szerző:
Varga Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tehetségesek, öntudatosak, karakteresek és szépek. Cikksorozatunkban bemutatjuk azokat a huszonéves színésznőket, akikre felfigyelhettünk már filmekben vagy tévésorozatokban. Húsz feltörekvő színésznőnek szegeztük neki ugyanazokat a kérdéseket, és mozgóképes tapasztalataik alapján sorba rendezve mutatjuk be őket hétről hétre.

A legmenőbb fiatal magyar színésznők #11

Név: Waskovics Andrea
Született: 1992. augusztus 15.
Miben láthattuk? Aranyélet
Színházban? Vígszínház

Waskovics Andrea még egyetemista volt, amikor fontos szerepet kapott a legklasszabbnak tartott magyar tévésorozatban, az Aranyéletben. Ő játszotta a második évadban a fiatal Jankát, Ónodi Eszter számító és kíméletlen figurájának jóval idealistább huszonéves változatát. Az Egynyári kaland harmadik évadában egy koszorúslányt alakított, akinek kicsit félrement az ígéretesen induló flörtje Levivel (Király Dániel). A jövő nyáron érkező negyedik évadban visszatér, és újabb kínos szituációk garmadájába keveredik. De még azelőtt egy ígéretes fiatal tehetség, Csata Hanna diplomafilmjének a főszerepében láthatjuk, amely egy techno DJ-nek készülő lány párkapcsolati drámájáról szól. Tavaly végzett a Színművészetin Máté Gábor osztályában, a Vígszínház társulatának tagja.

Bármit mond neki az ember, azonnal érti és meg is csinálja. Ha a forgatáson nincs előtte senki, akivel játszania kell, akkor is ugyanolyan átéléssel és pontossággal mondja a szövegét, mintha két centire állna tőle a partnere. Jeleneten belül nem fél természetesen reagálni, amikor például eszik, nem akar elbújni az evés mögé, a tekintetében marad minden és, ha lecsöppen az étel, hát hoppá feltörli, lenyalogatja az ujjáról.

– Csata Hanna, a techno DJ-lányos film rendezője

Melyik a legkorábbi emléked gyerekkorodból?

Anyukám gyógyszerész Balmazújvárosban, a patika fölött laktunk albérletben, és gyakran szólt a csengő, mert állandóan ügyeletben volt. Nagyon megmaradt bennem, hogy éjjel vagy korán reggel berreg az a csengő, és az anyukám kel fel mellőlem. Egy szobában aludtunk mind a hárman. Reggel mindig apa keltett, és a hátán vitt ki pisilni.

Waskovics Andrea a harmadik születésnapján.
©

Mi zavar a legjobban a külsődben?

Nagy az orrom, továbbá van két vámpírfogam, amiért csúfoltak is. Régen nagyon foglalkoztatott ez a téma, mostanában már nem koncentrálok erre.

Melyik szót használod túl sokszor?

„Nem tudom.”

Waskovics Andrea. A képre kattintva galéria nyílik!
©

Melyik tulajdonságodat gyűlölöd a legjobban?

Hogy állandóan rettegek valamitől. Például a gimiben nekem két és fél évbe telt, mire mertem kérni egy szendvicset a büfében. Innivalót már egy év után. Nem tudom, miért van ez, rengeteget gondolkozom rajta. A színpad más, ott tudok bátrabb lenni. Az életben nem, nagyon fura.

Nem próbáltad színészettel megoldani ezeket a helyzeteket az életben?

Volt olyan a gimiben, hogy az egyik barátnőmmel beöltöztünk madámnak, akkor mertem kérni.

Kit szeretnél eljátszani egy életrajzi filmben?

Meryl Streepet. Amikor olvastam, hogy régen azt mondták rá, hogy csúnya, és minden castingról elküldték, arra gondoltam, őt szívesen eljátszanám, mert sok erő van benne, ha ezt a pályát végigcsinálta.

Hasonlítasz a fiatal Törőcsik Marira is.

Amikor a Körhintában játszottam a szerepét a Nemzetiben, adott tanácsot. Kihallgatta oldalról az egyik próbát, és utána azt mondta: „ne veszekedjen a Mátéval, mert ez a lány nem veszekszik, ez szerelmes”. Csodálatos nő.

©

Mi a visszatérő álmod?

Hirtelen ott termek egy előadás közepén. Azt sem tudom, mit játszunk, és nem tudom a szöveget. Általában felébredek, mielőtt meg kéne szólalnom.

Mikor sírtál utoljára, és miért?

Tavaly végeztem, és azonnal leszerződtem Szegedre. Történt ott egy igazgatóváltás, ami miatt többen felálltunk és eljöttünk. Az utolsó előadás után volt egy nagyon szép összeborulós sírás a többiekkel. Családtagok lettünk, és ki tudja, mikor játszunk újra együtt.

©

Dühített ez az eset?

Rettenetesen dühített. Gondoltam, hogy majd lesznek ilyen dolgok a pályámon, de azt nem, hogy ennyire hamar, és hogy ennyire tehetetlenül az orrom előtt fog történni minden.

Mi volt a legfájdalmasabb dolog, amit valaki mondott neked?

Valaki mondott nekem valami nagyon sértőt. Sokáig kerestem magamban azokat a hibákat, amiket felrótt nekem, de aztán szerencsére rájöttem, hogy ezek nem igazán rólam szóltak, hanem róla. Ő olyan típusú ember, aki a saját hibáit rád vetíti. Így is fájdalmas volt.

Melyik dalt szeretnéd, hogy szóljon az esküvődön?

Ez elég távoli még szerintem, de biztos lesz valami közös számunk a szerelmemmel, és majd az. Valami vagány zene.

És a temetéseden?

Addig még annyi zenei stílust fogok megismerni, hogy ezt majd később választom ki. Kiskoromban visszatérő félelmem volt, hogy valaki betör hozzánk, felhoz egy koporsót, és élve eltemet engem. Sokáig foglalkoztatott, hogy hogyan lehet kiszabadulni onnan, aztán láttam a Kill Billt, és megnyugodtam. Amikor gyerekként a faluban a tatáméknál az udvaron játszottam, mindig jött a lovas szekér a koporsóval. Számolgattam, hogy ha most tízéves vagyok, hány év van hátra.

©

Reménykedsz abban, hogy van valami a halál után?

Meg vagyok győződve arról, hogy van. Mennyország.

Vallásos vagy?

Igen. Balmazújvárosban szoktam menni templomba, itt Pesten nem annyira szeretek, mert nem voltak jó élményeim. Politizált a pap, és túl sok szó esett arról, hogy mennyi pénzt adjunk be.

©

Mikor voltál a legboldogabb életedben?

Sokszor voltam „legboldogabb”. Utoljára akkor, amikor visszamentem a debreceni Csokonai Színházba, és ott játszhattam egy vendégelőadást. Eljöttek a szüleim, az összes rokonom, az összes barátom, akik nem tudnak feljutni Pestre, és abban a színházban álltam a színpadon, ahol annyit ámuldoztam gyerekként.

Mit csináltál eddig ma?

Negyed kilencre volt beállítva az ébresztőm, szundiztam háromnegyedig. Főztem volna a zöld teámat, de meglepődve tapasztaltam, hogy belepetézett egy molylepke. Mészöly Anna barátnőmmel lakunk együtt, neki lesz diplomaosztója pénteken. Tavaly nekem volt, akkor együtt mentünk ruhát venni, most neki lesz, úgyhogy neki keresünk. Rohangásztunk összevissza a Westendben, hogy megtaláljuk neki a ruhát, a táskát, a cipőt. Hál' istennek meglett, és ha már ott voltam, magamnak is vettem egy ruhát. Tizenegyre mentem a Vígszínházba ruhapróbára, aztán jöttem ide.

©

Mondj valami meglepő, de igaz dolgot magadról!

Négyéves korom óta görkorizom. Azt szoktam csinálni, hogy kimegyek hajnalban, amikor üresek az utcák, berakok zenét a fülembe, és száguldok a főutakon.

Mit hallgatsz ilyenkor?

AC/DC-t.

©

Melyik film változtatta meg az életedet?

A Déryné, hol van? A színész létről szól, szeretem megnézni, mert az erőt ad. Vagy tízszer láttam, imádom. De a legeslegkedvencebb filmem David Lynchtől a Veszett a világ.

Az nem nyomaszt téged?

Nyomaszt, de az életben is ugyanez van. Sok szörnyűség történik, de ott vannak ők ketten egymásnak.

Melyik számot hallgatod a legtöbbet mostanában?

Most A homlokom hozzád nyomomot a Kispáltól, előtte a AC/DC-től a Thunderstruckot.

Hol etted a legjobbat életedben?

Anyánál, Ági mamánál és Maminál. De finom volt az újragondolt harcsapaprikás is a szegedi John Bull's pubban.

Miben szeretnél tehetséges lenni?

Szeretnék tehetségesebben kommunikálni. Hogy jobban tudjam átadni a gondolataimat. Mert befele megfogalmazom én, csak sokszor nem tudom kifejezni magam.

Mi a leginkább elviselhetetlen benned hosszú távon?

A paráim, a bizonytalanságom, a gyáváskodásom. Most meghívtak egy színházi buliba, de lehet, hogy nem merek elmenni. Ezek zavarják az embereket, nem értik, miért vagyok ilyen. Én sem értem.

©

Melyik volt életed legjobb koncertje?

Két barátnőmmel elmentünk Tokajba a Hegyalja Fesztiválra, hogy majd sátorozunk. Először volt Tankcsapda, amin én mindig elöl vagyok, mert szeretem, hogy ezek a nagy pacákok lökdösik egymást, be szoktam ugrani közéjük. Volt Kiscsillag is, emlékszem, pont szerelmi bánatunk volt mindhármunknak, és álltunk ott a Sirály című szám alatt bús melankóliában.

Cikksorozatunkban az 1990 után született magyar színésznők közül választottuk ki azt a húszat, aki eddig a leginkább észrevetette magát mozifilmekben, tévésorozatokban és kisfilmekben, illetve a közeljövőben várható a berobbanása. A sorozat korábbi részeit itt találja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oliver Reese: Az SZFE-ügyben egyértelmű volt számomra, kinek az oldalán állok

Oliver Reese: Az SZFE-ügyben egyértelmű volt számomra, kinek az oldalán állok

Angliában bezárták a vírushelyzetre átalakított koncerthelyszínt is

Angliában bezárták a vírushelyzetre átalakított koncerthelyszínt is

Agrárkamara: a rossz idő miatt szálltak el a gyümölcsárak

Agrárkamara: a rossz idő miatt szálltak el a gyümölcsárak