szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Cikkünk spoilereket tartalmaz a legutóbbi Trónok harca epizódokból. Ha nem szeretne belefutni, inkább ne olvasson tovább.

A véghajrában vagyunk, már csupán a befejező rész van hátra a világ legnézettebb tévésorozatából, a Trónok harcából. 2011 óta az HBO műsorát számos kritika érte, például, hogy túl erőszakos, vagy szükségtelenül sok benne a meztelenkedés. A nézők és kritikusok vádjai közül a legnagyobb konszenzus viszont talán abban van, hogy a befejező évad nemhogy nem túl acélos, de kifejezetten összecsapott, lusta megoldásokkal, elnagyolt és kiszámítható fordulatokkal, illetve random kávéspoharakkal igyekszik megúszni az emlékezetes lezárást.

Azt persze senki sem állíthatja, hogy a záró évad eddigi epizódjaiban ne lettek volna erős pillanatok, például kábé bármelyik, amelyben Peter Dinklage feltűnik. A Tyriont alakító színész amúgy is egyike azoknak, akik az első pillanattól fogva a hátukon viszik az egész produkciót.

De mindez kevésnek bizonyul, ha az évadok óta építgetett karaktereket és összecsapásokat súlytalanul és feledhetően csavarják le. Ez lett a sorozat egyik legnagyobb mumusa, az Éjkirály sorsa, és így temetett el a kőtörmelék nyolcévadnyi karakterfejlődést Jaime esetében. Egy olyan sorozatról beszélünk, amelyik annak idején többek között azzal szerzett magának hírnevet, hogy a legváratlanabb módon szabadult meg a szereplőktől – akár a főszereplőként beharangozott Ned Starktól is. 

Ehhez képest, miközben dübörgött az olcsó CGI Királyvárban, és talán ennyi statisztát még sosem láttunk lángolni, a hülyebiztos logikával összepárosított halálok és viadalok a maradék fantáziát is kiölték a sorozatból.

Már csak az a kérdés, hogy az írók képesek-e kárpótolni a nézőket egy ilyen színvonaltalan mélyrepülésért az utolsó részben.

A Vice összegyűjtött néhány interjút, amelyekben a szereplőket kérdezik a nyolcadik évadról és a lezárásról, és az a helyzet, hogy

nem a legőszintébb a mosolyuk.

A hétvégén például megjelent egy lenyűgöző videó, amelyet több interjúból vágtak össze. Az elsőben a színészek a befejező évadot próbálják dicsérni, de elég csak a Daeneryst alakító Emilia Clarke arcára nézni. Pont így szoktunk mosolyogni, mikor rettenetes kollégánk megkérdezi, hogy csatlakozhat-e hozzánk ebédelni. Oké, Királyvár felégetése óta már többé-kevésbé tudjuk, mi járhatott Clarke fejében. De mi a helyzet azzal a kínos vigyorral, amit Liam Cunningham (Davos) villant ugyanerre a kérdésre?

Egy következő snittben a Gendryt alakító Joe Dempsie ereszt el egy nyilvános poént arról, hogy vágták ki a kukába a sorozat alkotói a karakterfejlődést a hetedik évadban. Aztán hozzáteszi, hogy valószínűleg most kéne befognia a száját.

És Jon Snow-ról, azaz Kit Haringtonról már ne is beszéljünk. Amikor a riporter arra kéri, hogy egy szóban foglalja össze, mit gondol a befejezésről, Harrington válasza:

Kiábrándító.

Aztán mentené, ami menthető. Szeretnénk azt hinni, hogy itt valami briliáns átverést látunk, de ismerve Harington színészi képességeit, csak udvariasan engedjük el ezt a feltételezést.

Végül Peter Dinklage dicséri a két írót, hogy náluk jobbakkal még nem találkozott,

csakhogy amikor egy töredék másodpercre a kamerába pillant, a tekintete teljesen megcáfolja a szavait.

Szóval igen, lehet, hogy megjátsszák, ahogy az Aryát alakító Maisie Williams is átvágta a közönséget Jimmy Fallon műsorában. És azt sem szabad készpénznek venni, ha a részleteket kiemelik a kontextusból.

Ám, ha emiatt kétségek gyötrik, gondoljon a Jamie-t játszó Nikolaj Coster-Waldaura, aki a Vanity Fairnek adott interjúban bevallotta, hogy Jamie és Brienne villámrománcát szerinte is iszonyúan elkapkodták:

Megszoktuk, hogy akár egy egész évadot is rászánnak arra, hogy eljussunk egy pontra. És hirtelen nagyon sok minden történik nagyon gyorsan.

(Vice)

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még a Ferrarinak is ritka rossz negyedéve volt

Még a Ferrarinak is ritka rossz negyedéve volt

Mégsem fellebbeznek Kaletáék, jogerős az ítélet

Mégsem fellebbeznek Kaletáék, jogerős az ítélet

Genovai hídavatás: „Nem akarjuk, hogy a tragédiából karnevált csináljanak”

Genovai hídavatás: „Nem akarjuk, hogy a tragédiából karnevált csináljanak”