szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fődíjat és a legjobb rendezőnek járó elismerést is magyarok nyerték.

Sikeresen zárul a magyar filmesek számára a montreali filmfesztivál, hiszen két fontos díjat is sikerült elhozniuk. Topolánszky Tamás Yvan Curtiz című filmje nyerte meg a fődíjat, a legjobb rendező pedig Szász Attila lett az Örök tél című darabjáért.

A Curtiz Kertész Mihályról szól, aki az abszolút filmklasszikus, a Casablanca rendezője volt, és egyben az első magyar, aki rendezőként Oscar-díjat kapott. A filmben őt Lengyel Ferenc játssza, női partnerét Dobos Evelin. A Casablancában a főpincért alakító Szőke Szakállt Gyabronka József alakítja.

Szász Attila Örök tél című filmje azokról a nőkről szól, akiket a szovjetek 1944-ben kényszermunkára hurcoltak Ukrajnába. A film főszereplői Gera Marina és Csányi Sándor.

A montreali filmfesztiválra nyolc film jutott ki. Az internetes és iskolai zaklatásokról szóló Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) című filmről mi is beszámoltunk, ezt Schwechtje Mihály rendezte. Emellett versenyben volt még Sándor Pál Vándorszínészek, Nagypál Orsi Nyitva című filmje, Pápai Pici Varjúháj és Molvay Norbert Jövő szerdán című rövidfilmje, és Elek Dóra Világlátó Baltazár című dokumentumfilmje.

Arról is írtunk, hogy kijutott a Kill Me Today, Tomorrow I’m Sick című, német-szerb-olasz-magyar koprodukció is, amelynek két operatőre korábban az Ernelláék Farkaséknál Hajdu Szabolcs-filmen edződött, és nem ők az egyetlen magyar stábtagok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Varga Ferenc (Velence) Kult

Már a mutatvány előtt tapsoltak – megnéztük Nemes Jeles új filmjét Velencében

Sokakban fog hasonló érzéseket kelteni a Napszállta, mint három évvel ezelőtt a Saul fia. Ugyanolyan makacssággal küzdi magát a célja felé egy különös figura; azonban most egy nő válla fölül figyeljük világot. Jakab Juli hipnotikus tekintetétől nehéz szabadulni, Nemes Jeles László új filmje feldúlja a néző lelkét, de olyan tartalmas élményt nyújt, amiért megéri bevállalni a kellemetlen érzéseket.