szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Reagáltak az SZFE kollégistái a Pesti TV riportjára. Nemrég azt mondták nekik, hogy a személyes tárgyaikat elzárva tárolják, és senki illetéktelen nem férhet hozzájuk.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában
Az SZFE Kollégiumi Bizottságának közleménye
A Színház- és Filmművészeti Egyetem Kollégiumi Bizottsága és Vas utcai kollégiumának lakói értetlenül állnak a tény előtt, miszerint 2020 januárjában bizonyos sajtóorgánumok munkatársai bejárást kaptak a kollégium területére acélból, hogy az ott lakók szobáiban, személyes tárgyaik közt felvételeket készítsenek.
Mindeközben a hallgatóknak – akiknek novemberben mindössze másfél nap leforgása alatt kellett elhagyniuk a kollégium épületét – rendkívül nehezen hozzáférhető és önkényes szempontok alapján kiosztott engedélyre van szükségük ahhoz, hogy egyszeri alkalommal beléphessenek az épületbe. A kollégium több szobájában maradtak személyes tárgyak, amelyekkel kapcsolatban nemrég azt a tájékoztatást kaptuk az illegitim kuratórium által megbízott kancellár helyettesétől, hogy azokat elzárva tárolják, biztonságban, és senki illetéktelen nem férhet hozzájuk. Ehhez képest, a felvételek és elmondások alapján, a stábok látszólag felügyelet nélkül lézenghettek az épületben.
A kollégium lakói, az új vezetőség illetékesnek feltüntetett tagjai gyakori felkeresése ellenére, továbbra sem kaptak tájékoztatást arról, az új vezetőség tervei szerint hol fognak élni a hallgatók a február 1-i kiköltöztetéstől fogva. A Vas utcai épületből való kiköltözés időpontjáról is csak szóban, mintegy véletlenszerűen értesítették a Kollégiumi Bizottság egy tagját.
Ezúton is szeretnénk jelezni a témát feldolgozó sajtóorgánumok munkatársai felé, hogy az SZFE Vas utcai kollégiumának épületében a korábbi – az újonnan megítélt, jelenlegi költségvetés nagyjából egyharmadának megfelelő összegből gazdálkodó – vezetőségek rendszeresen részleges felújítási munkálatokat végeztek: tavaly nyáron például a fürdőszobák kerültek sorra. Ezen kívül teljeskörű, magas színvonalú felújítási tervek is születtek – ám egyetemünk ezek közül egyikre sem kapott támogatást a fenntartó minisztériumoktól, ahogyan az új kampusz iránti igény is minden adandó alkalommal figyelmen kívül lett hagyva az elmúlt évtizedek során.
A „hallgatók által ki-nem-festett szobákra” egyetlen mentségünk van: szabadidőnkben inkább tanultunk.

Hétfőn korábban megírtuk, hogy a Pesti TV „libsiző” riportját osztotta meg az SZFE új kezekben lévő Facebook-oldala. A riport apropóját az a "történelmi pillanat" adta, hogy miután a hallgatók elhagyták az egyetemet, a tévéstáb bejutott a korábban lefoglalt helyszínekre, például egy kollégiumi szobába.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Kollégiumi Bizottsága és Vas utcai kollégiumának lakói nemrég közleményben reagáltak a riportra. Ebben azt írták, értetlenül állnak a tény előtt, miszerint 2021 januárjában bizonyos sajtóorgánumok munkatársai bejárást kaptak a kollégium területére abból a célból, hogy az ott lakók szobáiban, személyes tárgyaik közt felvételeket készítsenek.

"Mindeközben a hallgatóknak – akiknek novemberben mindössze másfél nap leforgása alatt kellett elhagyniuk a kollégium épületét – rendkívül nehezen hozzáférhető és önkényes szempontok alapján kiosztott engedélyre van szükségük ahhoz, hogy egyszeri alkalommal beléphessenek az épületbe. A kollégium több szobájában maradtak személyes tárgyak, amelyekkel kapcsolatban nemrég azt a tájékoztatást kaptuk az illegitim kuratórium által megbízott kancellár helyettesétől, hogy azokat elzárva tárolják, biztonságban, és senki illetéktelen nem férhet hozzájuk. Ehhez képest, a felvételek és elmondások alapján, a stábok látszólag felügyelet nélkül lézenghettek az épületben" – tették hozzá a közleményben.

A hallgatók közölték azt is, hogy többször keresték az új vezetőséget azzal kapcsolatban, hol fognak lakni a hallgatók a február 1-i kiköltöztetéstől fogva.

A bizottság jelezte azt is, hogy az SZFE Vas utcai kollégiumának épületében a korábbi – az újonnan megítélt, jelenlegi költségvetés nagyjából egyharmadának megfelelő összegből gazdálkodó – vezetőségek rendszeresen részleges felújítási munkálatokat végeztek: tavaly nyáron például a fürdőszobák kerültek sorra. "Ezen kívül teljes körű, magas színvonalú felújítási tervek is születtek – ám egyetemünk ezek közül egyikre sem kapott támogatást a fenntartó minisztériumoktól, ahogyan az új kampusz iránti igény is minden adandó alkalommal figyelmen kívül lett hagyva az elmúlt évtizedek során.

A „hallgatók által ki nem festett szobákra” egyetlen mentségünk van: szabadidőnkben inkább tanultunk

– írták.

Az SZFE Kollégiumi Bizottságának közleménye // 2021. 01. 25. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Kollégiumi Bizottsága...

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK – 2021. január 25., hétfő

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja