szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Munkássága a két ország közti kulturális kapcsolatokat erősítette.

Meghalt Tandori Dezső, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas, József Attila-díjas és Prima Primissima-díjas magyar költő, író, műfordító.

A hírt a család nevében a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Digitális Irodalmi Akadémia közölte az MTI-vel. A közlés szerint az alkotót szerda hajnalban érte a halál.

Az amerikai nagykövetség a Facebook-oldalán búcsúzott Tandori Dezsőtől, aki a két ország közötti fontos irodalmi közvetítő szerepet is betöltött. Olyan amerikai írók és költők műveit ültette át magyarra, mint például J. D. Salinger, Sylvia Plath, Dr. Seuss vagy Eve Ensler.

Tandori Dezsőről korábban törzshelye, a Lánchíd söröző is megemlékezett egy megindító bejegyzésben.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mohai V.Lajos Kult

Tandori Dezső Kossuth-díja: a clown délutánja

Tandori Dezső meghalt 80 éves korában. A „szabálytalan költőre” a HVG 1998-ban megjelent cikkével emlékezünk, amely Tandori Dezső Kossuth-díjának az apropóján született.