szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Csányi Vilmostól gyakorlatilag bármilyen olvasmányt ajánlhatnánk, sokrétű munkássága izgalmas tankönyveket...

Csányi Vilmostól gyakorlatilag bármilyen olvasmányt ajánlhatnánk, sokrétű munkássága izgalmas tankönyveket, tudományos publikációkat, elbeszéléséket, szatírákat adott, szépirodalma meghökkentő csavarokkal, hőseinek elgondolkodtató problémafelvetéseivel köti le az olvasó figyelmét. A Kisfiam, Ikaroszban a modern korszak nagy ellentmondásai, összezavaró, törtszavas kommunikációs villanásai jelennek meg, antik mesébe ágyazva, megszelídítve.

Apa - fiú történet, negatív utópia, észrevétlen, majd egyre erősödő sci-fi szálakkal és motívumokkal, és persze a kedvenc Csányis alakkal: a kentaurral. Az ókori Kréta a történetben inkább csak díszlet, maga a mítosz kicsavart felhasználása kicsit az örkényi gorteszk felé hajlítja a tartalmat, mindeközben van benne egy kicsi, Voltaire kedvesen tanító stílusából, de az egészet megfejeli egy elképesztően szürreális, ugyanakkor könyörtelen és szatirikus realizmussal.

Csányi Vilmos - biológusból társadalomkritikus Biológus, etológus és biokémikus, az emberi és állati viselkedéssel, az evolúcióval foglalkozó kutató. Neki köszönhetjük az Etológiai Tanszék létrejöttét, számos tudományos áttörést, módszertani újítást. A kutya, mint modell szerinte alkalmas az emberi viselkedésevolúció vizsgálatára, kutatásai során jelentős eredményekhez jutott e téren, a világ számos vezető laboratóriumában vették át a módszereit. A beszélő állat, legfőképp kutya alakja rendszeres és kedves témája, a kutya–ember kapcsolat és barátság összetett mivolta tudományos munkáiban is sokat foglalkoztatja. Borítóit, illusztrációit elismert fotó-és grafikusművészként saját maga tervezi.

Csányi Vilmos: Kisfiam, Ikarosz (Kentaurregény) 
Kalligram Kiadó 2011.
A könyv megrendelhető itt és itt

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mémesedik a rejtélyes fémoszlop, mutatjuk a legjobbakat

Mémesedik a rejtélyes fémoszlop, mutatjuk a legjobbakat

Budapesten találkoztunk a régi és ritka Porschéval, amin két tanksapka fedél van

Budapesten találkoztunk a régi és ritka Porschéval, amin két tanksapka fedél van

Örülhetnek a régebbi iPhone-t használók: szinte mindenki megkapta a jobb képminőséget

Örülhetnek a régebbi iPhone-t használók: szinte mindenki megkapta a jobb képminőséget