szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Költő legelső regényével, író tizenöt évnyi novellával, vagy egy hatszáz oldalas verseskötet szerzője lesz a díjazott? Összeállt az Aegon-díj döntőseinek listája. Prózai művekben erős a mezőny: öt regény és két novelláskötet is szerepel a díjesélyesek között, mellettük három verseskötet versenyez. A díjazott 3 millió forintos elismerést kap, művének sikerét további több millió forint értékű médiamegjelenéssel támogatja a díjalapító Aegon Biztosító.

Több mint nyolcvan kötetet jelöltek a könyvkiadók a 2019-es Aegon-díjra – a shortlist a hétfős zsűri szavazatai alapján állt össze. A zsűri minden évben megújul, tagjai irodalomtörténészek, kritikusok, tanárok. Miközben a kiadói jelölésekből válogatnak, nem tudnak egymásról, és ez egészen addig így van, amíg elkészül a tízes lista, a shortlist. 

Jelöltjeikre titkosított online felületen szavaznak, a nyertesről viszont már élő vitában, konszenzusos szavazással döntenek majd.

A szűkített listára három verseskötet került fel: Kemény István, Simon Márton és Takács Zsuzsa költőktől. Utóbbi szerzőnek egyik verse, a Ha van lelkük ugyan, külön említést érdemel, mivel ritkán fut be akkora netes karriert egy költemény, mint ez a vers, amelyet közel nyolcvanezren olvastak el pár hónap alatt, több ezer lájkot kapott és természetesen bekerült a Vak Remény című, shortlistes kötetbe is.

A döntősök között két novelláskötetet találunk – Dragomán György Rendszerújra című kötetét, és Szvoren Edina Verseim című könyvét –, a shortlistesek fele pedig regény. 2019 Aegon Művészeti díjas szerzőjéről tavasszal dönt a zsűri, a nyertes könyv írója az április 8-i ünnepi gálán veszi át elismerését a Katona József Színházban.

A 2019-es Aegon Művészeti Díjra esélyes tíz könyv abc sorrendben:

Dragomán György: Rendszerújra, Magvető Kiadó

Garaczi László: Hasítás, Magvető Kiadó

Kemény István: Nílus, Magvető Kiadó

Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem, Magvető Kiadó

Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy, Magvető Kiadó

Márton László: Két obeliszk, Pesti Kalligram

Simon Márton: Rókák esküvője, Jelenkor Kiadó

Szvoren Edina: Verseim, Magvető Kiadó

Takács Zsuzsa: A Vak Remény, Magvető Kiadó

Tolnai Ottó: Szeméremékszerek (A két steril pohár), Jelenkor Kiadó

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!