szerző:
hvg.hu

Nándorfehérvár hőseiről készülő történelmi film előkészítését támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap. A Filmszakmai Döntőbizottság 91 millió forint gyártás előkészítési támogatást szavazott meg Az utolsó bástya című filmtervnek, a rendező Szász János lesz.

Az utolsó bástya központi története a sorsdöntő nándorfehérvári diadal idején játszódik. A Filmalap közleménye szerint az alkotók a vár hősi védőinek kívánnak méltó emléket állítani.

Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila (A martfűi rém, Ernelláék Farkaséknál, Megdönteni Hajnal Tímeát) producerek Hegedűs Bálint (Kincsem, Liza, a rókatündér) forgatókönyvíróval közösen mintegy két éve fejlesztik a filmtervet. A nemrég elkészült forgatókönyvvel az alkotók Szász Jánost (Woyzeck, Witman fiúk, A nagy füzet) kérték fel rendezőnek és a filmtervvel pályáztak a Filmalaphoz.

A készülő film a Filmalap közleménye szerint "látványos, megrázó és felemelő történetével az alkotók szándéka szerint széles közönséget, minden generációt meg fog szólítani itthon és külföldön egyaránt" (sic!)

Szász János rendező, az Európai Filmakadémia tagja, 1999 óta Színház- és Filmművészeti Egyetem docense, 2001-2003-ig a Harvard Egyetem, az American Repertory Theater és a Moszkvai Művész Színház közös színésziskolájának igazgatója. Első magyar rendezőként elnyerte a Karlovy Vary-i Filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt A nagy füzet című filmjével, amit az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmakadémia tagjai 2013-ban a kilenc legjobb külföldi film (Oscar Shortlist) közé választottak.

A nézők magyar hőstettekre vágynak a Filmalap szerint

Idén júliusban Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója fejtette ki bővebben, hogy a Filmalap azért hirdeti forgatókönyvírói pályázatot történelmi filmekre, mert azok rengeteg embert vonzanának a mozikba. Tapasztalatuk szerint ugyanis a nézők a vígjátékok mellett leginkább a történelmi filmekre kíváncsiak. Havas szerint eddig is készültek nagy sikerű magyar történelmi filmek, mint például az Oscar-díjas Saul fia, a Hajnali láz vagy az Anyám és más futóbolondok a családból. Ezekre a Filmalap nagyon büszke, ugyanakkor szerintük a nézők inkább hőstörténeteket szeretnének a mozikban látni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!