Tetszett a cikk?

Meghalt Kerényi Imre. Megírom. (Hisz szólt a szerkesztő.)

Nehéz – nehéz? nem lehet – irónia és zavarodottság nélkül szólni róla. Merthogy élete második felében se szeri se száma az önöknek csak ötszázezer forintért nyilatkozom, vagy a kinyílott a pitypang-típusú magas labdáknak. Ennél persze jóval súlyosabban esik a latba jónéhány más megnyilvánulás, háttércselekedet. Mivel magam a legmesszebbmenőkig nem értek egyet azzal a közhelybölcsességgél, hogy halottról jót vagy semmit, meg hogy a kegyeleti idő a temetésig mindenkinek jár, mutatókba ezekből is néhány: az alaptörvény udvari festészeti megörökíttetése. A Szabadság-téri megszállási emlékmű megideológizálása. Az általa gründolt botrányos Nemzeti Könyvtár-sorozat, amikor is önjelölt mini-kultúrdiktátorként azt találta volt mondani, hogy „a kulturális innováció és a szponzoráció az állam joga”. Barokkcirádás gondolatvilágáról alighanem „a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozása és a magyar kulturális értékek megőrzésének” miniszterelnöki biztosa titulus árulja a legtöbbet.

Mindez korántsem Fidesz Viktor-hódolatával kezdődött, jelen volt már a Charta-lufieregetéskor, és igen, a rendszerváltás előtt is a KISZ vagy az MSZMP délibábos – tévéközvetítésekkel országossá nagyított – „kultúrműsoraiban” is. Csakhogy ezekkel a kötelező mesteremberi performanszokkal akkor (ellentétben a későbbiekkel) valójában nem igazán ártott senkinek. Még magának is csak egy kicsit.

Viszont színre vitte – pitypang: – először 1981-ben, a rendszerváltás előtti több nemzedék egyik nagy közös, életreszóló színházi és/vagy politikai élményét, az Erdély helyett/mellett a Népszínházba zarándokoltató Csiksomlyói passiót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Film készül a titokban megkeresztelt és elrabolt zsidó gyermekről

Film készül a titokban megkeresztelt és elrabolt zsidó gyermekről

London méretű jéghegy szakadt le az Antarktiszról – videó

London méretű jéghegy szakadt le az Antarktiszról – videó

Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet

Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet