szerző:
Németh Róbert

Robert Plant a Led Zeppelin egykori énekese köszöni, jól van - tavaly például egy nagyszerű lemezzel örvendeztette meg rajongóit.

Nyilván mi is a Led Zeppelint emlegetjük azonosítási pontként és ezzel a legtöbben ugyancsak így vannak. A birminghami születésű Plant több zenekarral is próbálkozott, mielőtt a Zep énekese lett, miközben egyébként már 16 évesen lelépett otthonról és mindenféle munkákat vállalt zenélés mellett (volt többek közt útépítő munkás és áruházi eladó is). Jimmy Page gitáros, visszatekintve, azt mondta egy alkalommal, hogy annak idején úgy gondolta, Planttel valami komoly emberi probléma lehet, mert egész egyszerűen nem tudta elképzelni, ilyen hanggal még hogy nem futott be.

Aztán befutott. 1968-ban megalakult a Led Zeppelin - ami az első pár hónapban még New Yardbirds néven turnézott -, 1969-ben megjelent az első nagylemez, ezzel kezdetét vette a rocktörténelem egyik legfényesebb, legnagyobb hatású karrierje, ami 9 (8 a zenekar fennállása alatt, 1 a Zep feloszlása után, posztumusz megjelent) sorlemezzel 1980 októberéig, John Bonham dobos halálig tartott.

A Zep azóta néhányszor összeállt. 1985-ben a Live Aiden, 1988-ban egykori lemezkiadójuk, a legendás Atlantic Records lemezkiadó negyvenedik születésnapja alkalmából, majd 2007-ben, a londoni O2 Arénában az Atlantic alapítója, a 2006-ban elhunyt Ahmet Ertegun emlékére rendezett koncerten. A zenekar reuniójának kérdése gyakran felmerül, például 2012-ben, amikor bemutatták a 2007-es koncertről készült Celebration Day című filmet, vagy éppen tavaly, Plant Carry Fire című nagyszerű szólólemezének megjelenésekor. Plant elzárkózik az efféle spekulációktól: "Nem mehetsz visszafelé – egy egy évvel korábbi dolgot is nehéz ismételni, nemhogy egy 49 évvel ezelőttit. Tovább kell lépnem" – mondta.

Plant szólókarrierje - ami egy 1982-es lemezzel indult - már koránt sem volt olyan egyenletesen magas színvonalú, mint a Zep életműve, de a 2000-es évek eleje (egész pontosan a 2002-es Dreamland) óta igen jó formában és jó arányérzékkel készít friss, modern-hagyományőrző albumokat a (Zepet is idéző) rock, a folk, a blues és az afrikai (mali és marokkói) népzene keresztútján. "Nem az őt a rockzenei Olümposzra emelő klasszikus életműve újrahasznosításán, vagy aprópénzre váltásán dolgozik, hanem (...) jelen időben él és alkot" - írtuk róla tavaly.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ma sem kímél minket az időjárás

Ma sem kímél minket az időjárás

Mit tehet a cég, ha el akarja tüntetni a tagi kölcsönöket?

Mit tehet a cég, ha el akarja tüntetni a tagi kölcsönöket?

Leválthatják a paksi bővítésért felelős minisztert, Süli Jánost

Leválthatják a paksi bővítésért felelős minisztert, Süli Jánost

Nézni is rossz! Ilyen a laptopok pokla!

Nézni is rossz! Ilyen a laptopok pokla!

Mindenkinek elérhető coaching: merjünk nyomni egy RESTART-ot!

Mindenkinek elérhető coaching: merjünk nyomni egy RESTART-ot!

Botka: "A fejem kell a NER-nek"

Botka: "A fejem kell a NER-nek"