Tetszett a cikk?

A tanyagondnoki szolgálat mindennapjaiba pillanthatnak be Néző Ferenc tanyagondnokkal. A Balkány körüli tanyakörzetek három nagy egységre oszlanak, ebből a legnagyobb terület Ferenchez tartozik, összesen 17 tanyát jár be nap mint nap, már több mint 20 éve.

Néző Ferenc délelőtti kivizsgálásról viszi haza az időseket. A tanyagondnok naponta 180 kilométert is megtesz a Balkány körül elterülő tanyavilágban.
©
Köteles Pál és Köteles Pálné ülnek otthonukban.
©
Gipszvásárlás. A balkányi központ, ahol a boltok is találhatók, túl messze van sokak számára, így gyakran bízzák meg a tanyagondnokot pár dolog megvételével.
©
Sparheltet javít a tanyagondnok. Segítenek, amiben tudnak.
©
Bokor Mihálynak combnyaktörése és szívinfarktusa is volt. Hozzá hetente gondozó jár, fürdetni és borotválni, őt viszi és hozza a tanyagondnok.
©
Készül az ebéd a balkányi központban, amit ételhordókban visznek majd ki a tanyagondnokok.
©
©
©
Boriska néninek viszi ki az ebédet Néző Ferenc.
©
Pásztor László és Pásztor Lászlóné
©

©
Kora reggel a mínusz 12 fokos hidegben érkeznek a gyerekek a Balkány melletti Béketelepen működő tanyasi iskolába. Néző Ferenc minden reggel összegyűjti az elszórt tanyákon élő gyerekeket, majd iskola után vissza is viszi őket.
©
"Először felháborodtam, hogy krétára nincs pénz, de digitális tábla jutott az iskolának, de ma már áldom ezt a szerkezetet: leköti és szórakoztatja a gyerekeket" - meséli az egyik alsós csoport tanára a béketelepi iskolában. "Van esély a felzárkóztatásra, ha van hozott hátrányuk a tanulóknak, itt ledolgozhatják azt."
©
Kosár
©
Félig üres a terem, kevés a gyerek. A felsőbb évfolyamokat már betették a balkányi központba, pedig volt szülő, aki inkább kijáratta gyerekét a tanyasi iskolába, mivel ő is itt tanult.
©
Hazaút
©
Felföldi Roland 12 éve készít betonból szobrokat saját szórakoztatására.
©
Révai Lászlóné
©
Vezetékes víz a legtöbb helyen nincs, így a kúthoz kell kijárni többeknek, akiknek nincs saját kútjuk. Egy nagymosáshoz 8-10 vödör vízre is szükség lehet.
©
Váradi Jánost közhasznú munkára szállítja a tanyagondnok.
©

Olvassák el kapcsolódó cikkünket is a tanyavilágról!

Elindítottuk Nagyítás Facebook-oldalunkat, ahol fotógalériáink mellett a fotós világ érdekességeiből válogatnak képszerkesztőink. Kövessenek minket a Facebookon is!

Nagyítás

Falopás: „Hát fagyjon meg a családom?” – Nagyítás-fotógaléria

Magyarországon évente 30-40 ezer köbméter fát lopnak el napi tüzelőanyagként, jellemzően szegény családok. A bírság több tízezer forint, így a téli fűtési szezonban naponta tucatjával érkeznek férfiak a fogdába, hogy leüljék büntetésüket. Képriport a szegénységről Magyarországon.

Stiller Ákos Nagyítás

Méteres lyukakban bányásszák a reményt Ózd mellett - Nagyítás-fotógaléria

Decemberben jelképesen nyitották meg a farkaslyuki bánya "száját": a helybeliek most abban bíznak, hogy újraindulhat a szénbányászat a sorsára hagyott, óriási munkanélküliséggel küszködő borsodi településen. A kihaltabb utcák egyikében már szétbontották a házakat a lakók, ők aligha a tárnanyitásban bíznak, inkább csak abban, amit rögtön magukhoz vehetnek.