Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Soha nem volt könnyű élete a világ talán leghíresebb sanzonénekesnőjének. Nagy szerelme halála után rászokott az alkoholra és a morfiumra, de élete legnagyobb szenvedélye mindig is a színpad maradt – képösszefoglaló.

1922 körül
©
1936.
©
1936. - Edith Piaf és harmonikása, Juel
©
1936. április 8. – Párizs, Franciaország: felfedezője Louis Leplée temetésén. A Gerny’s kabaré igazgatója, egyben kávéház-tulajdonos gyilkosság áldozata lett, gyanúsítottként pedig Edithet is meghallgatták.
©
1940 körül készült igazolvány
©
1940. körül - Jean-Louis Barrault színész és Henri Vidal filmrendező társaságában a háború alatt
©
1943. augusztus - Párizs, Franciaország: fellépés Fred Adison zenekarával francia munkások előtt a Gaumont Palace-ban
©
1943. október - Párizs, Franciaország: sanzonénekesek mellett Charles Trenet és Loulou Gasté társaságában úton a németországi ''Paris Stars'' turnéra: balra Fred Adison énekes.
©
1944. - Salle Pleyel, Párizs, Franciaország: fellépés korzikai rabok előtt
©
1944. - Németország: beszélgetés egy kórházban német foglyokkal és francia munkásokkal
©
1946. - Edith Piaf és Yves Montand a ''Fénytelen csillag'' (Etoile Sans Lumiere) című film egyik jelenetében
©
1947. szeptember 5. - Párizs, Franciaország: Edith Piaf, Jean-Louis Jaubert és Irčne de Trébert (jobbra) zenészekkel a Théâtre de l'Etoile újbóli megnyitóján
©
1948. március 7. - Marcel Cerdan boxoló társaságában a ''Club des Cinq'' (Famous Five) klubban
©
©
1948. - Edith Piaf és barátainak egyik fellépése
©
©
1950. - New York, USA: Edith Piaf - Edith Piaf fellépése a Carnegie Hallban
©
1952. július 29. - New York, USA: Jacques Pills és Edith Piaf esküvője, egyben óriási turnéja Amerikában: útjuk során bejárták Las Vegast, Miamit, San Fransiscót, Hollywoodot.
©
1953. - Edith Piaf és Jacques Pills még boldogan. Négy évvel később, 1954-ben elváltak.
©
1957. - Párizs, Franciaország: Edith Piaf, Odette Laure énekesnő és Marguerite Monnot, többek közt az ''Irma la douce'' musical zeneszerzője.
©
1962. június 1. - Edith Piaf és Claude Figus
©
1955 körül - Párizs, Franciaország: autogram készül Mijanou Bardotnak, Brigitte Bardot húgának a századik Olympyában rendezett fellépés alkalmából
©
1959. - Felix Marten rendezővel
©
1960. december 30. - a fellépés előtti utolsó percek...
©
1960. december 30. - Edith Piaf az Olympia színpadán...
©
... és onnan távozban.
©
1961. január - Párizs, Franciaország: fellépés az Olympyában
©
1963. június 1. - Cap-Ferrat, Franciaország: séta férjével, Theo Sarapóval. A görög származású, kerek húsz évvel fiatalabb énekessel 1962. október 9-én házasodtak össze, korábban többször is felléptek; egyik legnagyobb slágerük ''A szerelem mire jó?'' című sanzon.
©
1963. október 10. - Grasse, Franciaország: az énekesnőről készült utolsó kép. Halála után férje, Theo Sarapo barátai segítségével titokban Párizsba vitette Edithet, mintha szülővárosában hunyt volna el, régi barátjával, Jean Cocteau-val egyazon napon. Halálának hírét október 11-én reggel közölték.
©
1963. október 14. - Párizs, Franciaország: az énekesnő utolsó útján a Boulevard de Lannes-tól a montparnasse-i Pere-Lachaise-ig mintegy 40 000 ember kísérte Párizson keresztül.
©
Bár Piaf hívő katolikus volt, ''bűnös életvitelére'' hivatkozva az egyház megtagadta a hivatalos szetartást, sírjánál így csak Thouvenin de Villaret atya mondhatott rövid áldást.
©
1966. február 8. - Párizs, Franciaország: Michel Rivegauche és Charles Dumont korábbi szövegírók és zeneszerzők az énekesnő emléktáblájának leleplezésekor a Pierre Charron Clubban.
©
1966. augusztus - Belleville, Párizs, Franciaország: emléktábla az énekesnő lakásának épületén
©
2009. május 29. - szerelmes levelek a Christie's aukciósház árverése előtt egy hónappal. Az 1951-ben és '62-ben íródott levelek címzettje Louis Gerardin kerékpárbajnok volt.
©
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Tour de France: fotók a régi időkből – Nagyítás-fotógaléria

Június 29-én indul a 100. Tour de France kerékpáros körverseny, melyen összesen 3360 kilométert kell megtenniük a versenyzőknek. A rajtot követő három szakaszt Korzikán teljesítik, július második napjától Nizzában, később pedig a Pireneusokban folyik majd a küzdelem. Az utolsó szakasz a versailles-i kastély kertjéből rajtol, a befutó pedig az eddigi hagyományoknak megfelelően a Champs-Élysées-n lesz – ezúttal villanyfényben. Összeállításunkkal e kerek jubileumot vezetjük fel – archív Tour-képekől válogattunk.

hvg.hu Nagyítás

60 éve hódították meg a Jóságos Istenanyát – Nagyítás-fotógaléria

Szerdán lesz hatvan éve annak, hogy az új-zélandi Edmund Hillary és a nepáli serpa, Tenzing Norgay megtette azt, amiről addig sokan úgy hitték: képtelenség. 1953. május 29-én ugyanis felértek a világ tetejére, a 8848 méteres Mount Everestre. A csúcs az angol nevét az Indiát feltérképező Sir George Everestről kapta, aki 1852-ben állapította meg, hogy a helyiek által Csomolungmának (Jóságos Istenanyának) nevezett hegycsúcs a világ legmagasabb pontja. 8848 méteren rendkívüli körülmények uralkodnak: télen mínusz 50 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet, a ritka levegő oxigéntartama a megszokottnak csak a 30 százaléka. Olykor óránként 200 km-es szélvihar tombol, és hatalmas mennyiségű hó esik. A csúcs meghódítása közben eddig legalább 200 hegymászó veszett oda. Az első magyar alpinista, aki felért a világ tetejére, a minap elhunyt Erőss Zsolt volt. Ő 2002. május 25-én jutott fel a világ tetejére. Az első magyar női hegymászó, aki elérte ugyanezt, Ugyan Anita volt. Sőt, ő 2009 után 2010-ben is feljutott a Jóságos Istenanyához.

hvg.hu Nagyítás

Pincében bokszolnak a salgótarjáni cigányok - Nagyítás-fotógaléria

A salgótarjáni a Zöldfa utcát régen mindenki elkerülte, azonban a szegényes romatelep megváltozott. Két évvel ezelőtt egy pesti futballedző, Lugosi Zoltán alapította meg azt a sportegyesületet amely lehetőséget teremtett sok fiatal kitörésre. Mivel Salgótarján nagy ökölvívói múltra tekint vissza, az egyesület a futball mellett létrehozta a boksz szakágot is, melynek edzője Oláh Kámán egykori profi öklöző lett.

NIZS, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

Margaret Thatcher életútja képekben - Nagyítás-fotógaléria

Margatet Thatcher 1979-től 1990-ig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke. Az első nő volt, aki betöltötte ezt a posztot. 1984-ben Magyarországra is ellátogatott. Thatcher más belpolitikai rekordokat is beállított: ő volt az első, aki a Konzervatív Párt élén egymás után három parlamenti választást nyert - 1979-ben, 1983-ban és 1987-ben -, és a 20. század brit miniszterelnökei közül ő állt a leghosszabb ideig - 11 évig - folyamatosan a kormányfői poszton. Thatcher a kormány 1979-es megalakulása után az infláció és a költségvetési hiány csökkentésére irányuló gazdaságpolitikát indított, ami az addiginál magasabb alapkamattal, magasabb adókkal és kiadáscsökkentésekkel járt. Az egykori brit miniszterelnök 87 éves volt.

hvg.hu/MTI Nagyítás

Mick Jagger 70 éves - Nagyítás-fotógaléria

Pénteken ünnepli 70. születésnapját Mick Jagger, a legendás brit rockzenekar, a Rolling Stones frontembere. Jagger 1943-ban látta meg a napvilágot Dartfordban Michael Philipp Jagger néven. Az eleinte jó tanuló, templomi kórusban éneklő mintagyerek hamar a rockvilág fenegyerekévé vált. Későbbi zenész- és szerzőtársával, Keith Richárddal már öt éves korában megismerkedett, azonban mivel évekre szem elöl tévesztették egymást, csak 1962-ben alapították meg a Rolling Stonest. Első fellépésük 1962. július 12-én volt, ám jellegzetes zenei hangzásuk mellett Jagger "botrányos" színpadi viselkedésének is köszönhetően már a hatvanas évek közepére a jólfésült Beatles versenytársaivá váltak. Bár a szkeptikusok már többször a zenekar kifulladását jósolták, Mick Jagger és a Rolling Stones az idei Glastonbury fesztiválon is bebizonyította, hogy nemcsak a rocktörténelem-könyvekben, de a színpadon is ott van még a helyük.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Picasso kalandjai - Nagyítás-fotógaléria

Pablo Picasso élete nyitott könyv: minden oldalát maga írta, festette, formázta, esetleg a betűk rajzolatát is maga találta ki. Néhány izmus vele kezdődött, másokhoz csatlakozott és tőle lett az, ami, de leginkább: Picasso maga volt az irány. Spanyolul és franciául írt verseket, színdarabokat, és bár kéziratai hemzsegtek a helyesírási hibáktól, ennek is művészi okai voltak: úgy gondolta, egyénisége elveszne egy olyan szabályrendszerben, melyhez neki semmi köze. Az 1973-ban készült Picasso kalandjai című film abszurd vígjáték, burleszk a XX. századi párizsi művészvilágról. Picasso utolsó felesége Jacqueline Roqeu volt. Picasso 1973-ban bekövetkezett halálát követően tizenhárom évvel később Jacqueline saját kezével vetett véget életének.

Kiss Ádám, Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Clinton&Clinton - egy világot vezető család fotóalbuma - Nagyítás-fotógaléria

Leköszön külügyminiszterségéről Hillary Clinton, de pletykálják, hogy elnökjelöltként térhet vissza. Ha ez megtörténik, Amerika első női elnöke lehet, ráadásul Bill Clintonnal az első házaspár, melynek mindkét tagja volt elnök. Közös politikai pályafutásuk így is ritkaságszámba megy. Nagyítás galériánk a Clinton-családról.