szerző:
hvg.hu

Egy hónapig várják az észrevételeket, majd átdolgozzák a dokumentumot. Jövő szeptemberben indul élesben az új alaptanterv alapján a tanítás.

„Több mint egy éves szakmai előkészítő munka után elkészült az új Nemzeti Alaptanterv szakmai koncepciója, a javaslatról a mai nappal széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés kezdődik. Ezt követően alakul ki az új Nemzeti Alaptanterv végleges változata, amely a tervek szerint 2019 szeptemberétől lép életbe” – olvasható a kormany.hu-n.

Mint korábban írtuk, péntek este hozta nyilvánosságra az oktatásvezetés a Csépe Valéria vezetésével készült vitaanyagot. Aznap délelőtt volt a Nemzeti tanévnyitó, de ott a miniszter alig szólt az új NAT-ról, annyit mondott, hogy azt a legkiválóbb szakemberek készítették el, és hogy attól a nemzet felemelkedését várják.

Gulyás Gergely szintén pénteken (jóval a NAT nyilvánosságra kerülése előtt), a kormányinfón ugyanakkor elég kritikusnak tűnt: többször is hangsúlyozta, hogy ez még nem a végleges változat, csak egy vitairat, amely jelenlegi formájában biztosan nem fog életbe lépni, komoly változtatásokra van szükség a történelemre, irodalomra, természettudományos képzésre vonatkozó részeken.

Fóleg az utóbbi miatt sokan kétségbevonták, hogy jövőre bevezethető-e az alaptanterv, hiszen még kész sincs, és addig ennek megfelelően kell átdolgozni a - konkrét tanulási tartalmakat leíró - kerettanterveket, tankönyveket. (Sőt, normális esetben ez utóbbiakast ki is kellene próbálni.)

A NAT egyébként, mint írtuk, szakmai anyag, nem tükröződik benne politikai megrendelés, tele van korszerű pedagógiai elvekkel, ám a tanulói terheket csak kissé csökkenti, a tanári szabadságot csak kissé növeli. Változás, hogy azt javasolja, a természetismereti tárgyakat összevonva tanítsák felső tagozaton, illetve beépít egy – választható – nulladik, felzárkóztató évfolyamot az óvoda utánra.

Az EMMI szombati közleménye szerint szeptember 30-ig várják a NAT-hoz a véleményeket, pontosabban „mindenki építő jellegű javaslatait, ha azok a következő nemzedék testi, szellemi, lelki és érzelmi fejlődését, a köznevelés tartalmi javítását szolgálják”.

A megjegyzések figyelembe vételével, további szakértők bevonásával az anyagot kiegészíti a minisztérium, majd a dokumentum a kormány elé kerül, és azt követően kezdődik meg az új Nemzeti Alaptanterv kodifikációja.

Az új NAT intézményi szintű alkalmazására - az eredeti terveknek megfelelően - 2019 szeptemberétől kerül sor, felmenő rendszerben az első és az ötödik évfolyamtól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Totális lebőgés? Az új Diablo játék trailere minden idők egyik leggyűlöltebb YouTube-videója

Totális lebőgés? Az új Diablo játék trailere minden idők egyik leggyűlöltebb YouTube-videója

Ötször annyi szakma közül választhat egy magyar fiatal, mint egy német, de melyikük jár jobban?

Ötször annyi szakma közül választhat egy magyar fiatal, mint egy német, de melyikük jár jobban?

Vadak okoztak balesetet Dabasnál – fotók

Vadak okoztak balesetet Dabasnál – fotók

Már a magyarok is használhatják a Facebook új, mozizós funkcióját

Már a magyarok is használhatják a Facebook új, mozizós funkcióját

Hosszú idő után megtudtunk valamit a családtól Michael Schumacher állapotáról

Hosszú idő után megtudtunk valamit a családtól Michael Schumacher állapotáról

Heinz Fischer: Ausztria rég túltette magát a saját Trianonján

Heinz Fischer: Ausztria rég túltette magát a saját Trianonján