kreatívabban használhatta a színpadot Del Rey és nézőket is vendégül látott benne. Itt a Szigeten úgy tűnt, hogy teljesen esetleges, épp mit csinál az adott színpad elemmel. A koncert nagy részében fekete-fehér vizuál pedig egyáltalán nem töltötte be a szerepét. A nagyszínpad rikító pirosa és a rendelkezésre álló fények miatt egyszerűen nem működött, hogy a melankóliát látvánnyal is turbózzák.

©

A LA to the Moon című turné utolsó állomása volt Budapest, az énekesnő meg is köszönte a csapatának az egész éves munkát a budapesti színpadon. A setlist gerincét adó Lust for Life c. albumon már-már vidám, bizakodó dalszövegek vannak, ám a zene hangulata továbbra is a szomorkás amerikai vidéket idézik. Akik nem ismerték, vagy nem erre számítottak, a koncert felénél elkezdték elhagyni a terepet, mások úgy hallgatták, ahogyan a produkció valójában megkívánta: ülve.  A koncert tér hátsó átjárója előtt így is szorosan kellett álldogálnia az embereknek. Nekik mindent megadott Lana Del Rey, amiért jöttek. A kezdeti technikai probléma (valószínűleg nem hallotta magát a fülesben) után például egyszál gitárral énekelt el egy dalt, amíg a stáb orvosolta a kábelek hibáit. Ez nagyon profi volt, mint ahogy a teljes koncert is azt hozta, amit vártak tőle azok, akik ismerik a zenéjét.

Egy igényes, de szomorú, hetvenes évekbeli amerikai filmet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Panasonic megcsinálta minden irodai dolgozó (és főnök) álomkütyüjét

A Panasonic megcsinálta minden irodai dolgozó (és főnök) álomkütyüjét

Rubik Ernő elárulta, neki meddig tartott, míg először kirakta a Bűvös Kockát

Rubik Ernő elárulta, neki meddig tartott, míg először kirakta a Bűvös Kockát

A fél világ által vágyott munkakör jön a Sims játékba

A fél világ által vágyott munkakör jön a Sims játékba

Fukuyama: A szocializmusnak vissza kellene jönnie

Fukuyama: A szocializmusnak vissza kellene jönnie

Egy francia nagy bank már teszteli a jövő bankkártyáját, ezt öröm lesz használni

Egy francia nagy bank már teszteli a jövő bankkártyáját, ezt öröm lesz használni

Rákkeltő méreg szivárog a Dunába Budapesten

Rákkeltő méreg szivárog a Dunába Budapesten