szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre kapta a Varsói Filmfesztiválon a Fipresci-díjat. Múlt héten Antalyában díjazták a főszereplőt, Stork Natasát.

A 36. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (Fipresci) zsűrijének fődíját hozta el a korábban Velencében és Torontóban is sikerrel szereplő Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre – közölte a forgalmazó. A film a fesztivál Discoveries szekciójában szerepelt, amelybe más rangos fesztiválokon korábban már bemutatott filmeket válogattak be. A Fipresci kihelyezett zsűrije minden A kategóriás fesztiválon díjazni szokott egy-egy alkotást.

„Nagyon meglepett a hír, hiszen Varsóban nem is versenyszekcióban szerepeltünk; nem tudtuk, hogy a Fipresci-zsűri a fesztivál teljes programjából válogat. Nagy öröm, hogy éppen a filmkultúrájáról oly nevezetes Lengyelország filmfesztiválján tüntettek ki a kritikusok” – reagált a hírre Horvát Lili rendező.

 

A film főszereplőjét, Stork Natasát a múlt héten a legjobb színésznő díjával jutalmazták az Antalyai Nemzetközi Filmfesztiválon. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre fesztiválkörútja az Egyesült Államok legnagyobb múltú filmfesztiválján folytatódik Chicagóban, és Ázsia nagy presztízsű nemzetközi filmes rendezvénye, a puszani fesztivál is műsorra tűzi rangos válogatásában, majd Thesszalonikiben, Denverben és Valladolidban is látható lesz.

A filmről kritikánkban azt írtuk, az „a szerelem legizgalmasabb és legmisztikusabb fázisáról beszél egy egészen megejtő metaforával”. A történetben ugyanis egy nő (Stork Natasa) azt állítja, egy tengerentúli konferencián egymásba szerettek egy férfival (Bodó Viktor) – aki viszont később azt állítja, soha életében nem látta még a nőt.

Van a szerelemnek egy előszobája, ahol a józan ész csődöt mond

A filmidő felénél váratlanul megérinti egymást a két ember, akik addig titkon vágytak a másikra. Ennek az apró, alig észrevehető mozdulatnak elemi ereje van Horvát Lili filmjében, a mi gyomrunk is összeszorul az izgalomtól. És ami még jobb: nemcsak ez a pillanat, de az előtte és az utána lévők sem eresztenek.

A film itthon szeptember 24. óta látható a mozikban a Mozinet forgalmazásában, és a vírushelyzet ellenére eddig már csaknem 15 ezren váltottak jegyet rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar cukrász maszkos Mikulásának sikeréről ír a Reuters

Magyar cukrász maszkos Mikulásának sikeréről ír a Reuters

100 millió követő 1,5 év alatt – megvan az álomrekordot elérő első TikTok-felhasználó

100 millió követő 1,5 év alatt – megvan az álomrekordot elérő első TikTok-felhasználó

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál