szerző:
T. S.
Tetszett a cikk?

A jövő év tavaszára halasztották a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) őszre tervezett tárlatát, amelyen a Seuso-kinccsel együtt láthatjuk majd több rangos európai múzeum késő római kori ezüstkészleteinek tárgyait.

Még a nyár elején adtunk hírt az októberre ütemezett nagyszabású, több mint 400 millió forint költségvetésű Birodalmi pompa című nemzetközi kiállítás folyamatban levő előkészületeiről. A kiállításra Olaszországból, Franciaországból, Angliából is érkeznek késő római kori, vagyis a Seuso-kincsek születésével nagyjából egyidős ezüstkincsek. A kiállítást eredetileg idén nyárra tervezték a Magyar Nemzeti Múzeumba, de a járványhelyzetre tekintettel őszre halasztották.

A múzeum főigazgatójának, Varga Benedeknek a Magyar Múzeumok című online lapnak adott interjújából most az derül ki, hogy a kiállítás megnyitását ismét át kellett ütemezni a jövő év tavaszára. Az újabb késést a járványhelyzet indokolja, Varga Benedek elmondta, hogy emiatt több kiállítást kellett kényszerűségből halasztaniuk és sikeres tárlatokat korábban bezárniuk.

400 milliós budapesti kiállításon derül ki, hogy mennyit ér a Seuso-kincs

A Magyar Nemzeti Múzeum őszre hatalmas nemzetközi kiállítást tervez, az első római ezüst tárgyak már el is indultak Olaszországból, de a Louvre és a British Museum is ad kölcsön a 400 millió forintba kerülő tárlathoz.

A Birodalmi pompa című kiállítás a késő római császárkori ezüstművészetet feldolgozó nemzetközi kiállítás átütemezését különösen fájdalmasnak nevezte. Mint mondta: „minél előbb szerettük volna a magyar és nemzetközi közönségnek bemutatni egy olyan régészeti, történelmi és művészeti anyagot, amely a világ számára így együttesen soha nem volt látható. Alig ismert a közvélemény számára a késő-antik kultúra ezüsttárgyakban megjelenő lenyűgöző hagyatéka, amely közvetlenebbé teszi annak a világnak a megismerését, amelyben a 3-4. század római tartományainak az elitje élt.”

Varga Benedek megemlítette még, azok a partnermúzeumok – a British Museum, a Musée du Louvre, valamint olasz, svájci, osztrák, német gyűjtemények –, amelyek közreműködnek a Birodalmi pompa kiállítás megvalósításában, továbbra is elkötelezettek a projekt mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
David Attenborough Guinness-rekordot döntött az Instagramon

David Attenborough Guinness-rekordot döntött az Instagramon

Vége a rasszista nevű Uncle Ben'snek, Ben's Original lesz helyette

Vége a rasszista nevű Uncle Ben'snek, Ben's Original lesz helyette

Kamuparfümök helyett kamuruhákat venne a magyar

Kamuparfümök helyett kamuruhákat venne a magyar