szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A zsűri egy novelláskötetet, míg a közönség egy regényt díjazott.

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapította díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit jutalmazza, célja, hogy felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire.

Szvoren Edina
©
A nyertes 2019-ben Szvoren Edina Verseim című novelláskötete lett. Károlyi Csaba irodalomkritikus szerint: „A díjazott kötet szerzője, Szvoren Edina a hatásvadászat legcsekélyebb nyoma nélkül ír. Tanítani is jól lehet, a diákok jókat tudnak vitatkozni róla. A zsűri által kiválasztott nyertes kötet szerzőjének prózája egyszerre nagyon profi és nagyon emberi, nem túl vidám, mégis tele van humorral. Emberábrázolása következetes, nyelvhasználata mesteri. Írásaiban az információ visszatartásának nagy művésze, mindent tud az elbeszélői technikákról. Csökönyösen ragaszkodik műfajához, a novellához, melyben kiemelkedő teljesítményt nyújt. Ma talán ő tud a legjobban novellát írni a kortárs magyar irodalom alkotói közül.”

A Szvoren Edinával készült interjúnkat csütörtökön olvashatják a hvg.hu-n!

Krusovszky Dénes
©
A közönségdíjat Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regénye kapta. Beck Zoltán Krusovszky regényét korszakos műnek, generációs regénynek nevezte, „a köztesség generációjának regénye; azé a generációé, amelyikben már nem él az a reflektálatlan hit, hogy van, hogy lehet mit továbbadni az utánuk jövőknek.”

(Krusovszky Dénessel itt interjúztunk.)

A nyertesek kétmillió forint pénzjutalmat és 30 millió forint médiatámogatást kapnak.

Az ünnepélyes díjátadóját május 15-én este tartották a Budapest Music Centerben.

A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki. A hazai kulturális élet több mint 140 képviselője tett javaslatot, hogy a 2018-ban megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri elé, illetve melyekre szavazhasson közönség. Idén ebből a 10 könyvből kerültek ki a győztes alkotások.

A 10-es lista
Barabási Albert-László: A képlet
Dragomán György: Rendszerújra
Kemény István: Nílus 
Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem 
Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy
Pintér Béla: Újabb drámák  
Simon Márton: Rókák esküvője
Szilasi László: Luther kutyái
Szvoren Edina: Verseim
Takács Zsuzsa: A Vak Remény

A 10-es listán találunk három verseskötetet, Takács Zsuzsa, Kemény István és Simon Márton tollából; három regényt: Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Szilasi László műveit; egy drámagyűjteményt Pintér Bélától; két novelláskötetet, Dragomán György és Szvoren Edina műveit; valamint egy, a siker egyetemes törvényeit összefoglaló tényirodalmi alkotást, amit Barabási Albert-László jegyzett.

A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oroszország kiutasított tíz amerikai diplomatát, és hazaküldte a nagykövetet

Oroszország kiutasított tíz amerikai diplomatát, és hazaküldte a nagykövetet

Bestiális erő – mondja az Nvidia az új szerverprocesszoráról

Bestiális erő – mondja az Nvidia az új szerverprocesszoráról

Nagy tudású, ingyenes videószerkesztő került az androidos Google Fotókba

Nagy tudású, ingyenes videószerkesztő került az androidos Google Fotókba