Kijevben vasárnap nagygyűlést tartottak, amelyen médiabecslések szerint legalább százezren, más források szerint mintegy félmillióan vettek részt. A tüntetés békés volt, utána viszont radikális tüntetők egy néhány ezres csoportja összecsapott a kormánynegyedet lezárva tartó rohamrendőrökkel a Dinamo-stadionnál. A feldühödött tüntetők a rendfenntartó erők több autóbuszát és teherautóját felgyújtották. A tüntetők és a rendőrök összecsapásában majdnem száz ember sebesült meg: hetven rendőr és huszonnégy tüntető. A belügyminisztérium közlése szerint négy embert őrizetbe vettek. Hétfő reggel is folytatódtak az összecsapások az ukrán tüntetők és a rohamrendőrök között Kijev központjában. A sebesültek száma reggelre meghaladta a százat.

Szerdára virradó éjjel is összecsaptak a Nyugat-barát ukrán tüntetők radikális csoportjai és a rendőrök Kijev belvárosában.

Néhány órányi viszonylagos nyugalom után a Dinamo labdarúgóklub stadionjának bejáratánál füstgránátokkal, fáklyákkal, gyújtópalackokkal és kövekkel kezdték el dobálni a rendőröket, akik hanggránátokkal és könnygázzal válaszoltak. Az AFP francia hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a helyzet feszült, mindazonáltal nyugodtabb, mint az előző két éjjel volt, bár továbbra is radikális tüntetők ezrei tolonganak a parlament épületéhez vezető sugárúton, a Dinamo-stadionnál.

Folyamatosan frissülő írásunkat ide kattintva követheti.

Hétfői, frissített Nagyítás-fotógalériánkat ide kattintva nézheti meg.

©
©