szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Kulturális Alap átalakításáról és a színházigazgatók kinevezési jogáról is új szabályokat hoznak létre.

Már készül a kormány kulturális törvényjavaslata, sőt, gyorsan át is nyomnák a parlamenten még az új év előtt – értesült az artportal.hu, azt pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma is elismerte, hogy valóban hamarosan a képviselők elé kerül a terv.

A portál szerint az új javaslattal megszűnnének a független színházak működési támogatásai, a kőszínházak igazgatói kinevezéseiben pedig az emberi erőforrások minisztere kapna egyetértési jogot, míg most a Fővárosi Önkormányzat nevezi ki Budapesten az igazgatókat.

Karácsony Gergely ezt úgy kommentálta a Facebookon: „Ez nem történhet meg! A miniszterelnök adott szava és az érvényben lévő kormány-Budapest megállapodás szerint egyeztetni kell a városvezetéssel. És ha ez a kormányzati szándék komoly, én már tudom a választ: NEM!” Igaz, arról nem írt, hogy mit tenne, ha egyeztetés nélkül fogadják el a javaslatot.

A salátatörvény egy másik eleme szerint 2020. január 1-től a Nemzeti Kulturális Alap helyett létrejönne egy kultúrstratégiai tanács, az NKA pénzét ez alá rendelnék. Ágazatonként egy-egy kiemelt intézményt jelölnének ki, a kultúrstratégiai tanács ezek vezetőiből jönne létre, fölöttük az emberi erőforrás-miniszter állna.

Az Emmi úgy reagált a hírekre: a „Nemzeti Kulturális Alap nem szűnik meg, hanem megújul.”

Mint írták, „színházat önként vállalt feladataként fenntarthat egy önkormányzat, vagy fenntarthat az állam, de lehet vegyes – önkormányzati és állami – fenntartású és finanszírozású is, és ennek megfelelően alakulnának a fenntartói jogok is. Tehát egy, a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott és finanszírozott fővárosi színház működésébe az állam, a minisztérium nem szól bele.”

Az nem derült ki a minisztérium közleményéből, hogy ezt úgy értsük-e, hogy ha egy színház kap bármennyi állami támogatást, akkor a miniszter beleszólhat az igazgató kinevezésébe, ahogy az sem, hogy az NKA "nem megszűnése, hanem megújulása" milyen lesz, és hogy végül mi vár a független színházakra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Megszűnhet a Nemzeti Kulturális Alap

Kiszivárgott információk szerint a kormányzat egy kulturális salátatörvényt nyomna át a parlamenten. Állítólag akár már a jövő héten eldőlhet az NKA sorsa.

Pattanásig feszülnek az idegek a Közel-Keleten az iráni atomtudós likvidálása után

Pattanásig feszülnek az idegek a Közel-Keleten az iráni atomtudós likvidálása után

Belehalt a koronavírus szövődményeibe Valéry Giscard d'Estaing egykori francia elnök

Belehalt a koronavírus szövődményeibe Valéry Giscard d'Estaing egykori francia elnök

Mit gondol, hogyan tálalják a Fidesz-közeli lapok a Szájer-ügyet?

Mit gondol, hogyan tálalják a Fidesz-közeli lapok a Szájer-ügyet?