szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ egyik legismertebb rajzfilmfigurái, Tom és Jerry – ha más néven is – 80 évvel ezelőtt születtek. Számtalan Oscar-díjat kaptak, sőt egyes részeket titokban a Vasfüggöny mögött, Prágában készítettek.

Nyolc évtizeddel ezelőtt az MGM filmstúdió megirigyelte versenytársai sikereit, amelyeket a Miki Egérrel (Mickey Mouse) vagy a Cucu Malaccal (Porky Pig) értek el.

A feladatot az animációs osztály két fiatal, 30 éven aluli munkatársa, William Hanna és Joe Barbera kapta. Az utóbbi ötlete volt a macska és az egér harcának egyszerű koncepciója, konfliktusokkal és üldözésekkel. Puss Gets the Boot (Elbocsátás) címmel 1940-ben el is készült az első alkotás. A filmben még Jasper a macska és Jinx az egér neve, de az animációs film népszerű lett.

Aztán megszületett Tom és Jerry, és a sorozat a következő két évtizedben aratta legnagyobb sikereit, több Oscar-díjat is begyűjtve. A produkció gyártása azonban számtalan nehézségbe ütközött főként a költséglefaragások miatt, 1961-ben a készítését Prágába szervezték ki.

Tom és Jerry 1965-ben
©

A sorozatot aztán többször is folytatták, de nem érték el az eredeti sikereket. Mindenesetre Nagy-Britanniában 2015-ben egy felmérés szerint a felnőttek körében Tom és Jerry volt a legnépszerűbb rajzfilm.

Imádták a két figurát szerte a világon, Pakisztántól Kínáig, de 2016-ban egy egyiptomi tisztviselő a rajzfilmet tette felelőssé a közel-keleti erőszakért. Ali Khamenei, Irán legfőbb vallási vezetője pedig Tom és Jerry viszonyához hasonlította az USA és Irán kapcsolatát.

A 2001-ben meghalt Hanna és a 2006-ben eltávozott Barbera nemcsak munka- és üzlettársak, de barátok is voltak, rendkívüli módon tisztelve a másik munkáját. A Warner Brothers, a Tom és Jerry jogainak a birtokosa az idén egy játékfilm elkészítését tervezi az ismert macskáról és az egérről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!