szerző:
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

Nagy vihart kavart Pap Norbert kijelentése, miszerint szeptember 8. volna a mohácsi csata évfordulója. Rosszul tette, aki emiatt kidobta a történelemkönyveket, Fodor Pál ugyanis most helyre tette kollégáját. A baki meglehetősen rosszkor jött. FRISSÍTETT

Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) történetiföldrajz-professzora, a mohácsi csata helyszínét is vizsgáló kutatócsoport egyik vezetője az MTI-ben hosszú és zavaros fejtegetést tett közzé, miszerint, ha a csata idején használt Julián-naptár szerint dátumozott írott források idejét átszámítjuk a Gergely-naptáréra, az évforduló nem augusztus 29-én, hanem szeptember 8. lenne.

Valóban igaz, hogy a naptár jó néhány nappal elcsúszott akkoriban a valós időtől, ezért is volt szükség 1582-ben XIII. Gergely pápasága idején a naptárreformra, amikor is 10 napot egyszerűen átugrottak. Csakhogy ettől még nem kell átszámozni a korábbi dátumokat. Csupán arról van szó, hogy a mohácsi csata idején már nem augusztus vége, hanem csillagászati értelemben szeptember 8-a volt.

A szakma csendben maradt, senki sem merte kijavítani a csacsiságot. Ennek oka információnk szerint az, hogy a kormány nagyobb összeget szán a további kutatásokra, és nagyon rosszul jött volna ki, ha a további reménybeli milliókat felnyaláboló kutatócsoport egyik vezetőjét ki kell javítani. A meggondolatlan nyilatkozat is azért születhetett, hogy a kormánydöntés előtt előrukkoljanak valami újabb "szenzációval".

Fodor Pál, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának (BTK) főigazgatója, a projekt másik vezetője némi hezitálás után kiadott egy hosszú nyilatkozatot a kutatás eredményről, abba rejtette azt a mondatot, miszerint: „nemcsak a csata helyszínével, hanem még az időpontjával kapcsolatban is megjelentek érdekességek, azt azonban leszögezhetjük, hogy nem tudjuk rosszul: a mohácsi csata 1526. augusztus 29-én volt, ugyanakkor a korabeli és a mai időszámítás közötti különbségek érdekes tanulságokkal szolgálhatnak a csata körülményeire vonatkozóan”. Ezt a mondatot az MTI valahogy kifelejtette a BTK közleményéből.

A mohácsi csata kutatásának újabb eredményeiről, a félreértések, legendák tisztázásról, a magyarok valós erejéről és esélyeiről Fodor Pállal itt olvashat egy interjút.

Cikkünk megjelenése után 90 történész állásfogalást tett közzé, melyben elmagyarázzák a naptárreform lényegét, és leszögezik: "Az emléknapot pedig azért tartjuk augusztus 29-én, mert azon a napon történt az, amire emlékezünk. Minden ellenkező állítás tudománytalannak tekinthető, és csak a történelemről vallott ismeretek összezavarására alkalmas."

A BTK közleménye egyebek mellett beszámol arról, hogy a kutatási program három éve alatt megjelent számos tanulmány és kötet alapjaiban változtatja meg ismereteinket a csatáról és annak elő- és utóéletéről. A Fodor Pál  és Varga Szabolcs szerkesztette kötetből megismerhetik az olvasók a Jagelló-kor régóta várt rehabilitációját, a korabeli bűnbakképzés és propaganda egymásból táplálkozó narratíváját. 90 év után előkerült I. Ferdinánd magyar király udvari történetírójának töredékben fennmaradt történeti munkája is. A Mordortól Mohácsig - A mohácsi csatatáj történeti-földrajzi kutatása című kötet tanulmányai a Mohácsi-sík és környéke geomorfológiai viszonyairól, vízrajzáról, a középkori településhálózat vizsgálatáról, az ütközet helyszínének földrajzi és környezeti jellemzőiről szólnak. Fodor Pál és szerkesztőtársa, Varga Szabolcs Egy elfeledett magyar királyi dinasztia: a Szapolyaiak című kötetének tanulmányai újonnan feltárt források alapján tekintik át a dinasztia 15. század végi felemelkedését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!