szerző:
hvg.hu

A fődíjat és a legjobb rendezőnek járó elismerést is magyarok nyerték.

Sikeresen zárul a magyar filmesek számára a montreali filmfesztivál, hiszen két fontos díjat is sikerült elhozniuk. Topolánszky Tamás Yvan Curtiz című filmje nyerte meg a fődíjat, a legjobb rendező pedig Szász Attila lett az Örök tél című darabjáért.

A Curtiz Kertész Mihályról szól, aki az abszolút filmklasszikus, a Casablanca rendezője volt, és egyben az első magyar, aki rendezőként Oscar-díjat kapott. A filmben őt Lengyel Ferenc játssza, női partnerét Dobos Evelin. A Casablancában a főpincért alakító Szőke Szakállt Gyabronka József alakítja.

Szász Attila Örök tél című filmje azokról a nőkről szól, akiket a szovjetek 1944-ben kényszermunkára hurcoltak Ukrajnába. A film főszereplői Gera Marina és Csányi Sándor.

A montreali filmfesztiválra nyolc film jutott ki. Az internetes és iskolai zaklatásokról szóló Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) című filmről mi is beszámoltunk, ezt Schwechtje Mihály rendezte. Emellett versenyben volt még Sándor Pál Vándorszínészek, Nagypál Orsi Nyitva című filmje, Pápai Pici Varjúháj és Molvay Norbert Jövő szerdán című rövidfilmje, és Elek Dóra Világlátó Baltazár című dokumentumfilmje.

Arról is írtunk, hogy kijutott a Kill Me Today, Tomorrow I’m Sick című, német-szerb-olasz-magyar koprodukció is, amelynek két operatőre korábban az Ernelláék Farkaséknál Hajdu Szabolcs-filmen edződött, és nem ők az egyetlen magyar stábtagok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Varga Ferenc (Velence) Kult

Már a mutatvány előtt tapsoltak – megnéztük Nemes Jeles új filmjét Velencében

Sokakban fog hasonló érzéseket kelteni a Napszállta, mint három évvel ezelőtt a Saul fia. Ugyanolyan makacssággal küzdi magát a célja felé egy különös figura; azonban most egy nő válla fölül figyeljük világot. Jakab Juli hipnotikus tekintetétől nehéz szabadulni, Nemes Jeles László új filmje feldúlja a néző lelkét, de olyan tartalmas élményt nyújt, amiért megéri bevállalni a kellemetlen érzéseket.

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér

Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér

Vadai zokogott a tévészékház előtt, Hadházy még nem tudja, hogy alakul az este

Vadai zokogott a tévészékház előtt, Hadházy még nem tudja, hogy alakul az este

Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Ijedtében lenyelte a zacskó kokaint, órákkal később meghalt

Ijedtében lenyelte a zacskó kokaint, órákkal később meghalt

A Kutyapárt megtalálta a piaci rést: gázmaszkkészítő workshopot szerveznek

A Kutyapárt megtalálta a piaci rést: gázmaszkkészítő workshopot szerveznek