szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok kommentárt nem fűztek hozzá.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Január 21-én érkezett a hír, hogy az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új, naphegyi campusán sajtóbejárást tartottak – amelyre a hvg.hu nem kapott meghívót –, itt hangzott el Szarka Gábortól az a mondat, hogy

a hallgatók a Vas utcában egy olyan létesítményt védtek, ahol "évtizedes pusztulatot" lehetett találni, ilyen körülmények közé ugyanis senkit nem lehetett visszaengedni.

Ezt az "évtizedes pusztulatot" volt hivatott most bemutatni a Pesti TV, amelynek a riportját meg is osztotta az SZFE (új vezetés által kezelt) Facebook-oldala. A riport címe a tartalmát is beárazza: A libsi SZFE-sek saját maguk akarták lebontani a nagymúltú színpadukat. Frissítés január 26-án, 10.09-kor: a bejegyzés eltűnt az oldalról, így a korábban készített képernyőfelvétellel helyettesítjük:

©

Az anyagból kiderül, hogy a riport apropóját az a "történelmi pillanat" adja, hogy miután a hallgatók elhagyták az egyetemet, a tévéstáb bejutott a korábban lefoglalt helyszínekre, például egy kollégiumi szobába, ahol "hárman laktak, iszonyatos körülmények között, (...) nem csoda, hogy úgy döntött az SZFE új vezetése, hogy ezt a kollégiumi részt teljesen megszüntetik". A riportban borzasztó körülményekről beszélnek, és hozzáteszik, "úgy tűnik, a művészpalánták számára a tisztasági festés mint fogalom, ismeretlen volt".

A borzasztó körülmények bemutatása már csak azért is érdekes, mert a modellváltás előtt az SZFE eredetileg állami fenntartású egyetem volt, így a karbantartások és a fejlesztések lehetősége is az állam kezében volt, ezeket azonban hiába kérte az egyetem vezetése. Több oktató is beszélt arról különböző interjúkban, hogy az egyetem épülete valóban katasztrofális állapotban van, de korszerűsítésre nem kaptak pénzt, a költségvetésüket pedig folyamatosan csökkentették.

A riportban Upor László korábbi rektorhelyettesen kérték számon, mire ment el az SZFE pénze a modellváltás előtt, Csernai Mihály volt HÖK-elnököt pedig arról kérdezték, tényleg ilyen körülmények között folyt-e az oktatás. Csernai közölte: nem érti a kérdést, hiszen mindig is mondták, hogy a fenntartó nem biztosította a helyzet kezeléséhez szükséges forrásokat.

A riport megállapítja, hogy az Ódry Színpad állapota is tragikus, "amiért most rettentően aggódnak a libsik", azonban a Pesti TV-nek "birtokába került egy 2019-es tanulmány, amely értelmében az SZFE korábbi vezetése maga akarta elbontani az Ódry Színpadot, és helyette focipályát akartak létesíteni". A régi épületeket úgy jellemzik: "igénytelenség, pusztulat, nemtörődömség, hányinger", majd gyorsan bemutatják az új naphegyi campust, amely "minőségi előrelépést jelent". Mármint fizikai értelemben.

Szarka Gábor kancellár elmondja, nehezen tudja elképzelni, hogy ilyen körülményekre bárki szívesen mondana nemet, a képzési helyszíneken javításokat, felújításokat végeztek. Hozzáteszi, "méltó körülményekkel várják vissza a hallgatókat, szeretnék, ha ezt ők is respektálnák, hogy milyen erőfeszítéseket tettek értük ebben a két hónapban". Szarka a 107 oktató nemrégiben kiadott közleményére reagálva azt mondta, azok a tanárok, akik tudják igazolni, hogy tanítottak, meg fogják kapni a fizetésüket, a hallgatók pedig nem szenvednek el jogsérelmet.

  • A kancellár után megszólal a riportban Sára Balázs is, az egyetem filmintézetének a vezetője,
  • Szarvas József, aki osztályfőnök lesz a megújult egyetemen (vele a hvg360 is készített interjút),
  • Ókovács Szilveszter is, aki szerint annak az olyan egyetemeknek, amelyek monopóliumot élveznek, mindenféle értéket meg kell jeleníteniük, "aztán ennek az arányairól lehet beszélni",
  • nyilatkozik Apáti Bence is, szerinte az SZFE, legalábbis a színjátszással foglalkozó tanárainak a 98 százaléka "tök vállaltan balos, liberális figura",
  • megszólaltatták Dörner Györgyöt, az Újszínház igazgatóját, akinek a riport szerint a kinevezése idején már megtapasztalhatta a magyar közvélemény, „hogyan reagálnak a libsik arra, amikor elvesznek tőlük valamit, amiről azt hiszik, hogy örökké az övék”,
  • Kálomista Gábor producer pedig arról beszélt, hogy ideje volt a vérfrissítésnek, hiszen mozgásban kell maradni.

 

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG360 hvg360

Élesben Szarvas Józseffel: Az egy bulvár ügy, hogy tanár leszek az SZFE-n

Szarvas József lesz a jövőre induló színészosztály vezetője – közölte az Színház- és Filmművészeti Egyetem új kuratóriuma a héten. A Jászai Mari-díjas színművész szerint kinevezésének nem kellene sajtóhírnek lennie, és nem is érdekli, mit szólnak hozzá az emberek. Megérti az egyetemüket féltő diákokat, de azt mondja: döntse el a gyakorlat, hogy jó tanár lesz-e.

A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet

A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet

Szijjártónak köszönte meg a szlovák miniszterelnök, hogy összekötötte az oroszokkal

Szijjártónak köszönte meg a szlovák miniszterelnök, hogy összekötötte az oroszokkal

Korrupcióüldözés Szlovákiában: pár másodperccel a szabadulását követően vették őrizetbe a politikust

Korrupcióüldözés Szlovákiában: pár másodperccel a szabadulását követően vették őrizetbe a politikust