Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nyertesek - válogatás a világ talán legrangosabb fotóversenyének díjazott képeiből.

1. helyezett - a World Press Photo nagydíja - Gáza: halott gyermekek rokonaik kezében egy novemberi izraeli bombázás után.
©
2. helyezett - rendkívüli hírek, egyedi - Aleppo, Szíria: feltételezett informátorok kínzásokkal tarkított kihallgatása. A hosszadalmas faggatás során - a kínzás folytonosságát fenntartva - folyamatosan cserélődtek a katonák. 48 órával később az elfogottakat szabadon engedték.
©
2. helyezett - rendkívüli hírek, sorozat - Aleppo, Szíria: a Szabad Szíriai Hadsereg egyik harcosa.
©
1. helyezett - általános hírek, egyedi - Idib, Szíria: a támadások során saját házában megsérült asszony fájdalmai egy szír kórházban. A gránáttámadásban férjét és gyermekét vesztette el.
©
3. helyezett - általános hírek, sorozat - Japán: fenyőfák a szökőár után.
©
1. helyezett - sport - akció, egyedi - Nyugat-Szumátra, Indonézia: résztvevő a Pacu Jawi bikaversenyen.
©
2. helyezett - sport - akció, sorozat - London: az egyiptomi Alaaeldin Abouelkassem és a német Peter Joppich küzdelme.
©
1. helyezett - sport, sorozat - Mogadisu, Szomália: a szomáliai kosárlabda szövetség fizetett fegyveres őre vigyázza a játékot.
©
1. helyezett - korunk kérdései, egyedi - Nairobi: szemétszedő nő pihenője munka közben. A környéken élők jelentős része dolgozik a közelben található szeméttelepen.
©
1. helyezett - korunk kérdései, sorozat - The Pink Choice, Vietnam: Phan Thi Thuy Vy és Dang Thi Bich Bay leszbikus pár. A vietnami kommunista vezetés fontolgatja, hogy elfogadja az azonos neműek házasságát - az ázsiai országok közül elsőként.
©
2. helyezett - mindennapi életünk, egyedi - Jesolo, Olaszország: nyaralás a kempingben.
©
1. helyezett - mindennapi életünk, sorozat - Róma, Olaszország: demencia - Mirella és Luigi házassága. A feleség kitartóan gondoskodik beteg férjéről.
©
3. helyezett - portré, egyedi - Boston, Massachusetts, USA: ''American Girl''
©
3. helyezett - portré, sorozat - Tilburg, Hollandia: Martin
©
2. helyezett - portré, egyedi - Peking, Kína: Ai Weiwei
©
1. helyezett - portré, sorozat - Conakry, Guinea: egy nyaktumoros háziasszony, Makone Soumaoro portréja.
©
1. helyezett - természet, egyedi - Black Mountain Road, Ausztrália: a veszélyeztetet Southern Cassowary és eledele.
©
1. helyezett - természet, sorozat - Ross-tenger, Antarktisz: császárpingvinek
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

World Press Photo: az év legjobb képei - Nagyítás-fotógaléria

Samuel Aranda a New York Times számára készítette képét, amin egy burkát viselő nő tartja a kezében sebesült hozzátartozóját egy kórházzá átalakított mecsetben, Jemenben. Az arab tavasz a tavalyi év egyik legfontosabb eseménye volt, így várni lehetett, hogy a pályázaton is kiemelt figyelmet kap majd. Mint Koyo Kouoh, a zsűri egyik tagja mondja: "Ez a kép az egész régióért beszél. Megjelenik benne Jemen, Egyiptom, Tunézia, Líbia, Szíria, minden, ami az arab tavasz során történt, mégis egy személyes, intim részét mutatja be az eseményeknek. Felhívja a figyelmet a nők szerepére, nem csak mint segítőkre, hanem mint az események aktív szereplőire." Idén124 ország 5247 fotósa küldött be összesen 101 254 pályamunkát a világ legrangosabb fotóversenyére.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

A világ legszebb utazási fotói 2012-ben - Nagyítás-fotógaléria

Az ismert fotóművész, Chris Coe által alapított '' tpoty.com - Travel Photographer of the Year Awards'' célja, hogy pályázat keretében minden évben összegyűjtse a világ legszebb utazási fényképeit. E kezdeményezést az évek során egyre nagyobb érdeklődés kísérte, melynek köszönhetően mára több kategóriában is versenybe szállhatnak akár hivatásos, akár amatőr fotográfusok. 2008-ban már a világ 60 országából neveztek: a legidősebb résztvevő nyolcvannyolc, a legfiatalabb mindössze ötévesen regisztrálta magát. A zsűri - Coe vezetésével - igen változatos: rangos természetfotósok, fotóművészek, képkereskedők, szerkesztők bírálják a beküldött pályamunkákat. Válogatásunk a legjobb képekből.

Nagyítás

World Press Photo: magyar nyertes és holttestek – Nagyítás-fotógaléria

Haiti, katasztrófák és a mexikói drogháború uralták a világ legrangosabb fotópályázatát, a World Press Photót, így nem egy megrázó esemény és közel harminc holttest található a díjazott képeken. A Szabadság hídról lángolva leugró öngyilkosról készített fotójával Lakatos Péter első helyezést ért el a hírfotó kategóriában.