Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szervezők szerint elérték céljukat, egyre többen választják a kerékpáros közlekedést a fővárosban, így szerintük ezután a független szakmai érdekképviselet megerősítésére van szükség - indokolták a szervezők. Az utolsó Critical Mass központi üzenete ezért az összefogás és a szerveződés szükségessége, a Kerékpárosklub megerősítése és munkájának kiterjesztése kerületi közösségekre, helyi célokra. A Critical Mass megmozdulást 2004 óta évente kétszer - áprilisban, a Föld napján és szeptember 22-én, az európai autómentes napon - rendezték meg azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a kerékpározást és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése érdekében. Az eddigi 15 akción több százezer bringás vett részt.

©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

NIZS, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

Margaret Thatcher életútja képekben - Nagyítás-fotógaléria

Margatet Thatcher 1979-től 1990-ig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke. Az első nő volt, aki betöltötte ezt a posztot. 1984-ben Magyarországra is ellátogatott. Thatcher más belpolitikai rekordokat is beállított: ő volt az első, aki a Konzervatív Párt élén egymás után három parlamenti választást nyert - 1979-ben, 1983-ban és 1987-ben -, és a 20. század brit miniszterelnökei közül ő állt a leghosszabb ideig - 11 évig - folyamatosan a kormányfői poszton. Thatcher a kormány 1979-es megalakulása után az infláció és a költségvetési hiány csökkentésére irányuló gazdaságpolitikát indított, ami az addiginál magasabb alapkamattal, magasabb adókkal és kiadáscsökkentésekkel járt. Az egykori brit miniszterelnök 87 éves volt.

hvg.hu Nagyítás

Véres maraton Bostonban - Nagyítás-fotógaléria

A legfrissebb adatok szerint három halottja és 144 sérültje van annak a két robbantásnak, mely egy órával a bostoni maratonfutás első versenyzőinek befutója után történt. Az első robbanás füstbe borította a környéket, a második robbanás 10 másodperccel az első után hallatszott. Szemtanúk szerint többeket a törmelék talált el, de volt olyan ember is, akinek a lábát leszakította a robbanás. Egyelőre senki nem vállalta a felelősséget a robbantásért. Képeink esetenként felkavaróak lehetnek, megtekintésüket csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Picasso kalandjai - Nagyítás-fotógaléria

Pablo Picasso élete nyitott könyv: minden oldalát maga írta, festette, formázta, esetleg a betűk rajzolatát is maga találta ki. Néhány izmus vele kezdődött, másokhoz csatlakozott és tőle lett az, ami, de leginkább: Picasso maga volt az irány. Spanyolul és franciául írt verseket, színdarabokat, és bár kéziratai hemzsegtek a helyesírási hibáktól, ennek is művészi okai voltak: úgy gondolta, egyénisége elveszne egy olyan szabályrendszerben, melyhez neki semmi köze. Az 1973-ban készült Picasso kalandjai című film abszurd vígjáték, burleszk a XX. századi párizsi művészvilágról. Picasso utolsó felesége Jacqueline Roqeu volt. Picasso 1973-ban bekövetkezett halálát követően tizenhárom évvel később Jacqueline saját kezével vetett véget életének.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Így pusztítja az ipar Kínát – Nagyítás-fotógaléria

2013 januárjában nem csak Pekingben volt fullasztó a szmog, az ország további 1,3 millió négyzetkilométernyi területén szenvedett tőle a lakosság. A hatóságok tanácsát követve az emberek inkább bezárkóztak otthonaikba, ablakaikat pedig zárva tartották: a Kínai Amerikai Nagykövetség által kiadott szennyezettségi adatok szerint ugyanis a szálló por koncentrációja az 500-as skálán 728 pontot ért el. A közlekedésért felelős szervek határozata szerint a nagyon rossz minősítésű levegő miatt az autók közel harminc százalékát nem engedték forgalomba, a szabályszegőket pedig súlyos büntetéssel jutalmazták. Hupej tartományban egy autópályát lezártak, csak Pekingben több mint ötven repülőgépjáratot töröltek, Kína érintett területein pedig közel ötszáz gép nem szállhatott fel. A miniszterelnök ígérete szerint a károsanyagok kibocsátásának csökkentésével, valamint az ipari termelés gyorsabb átalakításával próbálnak majd javítani a helyzeten. Képes összefoglalónk a három hónapja ismét felbukkanó, de már korábban is problémákat okozó légszennyezésről.