szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Május végén kezdődik az Ideje moziba menni fesztivál – végre megint érdemes lesz beülni a nézőtérre.

22 mozi, köztük 6 budapesti, valamint 16 vidéki filmszínház csatlakozott az Ideje moziba menni fesztiválhoz; ezzel a négynapos filmes örömünneppel igyekeznek visszaszoktatni az embereket a nagyvásznak elé.

Az eseményt május 27. és 30. között rendezik meg, és olyan filmeket láthatnak a nézők, amelyek premierje majd csak hetekkel, bizonyos esetekben hónapokkal később lenne. „Az újranyitás ünnepén lesznek szórakoztató, ugyanakkor gondolatébresztő filmek, fesztiváldíjas alkotások, európai romantikus vígjátékok és egy bensőséges hangvételű dokumentumfilm is.”

A fesztivál egyik legjobban várt filmje a Szupernóva, az angol Tóvidék lélegzetelállító tájain forgatott érzékeny, megindító romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.

A tavalyi Berlinale válogatásából érkezik a mozikba a megtörtént eset nyomán keletkezett, egy holokauszttúlélő különleges történetét bemutató Perzsa nyelvleckék és a 21. század kihívásaira – internetes zaklatás, közösségi média, reklámpszichológia – abszurd humorral reagáló francia film, az Előzmények törlése. Az egyedi hangú lengyel alkotó, Małgorzata Szumowska (Az Ő nevében, Test) új filmje, a Soha többé nem fog havazni a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be: a misztikus történetben különös, karizmatikus gyógyító bukkan fel egy gazdag lakóparkban, és felbolygatja az ott élők unalmas, szorongással teli világát.

Szintén Velencében debütált és itt nyerte meg a zsűri különdíját Andrej Koncsalovszkij történelmi filmje, a hatvanas években játszódó Kedves elvtársak! is, amely egy elkötelezett kommunista párttitkár meghasonlását mutatja be. A nagy sikerű Mű szerző nélkül után, amely Gerhard Richter életének történetét mutatta be játékfilmes formában, most egy bensőséges hangvételű dokumentumfilmből ismerhetjük meg korunk egyik legjelentősebb képzőművészét: a Gerhard Richter, a festő segítségével betekintést nyerhetünk az alkotás folyamatába, illetve a nyilvánosság elől rejtőző művész múltjába és gondolataiba. A Rosa esküvője című spanyol film egy középkorú nő eszmélését és magára találását mutatja be.

Érkezik a Szenvedélyes szomszédok című spanyol kamaradarab is, amelyben Javier Cámara neurotikus, szinte már Woody Allen-i alakítást nyújt, valamint a Mese a barátságról című francia film, amely a rivalizálásról és az összetartozásról szól.

A kezdeményezésben részt vesz a budapesti Cirko-Gejzír, a Művész mozi, a Puskin, a Tabán mozi, a KINO és a Corvin mozi, a vidékiek közül pedig a többi között a székesfehérvári Barátság mozi, a pécsi Apollo, a szegedi Belvárosi mozi, a mikolci Művészetek háza is. Az összes részvevő mozi listáját itt találja.

 

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!