szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A főpolgármester hivatalos tájékoztatást kér a színházak szabadságát csorbító törvényjavaslatról.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy új törvényjavaslat egyik eleme szerint 2020. január 1-től megszüntetnék – az Emmi szerint megújítanák – a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA). Helyette létrejönne egy úgynevezett “kultúrstratégiai tanács”, ágazatonként egy-egy kiemelt intézményt jelölnének ki, a kultúrstratégiai tanács ezek vezetőiből jönne létre, fölöttük az emberi erőforrás-miniszter állna. Az új javaslatcsomag szerint változás történne az igazgatói kinevezésekben: az emberi erőforrás-miniszter kapna egyetértési jogot.

A kormányzati anyag Karácsony Gergelyhez is eljutott, de ahogyan fogalmazott, nem megkapta, hanem megszerezte azt.

A főpolgármester egy Facebook-bejegyzésben reagált, véleménye szerint nem tisztességes, hogy egyeztetés nélkül készült el a javaslat, sem a fővárossal, sem az intézményekkel nem vitatták meg annak tartalmát.

„Pedig a kormányanyagból a kultúra totális átpolitizálásának, Fidesz-felügyelet alá helyezésének szándéka olvasható ki.

Ez az előterjesztés súlyosan sérti a művészi autonómiát, újabb merénylet az önkormányzati autonómia ellen, vagyis megsérti a szabadságot. A kormány, az előterjesztés szerint a független színházakat lényegében halálra ítéli, vagyis csak politikai alapon juthatnának támogatáshoz. Ez elfogadhatatlan. A kőszínházak esetében pedig az igazgatókra helyezne miniszteri béklyót.”

Karácsony Gergely ígéretet tett, hogy küzdeni fog a színházak függetlenségéért.

„Nemcsak Budapest, de a vidéki városok sokszínű kultúráját is, meg kell védenünk a művészi autonómiát, meg kell védenünk a szabadságunkat.

Első lépésként hivatalosan kérek tájékoztatást a kormánytól, tisztázza a szándékait.

A további lépésekről – lesznek ilyenek, ne legyen kétség – ennek alapján döntök" – fogalmazott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!