szerző:
Varga Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tehetségesek, öntudatosak, karakteresek és szépek. Cikksorozatunkban bemutatjuk azokat a huszonéves színésznőket, akikre felfigyelhettünk már filmekben vagy tévésorozatokban. Húsz feltörekvő színésznőnek szegeztük ugyanazokat a kérdéseket, és mozgóképes tapasztalataik alapján sorba rendezve mutatjuk be őket hétről hétre.

A legmenőbb fiatal magyar színésznők #18

Név: Mészöly Anna

Született: 1995. március 29.

Miben láthattuk? A martfűi rém

Színházban? Miskolci Nemzeti Színház

Pár hete vette át a diplomáját a Színművészeti Egyetemen, tavaly óta a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja, de a legtöbben A martfűi rém című thrillerből ismerhetik. Ő játszotta a kifürkészhetetlen Patai Erzsébetet, a sorozatgyilkos első áldozatát, és hiába csak pár percet töltött a vásznon, aki látta a filmet, megjegyezte magának. A közeljövő két legjobban várt magyar filmjében is feltűnik: a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezőjének új romantikus tragikomédiájában, a Rossz versekben, illetve a Drakulics elvtárs című vámpíros szocreál kémszatírában, amelyben egy varrodában dolgozó lányt alakít, aki a vérszívó főhőst (Nagy Zsolt) az élete nagy szerelmére emlékezteti.

 

Amikor először találkoztunk, volt valami furcsa zavar benne, úgy éreztem, hogy egyáltalán nem olyan, mint általában a színművészeti akadémisták. Szerényebb, de célratörőbb, és olyan elkülönült lény, már-már magányos, akinek titka van. Natúrnak, szinte privátnak tűnt, kissé szorongónak. És én olyat kerestem, akinek elhiszem, hogy egy kisvárosi cipőgyárban három műszakban, szalag mellett dolgozik.

Van valami természetközeli benne, hála Istennek, és ezt működtetni is tudja. És megismételni, akár többször is. Kevés instrukcióból is megértette, pontosabban megérezte a szituációt. Az a típusú színésznő, aki felfénylik a vásznon, és sokkal jobb, mint ahogy élőben elsőnek látszik.

Sopsits Árpád, A martfűi rém rendezője

Melyik a legkorábbi emléked gyerekkorodból?

Élesen emlékszem egy szép karácsonyra, amikor szénnel játszottunk az öcsémmel. Amikor a szüleim elváltak, mi a nagyszüleimhez költöztünk, ahol szénnel tüzeltek.

A hatéves Mészöly Anna öccsével, Mészöly Mórral Kerekdombon
©

Mi zavar a legjobban a külsődben?

Sokáig zavart az orrom, és a tűzfolt a fülemen. De ezeket mostanra elfogadtam. Viszont zavar, amikor észreveszem magamon, hogy görnyedek.

Melyik szót használod túl sokszor?

„Konkrétan”.

Mikor sírtál utoljára, és miért?

A diplomaosztómon. Aznap többször elérzékenyültem.

©

Melyik tulajdonságodat gyűlölöd a legjobban?

A ragaszkodásból szívesen engednék. Nem tárgyakhoz ragaszkodom, hanem eseményekhez, személyekhez vagy berögződésekhez, amikről tudom, hogy nem jók, de nehéz elengedni őket. Például, hogy ne gondoljak mindig a legrosszabbra.

Kit szeretnél eljátszani egy életrajzi filmben?

Például Maria Callast. Egyszerre volt zűrös és zseni. Szeretem a szeszélyeit, érdekes, milyen volt az élete egy ilyen munka mellett. Mondták már, hogy kicsit hasonlítanak a vonásaink.

Maria Callas
©

Ha élőt kell mondanom, akkor Cate Blanchett. Lenyűgöző színésznő. Az egyik álmom, hogy találkozhassak vele. Szerintem fontos, hogy legyenek példaképeink.

Nem voltál ott öt évvel ezelőtt, amikor Cate Blanchett megjelent a Vas utcában?

Sajnos nem, akkor én még pont nem jártam az egyetemre. De hallottam az esetről.

Melyik teljesítményedre vagy a legbüszkébb?

Az én hátam mögött még nincsenek világmegváltó dolgok, inkább fontos állomásokat tudok mondani. Maradandó élmény volt, amikor be kellett ugranom Horváth Csabánál a Bűn és bűnhődésbe. Ötöt játszottam, de mind olyan volt, mint egy premier. A Zsótér Sándorral való munkára is büszke vagyok.

Mitől tartasz a leginkább?

Hogy elfogynak a kapaszkodók a munkában, a magánéletben. A szeretetlenségtől. Riaszt, hogy magamra hagynak. De mostanában kevésbé baj, ha valamit nem látok előre, nyitott vagyok ismeretlen dolgokra.

Kaptál olyan kritikát, ami tényleg fájt?

Nem volt halálos.

Mi volt a legfájdalmasabb dolog, amit valaki mondott neked?

Amikor egyik pillanatról a másikra valaki nem nézett rám. Nagyon durván kizárt az életéből. Mondjuk, adtam rá okot. Egy rossz cselekedet következménye volt.

©

Ha visszamehetnél az időben, hova és mikorra mennél?

Megnézném Egyiptomot Kleopátra idejében. Sokáig egyiptológus szerettem volna lenni, vagy régész. Még a gimi elején is vonzott ez a kultúra. A középkorba is szívesen visszamennék, a lovagvilág vadsága szerintem tetszene.

Melyik dalt szeretnéd, hogy szóljon az esküvődön?

A Lekapcsolom a villanyt a fejemben a Common Vibe-tól. Egy Bajdázó-feldolgozás, amit ezek a miskolci srácok csináltak. Nagyon szép szám.

Mindenképpen szeretnél férjhez menni?

Jelenleg nagyon szerelmes vagyok. El tudom képzelni, hogy férjhez menjek, nincsenek ellenérzéseim a házassággal kapcsolatban. Nem szeretném viszont elsietni, elég csak a szüleim példáját nézni. Édesanyámnak az én koromban már volt egy gyereke, 21 évesen szült engem.

Mikor voltál a legboldogabb életedben?

Most. Úgy egy éve minden gyönyörű. Szerelmes vagyok, munkám van, minden jó. Magammal is rendben vagyok. Ennyire talán még soha nem értek össze a dolgok, sokszor fura is, hogy semmi se szar.

©

Mit csináltál eddig ma?

Találkoztam Dávid Attila rendezővel, aki felkért a vizsgafilmjébe szerepelni, erről beszélgettünk. Aztán hazaugrottam, ettem, most itt vagyok, ezután meg bepakolok, mert leugrunk a Balatonra pár napra.

Melyik film változtatta meg az életedet?

Gyerekkoromban jártunk anyukámmal a pedagógus könyvtárba filmeket kölcsönözni. Azt nagyon szerettem, de az egyetemen kezdtem el művészfilmeket nézni. Nagy hatással volt rám például A Nap szépe vagy a Tágra zárt szemek, de az életemet nem változtatták meg.

©

Melyik filmet láttad utoljára moziban?

A Kutyák szigetét Wes Andersontól, nagyon tetszett.

Hol etted a legjobbat életedben?

Tavaly elmentünk nyaralni Piranba, és megkóstoltam egy kagylót, pedig vegetáriánus vagyok. Az volt a legjobb. Az otthoni után, persze, édesanyám főztje az első.

Mondj valami meglepő, de igaz dolgot magadról!

Nagyon tudom mozgatni a fülemet, és ezen meg szoktak lepődni az emberek.

Miben szeretnél tehetséges lenni?

Táncban és éneklésben. Nagyszerű lenne, ha tudnék hangszeren játszani. Sokáig érdekelt a tangóharmonika.

Reménykedsz abban, hogy van valami a halál után?

Nem reménykedem, hanem tudom. Nem tudom pontosan, hogy mi, de valami van, ami jó.

©

Vallásos vagy?

Gyerekkoromban jártam hittanra, elsőáldoztam. Nem megyek minden vasárnap a templomba, ez elkopott. De hitem van. Hiszek Istenben, Máriában…

Fura, hogy Máriát is említetted.

Ez úgy kezdődött, hogy a gimink előtt volt egy hatalmas Szűz Mária-szobor. Felvételi előtt sokáig néztem, és azt hiszem szerencsét hozott. Azóta gyakran gondolok rá és több helyen felfigyelek rá. Például Kecskeméten a legszebb templomban, a Barátok templomában is van egy növényekkel bevont, barlangszerű rész egy Mária-szoborral. Illetve az egyik előadásban (Victor Hugo: Ruy Blas – Királyasszony lovagja) is, amit Zsótérral csináltunk Miskolcon, előkerült egy Mária-szobor.

Mészöly Anna és Bodoky Márk a Ruy Blas – Királyasszony lovagja című előadásban
©

Melyik volt életed legjobb koncertje?

Az Ördögkatlan Fesztiválon volt a Wombo Orchestra nevű francia zenekar, arra igazán jót buliztunk hajnalig. De nem járok eleget koncertre, például a Szigeten sem voltam még soha.

Mire mennél el leginkább?

Red Hot Chili Peppersre.

Melyik számot hallgatod a legtöbbet mostanában?

Olyan vagyok, hogy ha megtalálok egy számot, azt unásig hallgatom. Most például egy nagyon régi, harmincas évekbeli dalra kattantam rá, amit az Édes Annában hallottam először: Puttin’ On The Ritz.

Mikor voltál a leggyávább életedben?

Nehéz helyzetbe hoztam magam abban a korábban már emlegetett szituációban. Kicsit meg kellett piszkálni, hogy kidurranjon, és nem én voltam az, aki színt vallott.

Szégyellted magad?

Ó, hogyne. Rettenetesen.

©

És akkor eldöntötted, hogy nem akarsz ilyen lenni?

Inkább azt, hogy olyan leszek, amilyen vagyok, és nem akarok más lenni. Ott igazán szembe kellett nézni magammal. Hogy mit akarok magamtól, mit mutatok magamból. Az fordulópont volt számomra.

Cikksorozatunkban az 1990 után született magyar színésznők közül választottuk ki azt a húszat, aki eddig a leginkább észrevetette magát mozifilmekben, tévésorozatokban és kisfilmekben, illetve a közeljövőben várható a berobbanása. A sorozat korábbi részeit itt találja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Varga Ferenc Kult

Berényi Bianka: Túl sok picsogó lány van

Itt a színésznők legfiatalabb generációja – öntudatosak, karakteresek és szépek. Induló cikksorozatunkban bemutatjuk azokat a huszonéves színésznőket, akikre felfigyelhettünk már filmekben vagy tévésorozatokban. Húsz feltörekvő színésznőnek szegeztük neki ugyanazokat a kérdéseket, és mozgóképes tapasztalataik alapján sorba rendezve mutatjuk be őket hétről hétre. Vajon melyikük az, akiről a következő években is sokat fogunk hallani?

Varga Ferenc Kult

Tenki Dalma: Belül én is angyali vagyok

Itt a színésznők legfiatalabb generációja – öntudatosak, karakteresek és szépek. Nemrég indult cikksorozatunkban bemutatjuk azokat a huszonéveseket, akikre felfigyelhettünk már filmekben vagy tévésorozatban. Húsz feltörekvő színésznőnek szegeztük neki ugyanazokat a kérdéseket, és mozgóképes tapasztalataik alapján sorba rendezve mutatjuk be őket hétről hétre. Melyikük az, akiről a következő években is sokat fogunk hallani?

Bloomberg szerint a többi demokrata jelöltet Trump megeszi vacsorára

Bloomberg szerint a többi demokrata jelöltet Trump megeszi vacsorára

Varga Judit: Uniós szintű problémát jelent a Magyarország elleni "politikai boszorkányüldözés"

Varga Judit: Uniós szintű problémát jelent a Magyarország elleni "politikai boszorkányüldözés"

Kim Dzsong Un óvodásként csúfolja Trumpot

Kim Dzsong Un óvodásként csúfolja Trumpot

Antikorrupciós szabványt vezettek be Magyarországon

Antikorrupciós szabványt vezettek be Magyarországon

Facebookos adatokra vadászik egy alattomos új vírus

Facebookos adatokra vadászik egy alattomos új vírus

Pszichológus segíti a győri középiskola diákjait a késelés után

Pszichológus segíti a győri középiskola diákjait a késelés után