szerző:
MTI / hvg.hu

A miniszterelnöki megbízott 74 éves volt.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda közleményben tudatta szombaton kora délután, hogy hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében, családja körében elhunyt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, egyetemi tanár, publicista, érdemes és kiváló művész.

Mint írták, Kerényi Imrét, aki mindvégig aktívan dolgozott, a Miniszterelnökség saját halottjának tekinti, 2011-től itt "a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízottként" tevékenykedett.

Kerényi 2010 óta, a második Orbán-kormány megalakulása óta volt meghatározó alakja a kurzusépítésnek, valamint a kormány által dominálni kívánt kultúrának.

Az ő feladata volt Orbán Viktor megbízásából az alaptörvény népszerűsítése, ennek kapcsán az ő fejéből pattant ki több vitatott intézkedés is, mint például az "alaptörvény asztalának" felállítása a hivatalokban, vagy az alaptörvény díszkiadása, amelyhez történelmi festménysorozatot is rendelt, köztük a 2006-os "lovasroham" megörökítésével.

Ő felelt a 2012-ben elindított "kurzuskönyvsorozatként" is emlegetett Nemzeti Könyvtár-sorozatért, amelynek részeként Wass Albert, Nyirő József, Tormay Cécile mellett többek között tavaly Bayer Zsolt egy írását is kiadták.

Az ő ötlete alapján indult el a Bencsik Gábor által szerkesztett Magyar Krónika című, havonta kiadott fideszes lap is.

Kerényi legutóbbi ötlete egy keresztény szellemiségű elit gyermektábor volt miniszterek, államtitkárok és polgármesterek gyermekeinek és unokáinak Gizella-tábor néven, amely azonban csak jövőre indult volna el.

Kerényi többször is nyilvánosan buzizott, előbb Alföldi Róbertnek a Nemzeti Színház éléről való elmozdításakor, majd később, amikor egy színházi fesztiválon "buzilobbit" emlegetett a magyar színházi életben.

Kerényi Csopakon született 1943. szeptember 28-án, gyermekkorát Veszprémben töltötte, majd Győrben érettségizett. 1961–1966 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendező szakos hallgatója volt, Marton Endre osztályában, 1966–1978 között a Madách Színház rendezőjeként dolgozott, majd 1978–1980 között a Szolnoki Szigligeti Színház igazgató-főrendezője volt. 1980–1983 között a Népszínház, 1983–1989 között pedig a Nemzeti Színház rendezője volt, majd 1989–2004 között a Madách Színház igazgató-művészeti vezetője. Tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, később Egyetemen is.

Kerényi a rendszerváltás előtt tagja volt az MSZMP-nek, 1990-ben viszont már az MDF országgyűlési képviselőjelöltje volt.

A későbbi években a fideszes események szervezésében vett részt, 2002-ben, a Fidesz választási veresége után pedig nyíltan kiállt a Fidesz és Orbán Viktor mellett, ami miatt többen a továbbiakban nem kívántak vele dolgozni.

Jobboldali publicistaként is részt vesz a közéletben, a kétezres évek elején politikai műsora is volt a köztévében, majd a HírTV-n, végül a DVTV-n. Az általa bírált személyek azonban „méltóságukat megsértő stílusa” miatt több becsületsértési pert is indítottak ellene.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Kerényi Imre elit gyermektábora méregdrága lesz, és csúszik is

Idén nyáron már nem indulhat el a keresztény szellemiségű nyári tábor, amit Kerényi Imre talált ki. Az első turnus jövő nyáron startolhat, és a korábban tervezett négy helyett csak hármat indítanak. Bőségesen költenek a gyerekek felszerelésére, ellátására. A lányoknak biztosítótűt, a fiúknak svájci bicskát is vesznek.

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben

A kormány újabb rendezvényálma: csak logóra és ajándéktárgyakra elmegy majd egymilliárd

A kormány újabb rendezvényálma: csak logóra és ajándéktárgyakra elmegy majd egymilliárd

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Százmilliót nyert egy bebukott erdélyi projektjén a fideszes Bánki Erik

Százmilliót nyert egy bebukott erdélyi projektjén a fideszes Bánki Erik