szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Waliczky Tamás Képzelt kamerák című kiállításával nyílt meg az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé magyar pavilonja, amelyet a közönség szombattól november 24-ig láthat majd.

A Velencei Biennálé a világ legnagyobb és legmagasabb presztízsű művészeti seregszemléje, amelyre idén is több mint félmillió látogatót várnak. A szecessziós magyar pavilonban Waliczky Tamás nemzetközileg is elismert, újmédia művész alkotásai láthatók, és ez az első alkalom, hogy a pavilon az újmédia művészetet állítja középpontba.

Waliczky Tamás
©

Waliczky annak idején az elsők között kezdett el foglalkozni Magyarországon digitális művészettel, már a nyolcvanas-kilencvenes években alkotott számítógéppel, pedig akkor még a számítógépes művészet fogalma szinte ismeretlen volt. Komoly nemzetközi karriert futott be, jelenleg a Hongkongban egyetemi tanár.

A velencei kiállításán Waliczky Tamás Képzelt kamerák című tárlata látható, erről Boros Géza a Ludwig Múzeum Velencei Biennále Irodájának vezetője korábban a kultura.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a tárlat a vizuális érzékelés tágas lehetőségeiről szól. "A pavilonban egy látványos műegyüttes, 23 analóg eleven működő, de digitálisan tervezett kamera és optikai szerkezet lesz látható lightboxok és animációk formájában. A fekete-fehér állóképek és animációk egyszerre nyújtanak esztétikai élményt és gondolkodtatnak el a technikai fejlődés elfeledett és a művészi gondolkodás által feleleveníthető alternatíváiról" – fogalmazott.

©

Waliczky Tamás precíziósan megtervezett gépei ránézésre valóságosnak tűnnek, de ezek valójában képzelt kamerák. "3D-szoftveres komputergrafikákat, fantáziakamerákat láthatunk, amik azonban mindig konkrét, a fotótörténetből ismert, de többnyire elfeledett, tovább nem fejlesztett műszaki elven alapulnak. Akár kivitelezhetők is lennének és működnének is."

Ha nem jutna el Velencébe, akkor jó ha tud róla, hogy Waliczky Tamás velencei kiállítását bővített formában 2020. február 13. és március 31. között a Ludwig Múzeum közönsége is láthatja majd Budapesten.

©
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!