szerző:
hvg.hu

Gustave Courbet festménye, A világ eredete vitát és csodálatot is kiváltott. Most kiderült, ki volt a modellje.

A világ eredete című festmény modelljét nehezen tudta beazonosítani a művészettörténet – egészen mostanáig. A szakértők most azt mondják, 99 százalékban biztosak abban, hogy Gustave Courbet-nak a párizsi balett-táncos Constance Queniaux állt modellt.

Courbet festménye 1866-ban készült, de még ma is képes kihozni az emberekből a prűdet: a Facebook még 2011-ben is cenzúrázta azokat, akik posztolták.

A művészettörténészek évtizedeken át meg voltak győződve arról, hogy a meztelen testet és nemi szervet ábrázoló festményhez Courbet ír szeretője, Joanna Hiffernan állt modellt. Erről azonban nem mindenki volt meggyőződve – különösen azért, mert Hiffernan vörös hajához nem igazán illett a képen látható sötét fanszőrzet.

Így jött képbe Queniaux, aki a festmény készültekor egy ottomán diplomata, Halil Serif Pasa szeretője volt. Halil volt az, aki megrendelte a képet Courbet-től.

A modern realista festészet megteremtőjének híres alkotása, A világ eredete a párizsi Orsay Múzeumban látható.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Kult

Azonosították a világhírű vagina tulajdonosát

Sikerült azonosítani Gustave Courbet 1866-os A világ eredete című, női szeméremtestet ábrázoló világhírű festményének a modelljét - állítja egy szakértő, aki a francia festő egy másik képén bukkant rá a modell arcára. Más Courbet-szakértők viszont szkeptikusan fogadták a Paris Match című magazin exkluzív hírét, szerintük ugyanis nincs sok tudományos alapja a feltételezésnek.

Megszavazták: vége a lakástakarékok állami támogatásának

Megszavazták: vége a lakástakarékok állami támogatásának

Megtelt a temető Kőszegen, nincs pénz az újra

Megtelt a temető Kőszegen, nincs pénz az újra

Bátor dologra készül a Skoda, betámadja a Volkswagen Golfot

Bátor dologra készül a Skoda, betámadja a Volkswagen Golfot

Nem nagy bizinisz a stadionüzemeltetés – csak egy Leisztingernek éri meg?

Nem nagy bizinisz a stadionüzemeltetés – csak egy Leisztingernek éri meg?

A kormányfő vagy egy százados Flóra nevű lányát hozta haza a HM gépe Ciprusról?

A kormányfő vagy egy százados Flóra nevű lányát hozta haza a HM gépe Ciprusról?

Meghan Markle gyereket vár

Meghan Markle gyereket vár