Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Képes összeállításunk az avasi lakóteleptől a diáktüntetésekig, az év fontosabb társadalmi és belpolitikai eseményeiről, fotósaink legjobb képeiből.

2012. január 24. - Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba az Avas lakótelepen. A Demokratikus Koalíció elnöke egy meghívásnak eleget téve költözött Miskolcon az Avas egyik panellakásába. A volt szocialista kormányfőt és politikustársait családok hívták meg három napra, mert szerintük a politikusoknak fogalmuk sincs arról, milyen körülményeket között kell élniük.
©
2012. február 3. - pénteken reggel hat órakor hatvanhat évnyi folyamatos működés után leállt a Malév - jelentette be a társaság. A Malév szerint az utóbbi napokig még volt remény az üzemeltetés folytatására, de a szolgáltató partnerek egyik napról a másikra elkezdték előre kérni az általuk nyújtott szolgáltatások kifizetését. Az utasok esetleges kártalanítását a kedden kiadott kormányrendelet alapján lehet majd megkezdeni. Az igazgatóság döntése alapján a kár minimalizálása érdekében elrendeli a magyar nemzeti légitársaság üzemszerű működésének beszüntetését - közölte honlapján a Malév péntek reggel.
©
2012. februás 10. - szerenáddal köszöntötték a kilencvenedik születésnapját ünneplő Göncz Árpád volt köztársasági elnököt budapesti otthonánál. A köszöntést Bródy János zenész, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke, Konrád György író, az SZDSZ alapító tagja és Kuncze Gábor, a szabad demokraták korábbi elnöke kezdeményezte. 1922. február 10-én született Göncz Árpád József Attila-díjas magyar író, műfordító, politikus. Az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, melyből 1963-ban szabadult. A rendszerváltás után a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották.
©
Galkó Balázs színművész saját szemüvegén keresztül. Az Új Színház igazgatója, Dörner György közölte Galkó Balázzsal, hogy felmondják határozatlan idejű szerzőzédését, de elképzelhető, hogy egy-egy darabban még alkalmazzák - számolt be az Index február 15-én. A lap úgy tudja, a kirúgás nem érte váratlanul Galkót, hiszen több kormányellenes tüntetésen is részt vett, de jelen volt az Új Színház vezetése elleni demonstráción is.
©
2012. február 18. - a Papp László Sportarénában háromórás koncerttel ünnepelte 30. születésnapját a ma is rendkívül népszerű Bikini együttes.
©
2012. március 15. - Orbán Viktor ünnepi beszéde előtt.
©
2012. március 17. - a Magyar Nemzeti Gárda tagjainak avatóünnepsége és megelmékezése a Hősök terén.
©
2012. március 17. - bozóttűz ütött ki Telkibányán, melyet a helyi lakosok melett turisták segítségével fékeztek meg. E napokban a nagy szárazság miatt mintegy ezernégyszáz tűzesethez riasztották a tűzoltókat.
©
Ikarosz. Budapest, Tátra utca
©
2012. március 29. - Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével – derítette ki a hvg.hu. A dolgozat ráadásul nem felel meg a doktori disszertáció alapvető követelményeinek sem, ennek ellenére summa cum laude minősítést kapott bírálóitól. Ezzel indult januárban a plágium-ügy, mely egészen április elejéig gyűrűzött. Ez idő alatt cáfolatok tömkelege, érvek és ellenérvek sokasága jelentek meg valamennyi hazai lapban. Március 29-én visszavonták Schmitt Pál doktori címét - erről döntött a Semmelweis Egyetem (SE) szenátusa csütörtök délután több mint háromórás ülésén. Tulassay Tivadar rektor rövid sajtónyilatkozatban azt mondta, a szenátus a Magyar Tudományos Akadémia Tudományetikai Kódexét tartja magára kötelezőnek, amely a jogszabályok betartása mellett a magas szintű, önálló tudományos munkát tekinti elengedhetetlennek. Az SE ennek szellemében elítéli a normák megsértését, és szankcionálja őket.
©
2012. március 30. - Schmitt Pál pénteken adott interjújában még nem merült fel távozása. Ezt követően tüntetők vertek sátrat a Sándor-palota előtt.
©
2012. április 2. - Orbán Viktor és Schmitt Pál távozik a parlament plenáris üléséről. Schmitt Pál napirend előtti felszólalásában a doktori disszertációjával szembeni plágiumvádakat nem ismeri el, ám nem érzi, hogy meg tudná testesíteni a nemzet egységét, ezért inkább a lemondás mellett dönt - közölte a távozó köztársasági elnök.
©
2012. március 31. - a Snétberger Zenei Tehetség Központ végzőseinek koncertje a Művészetek Palotájában.
©
2012. április 12. - sínköszörű munkája. Hónapok óta dolgozott éjszakánként a Budapest -Hegyeshalom vonalon az a speciális sínköszörű, mellyel a kopásnak indult váltókat nemcsak felfrissítették, de élettartamukat is megnövelték. Az önjáró gép aljában lézer irányítású célszerszámok dolgoznak: négy kereten - keretenként négy -, összesen tizenhat ipari köszörűkorong mar bele a nagy teherforgalom alatt deformálódott sínprofilokba.
©
2012. május 1.
©
2012. május 19. - a Jobbik IX. országos kongresszusa és küldöttgyűlése, ahol megválasztották az új elnökséget. Képünkön Vona Gábor és Balczó Zoltán.
©
2012. május 24. - Matolcsy György az Országos Onkológiai Intézet új tömbjének átadásán a Kékgolyó útcában.
©
2012. június 3. - Tatárszentgyörgy: Orbán Viktor akcióban a Csányi Alapítvány rendezvényén.
©
2012. június 13. - L. Simon László kultúráért felelős államtitkár irodájában. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának délutáni közleménye szerint a mai napon felmentését kérő kultúráért felelős államtitkár, Szőcs Géza megbízatása – miután lemondását a miniszterelnök elfogadta – 2012. június 17-i hatállyal szűnik meg. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az államtitkári feladatok ellátására L. Simon Lászlót, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnökét, a Nemzeti Kulturális Alap bizottságának elnökét kérte fel, 2012. június 18-tól. L. Simon a felkérést elfogadta - írja az Index.
©
Tura - Blaskó Zoltánné - 2004-2012
©
2012. június 21. - kereskedő a tőzsdén. Miniszteri csengetésre indult az egyedülálló tőzsdei kereskedés: Varga Mihály indította a Budapesti Értéktőzsde kereskedését, mely e napon a korábbi Vörösmarty téri tőzsdeterembe költözött vissza. A ''Vissza a parkettre!'' elnevezésű rendezvényen megelevenedett a régi hagyományokat idéző nyílt kikiáltásos kereskedés, mely után tőzsdei expó és konferencia várta az érdeklődőket.
©
McAsszony. Az esküvői fényképek készítésének szünetében egy gyorsétterem előtt.
©
2012. július 19. - Gondos Flóra műugró felkészülése a londoni olimpia előtt.
©
2012. július - életkép a Balaton Soundról
©
2012. augusztus 8. - Ákos koncert a Sziget fesztivál nulladik napján. A zenész hibátlan két órás koncertet produkált: a rajongás és a tempó töretlen, Ákos maga vált az ideális popsztárrá.
©
2012. augusztus 16. - pincérnőhöz szálló galamb a Ráday utcában.
©
2012. augusztus 24. - a Nestlé Purina állateledelgyár büki gyárának bővítése alkalmából rendezett bokrétaünnep - A kormányfő itt arról beszélt, hogy elsősorban a termelés, a gyáripar területén kell növelni a foglalkoztatottak számát, hiszen ez az a terület, mely a legkevésbé érzékeny a válságok hatásaira. Azt mondta, a Nestlé sikere is azt bizonyítja, hogy nem létezik lehetetlen feladat, csak tehetetlen ember. Mint hozzátette, a kétharmados kormánypárti többség megszerzése is ezt mutatja. Szót ejtett a kutyákról is, s azt mondta: ''teljesen váratlan fordulatként'' érte, hogy a kutyák etetése ad megélhetést családok százainak, mert falusi gyerekként ahhoz szokott, hogy mi tartjuk el a kutyát.
©
2012. augusztus 27. - minden évben több vándorcirkusz járja körbe a Balaton környékét, a legtöbb társulat a hétvégén tartotta a szezon utolsó előadásait. Almádiban, a Balaton északi partján néztük meg, hogyan készülődik a családi vállalkozásban működő, tizenhárom főt foglalkoztató Picard cirkusz.
©
2012. augusztus 31. - életkép a tanyavilág mindennapjaiból Fülöpháza mellett.
©
2012. szeptember 3. - kolbászok a Gyulai Húskombinát Zrt. telephelyén. Augusztus 21-ére Orbán Viktor utasítására Lázár János két rendkívüli megbeszélést is indítványozott a sertéságazat aktuális problémáinak megvitatása, valamint a Gyulai Húskombinát Zrt. helyzetének rendezése érdekében. Október közepére eldőlt: nem jogerős végzéssel elrendelték az üzem felszámolását - közölte Zámbori Tibor, a Gyulai Törvényszék elnökhelyettese. December közepén újabb fordulat következett: nem a Gyulai Húskombinátot, hanem a munkahelyeket mentené a kabinet, a kisebbségi tulajdonos önkormányzat bérbe venné a cég eszközeit és folytatná a termelést.
©
2012. szeptember 4. - az örmény népnek szóló bocsánatkérésként szolgáló demonstráció a Kossuth téren. Magyarország augusztus 31-én adta ki Azerbajdzsánnak örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramil Safarov katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek és előléptettek. Az ügy felszította az örmény-azeri viszályt, azt az aggodalmat keltve, hogy kiújulhatnak a harcok a jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó, de Örményország által elfoglalt Hegyi Karabah enklávé birtoklásáért. A kiadatás megvalósulását több ország is óriási diplomáciai hibának ítélte.
©
2012. szeptember 7. - elindult az első ALSTOM metrókocsi a 2-es metrovonalon. Tarlós István főpolgármester is utazott a forgalomba állt első Alstom-metrószerelvényen, amely az Örs vezér téri végállomásról indult a Déli pályaudvar felé a 2-es vonalon péntek délelőtt 11:08 perckor. Tarlós István főpolgármester az indulás előtt tartott sajtótájékoztatóján korszakalkotónak nevezte a járműcserét, hozzátéve: szeptembertől havi 2-3 új vonat érkezik, 2013 márciusában pedig az utolsó új szerelvény is forgalomba áll. A főpolgármester jelezte, hogy az első napokban előfordulhatnak apróbb meghibásodások, ezért az utazóközönség megértését kérte.
©
2012. szeptember 10. - az országgyűlés plenáris ülése, a parlament őszi ülésszakának első napja: Szanyi Tibor szocialista képviselő az azeri baltás gyilkos kiadatásának botrányára utalva egy játékfejszével vett részt a hétfői ülésen.
©
2012. szeptember 14. - a budapesti Árkád üzletház első emeletén nyílt meg Magyarország első és jelenleg egyetlen LEGO monobrand üzlete.
©
2012. szeptember 20. - Orbán Viktor az Opel új motorgyárának avatóján Szentgotthárdon. ''Magyarország újabb lépést tett abba az irányba, hogy Közép-Kelet-Európa egyik autóipari központja legyen'' - mondta Orbán Viktor az eseményen, ahová egy elektromos Opellel érkezett. Kitért arra is, hogy a beruházás reménykeltő irányt mutat a bajban lévő, válsággal küzdő Európának is, ugyanis a kontinenst éppen Németország és Közép-Európa egyre mélyülő együttműködése fogja kimenteni a bajból.
©
2012. szeptember 21-24. - Rozsály, az önellátó falu. A Szatmárban jártunk, ahol a gyerek pulya, a kukorica málé, a legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat, s ahol ugyan ''az élet a földből jön'', de a helyiek alól ''kicsúszik a szabolcsi alma''. Már itt sem öröklődik generációról generációra a földhöz kapcsolódó tudás, de abban azért bíznak, ha a jó isten gondot adott, eszet is ad a megoldásához.
©
2012. szeptember 27. - rossz hír volt a sorban állóknak, hogy a vártnál nagyobb igények és a szűk gyártási kapacitások miatt első körben nem jut mindegyik iPhone 5-ből a magyar piacra - jelentette facebookos oldalán a készülék hazai forgalmazását péntek éjfélben elsőként megkezdő T-Mobile. A leglelkesebbek már egy nappal korábban tábort vertek, hogy elsőként kaparinthassák meg az új készüléket.
©
2012. szeptember 28. - idős asszony a Pálházi Állami Erdei Vasút egyik járatán.
©
2012. október 23. - százezrek ünnepeltek az utcán: az Egymillióan a Sajtószabadságért Egyesület - Haza és Haladás - Szolidaritás közös rendezvénye a Szabadsajtó úton.
©
2012. október 28. - faramuci a helyzet a ''Jobbik fővárosában'', Tiszavasváriban: ország legnépszerűbb pártja, a Fidesz nem mer önállóan küzdeni, a várost évtizedekig uraló MSZP annak is örül, ha visszakapaszkodhat az önkormányzatba, a Jobbikot pedig belső ellentétek feszítik. Tiszavasváriban a pártoknak ráadásul úgy kell megnyerniük a kispolgárságot és az értelmiséget a rendteremtés ígéretével, hogy közben a romák körében is gyűjteniük kell voksokat. A bonyolult feladvány megoldása helyett a jelöltek inkább egymást gyilkolták. A helyi választási iroda megerősítette a hírt, miszerint a Tiszavasváriban rendezett időközi választáson a Jobbik polgármesterjelöltje győzőtt 2.411 szavazattal, Ráduly Zsolt (TKE) előtt, aki 1.707 szavazatot kapott. Ez 51 és 36%-os eredményt jelent.
©
2012. október 29. - az LMP képviselői az előzetes választási regisztrációt lehetővé tevő alaptörvény-módosítás elfogadása után kék cédulák ezreit szórták a kormánypárti padsorokra, párhuzamot vonva a kommunisták 1947-es választási csalásai és a Fidesz választási rendszerre vonatkozó elképzelései között.
©
Parlament az esőben
©
2012. november - a legkisebb Balaton - a visszahúzódott tó egykori medrénél. A Balaton vízmérce szerinti szintje jelenleg 38 cm a Zárt Sió-zsilip mellett ez a második legalacsonyabb érték 1921, a hivatalos adatok rögzítésének kezdete óta. ''Veszélyesen alacsony a tó vízállása, és az elfogadott elmélettel ellentétben nem ötven, hanem már 15 év múlva elkezdhet elfogyni a magyar tenger'' - írta Fekete Péter független Balaton-szakértő.
©
2012. december 8. - áram és villany nélkül a tanyavilágban Nagykőrörs közelében.
©
2012. december 6. - plágiumgyanú Semjén Zsolt doktorija körül - A politikus 1991-ben megvédett teológiai doktori dolgozatának közel negyven százaléka magyar, német és angol nyelvű források átvétele: az öt világvallás című, minden könyvtár szabadpolcán elérhető népszerű könyvből is jócskán merített, s bár életrajzaiban sehol nem tesz említést német nyelvtudásról, több német nyelvű műre is hivatkozik. Tausz Katalin, az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánja december 7-én közölte: úlyos szakmai-etikai vétséget követett el Semjén Zsolt, de az ELTE nem tud hivatalos lépéseket megtenni. Semjén Zsolt később kijelentette: lezártnak tekinti az ügyet.
©
2012. december 12. - a kormány felsőoktatási keretszám-csökkentési tervezete miatt több ezer diák mozdult egyszerre az ország számos pontján. E tervezet szerint a felvételt nyert fiatalok csupán tíz-húsz százaléka, közel 10.480 hallgató részesülhetne teljes körű állami támogatásban, a többi jelentkezőnek vállalnia kell a képzési költségek ötven százalékát, ami havonta tízezres kiadásokat is elérhet. Az első, december 10-i tüntetések után újabb megmozdulást szerveztek a tanulók: szerda délutánra a Műegyetem elé hirdetett demonstrációt HÖOK, melyhez később csatlakoztak a Budapesti Corvinus Egyetem diákjai is. A felvonulók az Erzsébet hídhoz indultak, ahol hatalmas dugót okoztak, majd az Astoria felé indulva előbb a Nemzetgazdasági Minisztériumig, onnan pedig a Parlament elé meneteltek. A Kossuth téren egy néhány száz főből álló csoport az elzárt területre is behatolt, itt a rendőrök útjukat állták.
©
2012. december 17. - a diákok egy későbbi tüntetése.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Fazekas István Nagyítás

A cirkuszi élet apró részletei - Nagyítás-fotógaléria

Minden évben több vándorcirkusz járja körbe a Balaton környékét, a legtöbb társulat a hétvégén tartotta a szezon utolsó előadásait. Almádiban, a Balaton északi partján néztük meg, hogyan készülődik a családi vállalkozásban működő, 13 főt foglalkoztató Picard cirkusz.

Fazekas István Nagyítás

Vadásszon Ön is madárral! - Nagyítás-fotógaléria

A hagyományos magyar vadászati formát mutatták be december elején a Magyar Solymász Egyesület tagja Nagypáli határában: a többezer éves metódus az UNESCO szellemi világöröksége 2010 óta. Magyarországon héjával, szirti sassal, vadászsólyommal űzik ezt az ősi sportágat. A solymászat nem tömegsport, bár a párszáz fős magyarországi táborral szemben Angliában több tízezer tagja van a nemzeti egyesületnek, Kanadától Franciaországon át Skandináviáig százezrek hódolnak ennek az idő- és pénzigényes vadászmesterségnek.

Máriás Leonárd - Fülöp Máté (képszerkesztő) Nagyítás

Orbán Viktor gyártúrái – Nagyítás-fotógaléria

Az utóbbi időben a miniszterelnök is tevékeny részt vállal a munkahelyteremtésben, sorra járja a gyáravatásokat. Néha még akkor is elmegy egy szalagátvágásra, ha első körben nem is őt hívták. A meglátogatott cégek döntően multinacionális vállalatok, így az események alkalmat adnak neki, hogy megtalálja a közös nevezőt a külföldi vállalatok tevékenységében és a kormány nem éppen multibarát gazdaságpolitikájában.

Stiller Ákos Nagyítás

Rozsály, az önellátó falu Szabolcsban - hangos képriport

A Szatmárban jártunk, ahol a gyerek pulya, a kukorica málé, a legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat, s ahol ugyan „az élet a földből jön”, de a helyiek alól „kicsúszik a szabolcsi alma”. Már itt sem öröklődik generációról generációra a földhöz kapcsolódó tudás. De abban azért bíznak, ha a jó isten gondot adott, eszet is ad a megoldásához.

hvg.hu Nagyítás

A 90 éves Göncz Árpád köszöntése - Nagyítás-fotógaléria

Kilencven éve, 1922. február 10-én született Göncz Árpád József Attila-díjas magyar író, műfordító, politikus. Az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, melyből 1963-ban szabadult. A rendszerváltás után a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották. Képes összefoglalónkban pályájának rövid áttekintésével köszöntjük Göncz Árpádot.

hvg.hu Nagyítás

Balta és tejivó a Parlamentben - Nagyítás-fotógaléria

Az őszi politikai szezonnyitón Orbán közölte: 2014-től kibővítik a családi adórendszert. Ez minden bizonnyal tetszett a Jobbik frakciójának, ahol Dúró Dóra "Méhében él a nemzet" laptopvédővel erősített az őszre. Az MSZP sem maradt el, gyerekek kezébe nem való baltának látszó tárgyat hozott az ülésre Szanyi Tibor. Folyamatosan frissülő fotógalériánk a Parlamentből.