szerző:
hvg.hu/MTI

A magasból lezuhant és meghalt egy tüntető, két másikat pedig sajtóértesülések szerint lelőttek Kijevben. Azarov az este további erőszakkal fenyegetett a tévében, az ellenzéki vezetők szerda délután azonban három és fél órán át tárgyaltak Viktor Janukovics elnökkel.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Szerdára virradó éjjel is összecsaptak a Nyugat-barát ukrán tüntetők radikális csoportjai és a rendőrök Kijev belvárosában.

Néhány órányi viszonylagos nyugalom után a Dinamo labdarúgóklub stadionjának bejáratánál füstgránátokkal, fáklyákkal, gyújtópalackokkal és kövekkel kezdték el dobálni a rendőröket, akik hanggránátokkal és könnygázzal válaszoltak. Az AFP francia hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a helyzet feszült, mindazonáltal nyugodtabb, mint az előző két éjjel volt, bár továbbra is radikális tüntetők ezrei tolonganak a parlament épületéhez vezető sugárúton, a Dinamo-stadionnál.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

A hivatalos közlés szerint a rendőrök szerda délelőttig legalább ötven embert őrizetbe vettek a zavargásokban való részvétel miatt, kedden pedig egy figyelmeztető sms-t is küldtek a helyszínen lévő tüntetőknek, amelyben azt írták: "Tisztelt előfizető! Önt nyilvántartásba vettük, mint egy tömeges rendzavarás résztvevője". Az esetről beszámoló New York Times azt írja, a mobilszolgáltatók tagadták, hogy kiadták volna a felhasználóik tartózkodási helyének adatait, ezért valószínűbb, hogy a hatóságok egy saját mobiladótoronnyal küldték ki az üzenetet.

Halottak

A zavargás résztvevői közül többen felmásztak a stadion bejárati oszlopcsarnokának tetejére és onnan dobálták gyújtópalackjaikkal a rendőröket. Amikor a különleges belügyi erő, a Berkut tagjai szintén feljutottak az oszlopcsarnok tetejére, két tüntető ottrekedt. Az egyikük lezuhant fentről, és a helyi híradások szerint kórházba szállítása után belehalt súlyos sérüléseibe.

Francia híradások számoltak be elsőként arról, hogy egy másik tüntető is meghalt. Ellenzéki források szerint az illetőt szerda reggel lesből lelőtték. A hírt kisvártatva orvosok is megerősítették. A hatóságok később szintén közölték, hogy valóban lelőttek egy tüntetőt, és vizsgálatot indítottak a halála ügyében.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

A Kyiv Post úgy tudja, a szerda hajnali összecsapásokban összesen két, húszas-harmincas éveiben járó férfi halt meg, és mindkettejüket éles lövedék találta el. A tüntetők egészséügyi szolgálata szerint lehetetlen, hogy a rendőrök által használt gumilövedék ilyen sebeket okozzon – azt közölték, hogy az egyik férfit szívlövés érte, míg a másik több lövésbe halt bele.

Az ukrán főügyészség később megerősítette, hogy két tüntető is lőtt sebek következtében vesztette életét. A kijevi városi rendőrség mindazonáltal tagadta, hogy a gumilövedékek és könnygáz mellett éles lőszert is bevetettek volna. Az ellenzéki vezetők közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben személyesen a belügyminisztert, Vitalij Zaharcsenkót és az elnököt, Viktor Janukovicsot tették felelőssé a lelőtt emberek életéért. A közleményben azt írták, a tény, hogy az egyik halottat négy lövés is érte egyértelmű jele annak, hogy a rohamrendőrök nem önvédelemből tüzeltek.

Fehérorosz lehet az egyik áldozat

Az orvosok az egyik holttestből egy mesterlövészpuska 7,62 milliméteres kaliberű lövedékét, a másik halottból pedig 9 milliméteres, valószínűleg Makarov típusú fegyverből származó pisztolygolyót operáltak ki, szerdán napközben pedig több megsérült tüntetőből is lövedékeket kellett kioperálni.

Sajtóértesülések szerint a Kijevben meghalt egyik férfi fehérorosz származású lehetett, és 2005 óta élt Ukrajnában, ahova a hazájában őt ért politikai üldözés elől menekült.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

A Berkut rohamrendőrség a Kyiv Post szerint szerda reggel megverte, valamint egy autóba tuszkolta és ismeretlen helyre vitte a tüntetésekről élőben beszámoló ukrán Espresso TV egyik újságíróját. A férfit dél előtt nem sokkal engedték el.

Bontani kezdték a barikádokat

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint szerda reggel a rendőrök bontani kezdték a tüntetők barrikádjait. Válaszul kövekkel és Molotov-koktélokkal sorozták meg őket, ami egy időre leállította a rendőrség fellépését – olvasható a Russia Today percről percre híradásában.

A Majdan téri élő közvetítés szerint (lásd alább) a rohamrendőrök reggel zárt sorfalban várakozva néztek farkasszemet a tüntetők kissé szétszakadozott csoportjával. Két felfordított busz szolgált barikádként, a járművek alvázán ritmikusan dobolt néhány tüntető. Időnként egy-egy petárdarobbanás is látható és hallható volt. A rendőrség hangosbeszélőn próbálta rávenni a tüntetőket, hogy békésen vonuljanak le. A környéken mentőautók is várakoznak. A Kyiv Post szerint már a délelőtti órákban körülbelül kétezer tüntető volt az utcákon.

A Majdan téri tömeg és a rohamrendőrök magyar idő szerint 11, ukrán idő szerint dél körül kezdtek el egymásnak feszülni. A rohamrendőrök bontani kezdték a barikádokat, majd ismét utcai harcok alakultak ki a tüntetők és a hatóságok között. Helyszíni jelentések szerint egy időre a tüntetők második védelmi vonalát is áttörték a rendvédelmi szervek, a tüntetőket a parlament és a kormányépület utcájában egészen a Majdan (Függetlenség tere) közvetlen szomszédságában lévő Európai térig szorították vissza.

A tüntetők végül autógumikat gyújtottak fel, ettől a hóesés közben sűrű fekete füst borította be a zavargások helyszínét, de sikerült visszavonulásra késztetniük a rohamrendőröket. Az ukrán Espresso TV élő felvételein egy tankot is látni lehetett, amint a rohamrendőrök sorai közé érkezett. Az Interfax hírügynökség szerint újra engedélyezték a vízágyúk használatát is annak ellenére, hogy jelenleg -9 fok van az ukrán fővárosban.

Estére a tüntetők hatalmas tüzeket gyújtottak, hogy azokkal tartsák távol a rohamrendőröket. A tüntetők továbbra is Molotov-koktélokkal és kövekkel dobálják a rohamrendőröket. A tér késő délutánra megtrelt, és elterjedt az a hír, hogy a rendőrség ki akarja majd üríteni a tüntetések központjául szolgáló teret, ezért megkérték a környező irodák dolgozóit, hogy hagyják el a helyszínt.

Janukoviccsal tárgyalt az ellenzék

Arszenyij Jacenyuk, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt vezetője a Twitter-oldalán azt írta, helyi idő szerint háromnegyed 2-kor (magyar idő szerint háromnegyed 1-kor) a másik két ellenzéki vezetővel közösen találkozott Janukovics elnökkel. A tárgyalások három és fél órán keresztül elhúzódtakm, az ellenzéki vezetők kommentár nélkül, szótlanul hagyták el a tárgyalások helyszínét.

Az elnök hivatalos oldalán szintén egy szűkszavú közlemény jelent csak meg ezzel kapcsolatban, amely szerint "lezárult a tárgyalások első szakasza", amelyen az államfőn kívül részt vett a három ellenzéki parlamenti frakció vezetője, Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Btyakivscsina), Vitalij Klicsko az Ütés (UDAR) és Oleh Tyahnibok a Szabadság (Szvoboda) párt képviseletében. A kormányoldalról jelen volt Andrij Kljujev, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács elnöke, Olena Lukas igazságügy-miniszter és Andrij Protnov elnöki tanácsadó.  

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Jacenyuk pártja a tárgyalások után a Twitteren általános mozgósításra szólította fel a tüntetőket, valamint azt kérte, hogy hóval töltsenek meg zsákokat és azokkal erősítsék meg a barikádokat. A tüntetők Twitter-oldalán újabb autógumikat is kértek a térre.

A védelmi minisztérium a tüntetők Twitter-oldala szerint közölte, hogy nem fog fegyveres erőket bevetni a tüntetők ellen.

Közben Andrij Parubij, ellenzéki parlamenti képviselő, az európai integrációt és hatalomváltást követelő függetlenség téri tüntetés egyik szervezője sajtótájékoztatón közölte: az ellenzék katonai egységekkel tárgyal, hogy lépjenek közbe, és védjék meg az ukrán népet.

Drasztikus intézkedésekkel fenyeget a miniszterelnök

Az ukrán miniszterelnök kedd este arra figyelmeztetett, hogy a hatóságoknak erőt kell alkalmazniuk, ha a provokátorok továbbra is összecsapásokat robbantanak ki. Mikola Azarov a Rosszija 24 című orosz hírtelevíziónak úgy fogalmazott, hogy ha a provokátorok nem állnak le, a hatóságoknak nem marad más választása az emberek biztonságának megóvása érdekében, mint erőt alkalmazni a törvények keretében. A kormányfő ugyanakkor bízik abban, hogy a józan ész végül felülkerekedik, s nem lesz szükség drasztikus intézkedésekre. 

"Az embereknek meg kell győződniük arról, hogy káoszt és pusztítást kínálnak nekik" – mondta a miniszterelnök, aki egyúttal cáfolta a rendkívüli helyzet bevezetéséről keringő pletykákat, mondván, Kijevben a helyzet nagyon messze áll még ettől. Azarov ennek ellenére terroristáknak nevezte a Kijev belvárosában a rohamrendőrök ellen harcoló tüntetőket a szerdai kormányülésen. 

"A Majdan (a Függetlenség terén demonstrálók) egy része sokáig egyensúlyozott a békés tüntetések határán, majd átlépte ezt a határt, és általában a keresztény erkölcsi elveket. A Majdan tüntetőinek radikális, szervezett szélsőjobboldali csoportja tömeges rendbontásokat kezdeményezett Kijev belvárosában. Felfegyverkezve és gyúlékony anyagokkal támadtak a rendvédelmi erők tagjaira, és járműveket gyújtottak fel" - fogalmazott kormánya tagjai előtt a miniszterelnök, az ukrán fővárosban kialakult helyzetet értékelve.

Azarov felsorolása szerint "terror, fosztogatás, emberek jogtalan foglyul ejtése, önbíráskodás és provokációk" jellemzik a tüntetők viselkedését. "Az erkölcstelen és cinikus terroristák odáig mentek, hogy élő emberekre Molotov-koktélokat dobálnak" - emelte ki. "Ezek bűnözők, akiknek felelniük kell a tetteikért. Mint miniszterelnök kijelentem, hogy az áldozatok, amelyek sajnos, már vannak, a tömeges rendbontások szervezőinek és egyes résztvevőinek lelkiismeretét terelik, s ők viselik értük a felelősséget" - hangoztatta Azarov. Követelte, hogy a hatóságok alaposan vizsgálják ki ezeket a bűncselekményeket, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy hasonló esetek ne ismétlődjenek meg a jövőben.

Napok óta folynak az utcai harcok

Az ukrán fővárosban vasárnap és hétfő éjjel is heves összecsapások voltak a radikális tüntetők és a rendfenntartó erők között. Kedden a két hivatalos lapban megjelentek azok a jogszabályok, amelyek jelentősen szigorítják a gyülekezési, sajtó- és szólásszabadságot, és amelyek elfogadása kiprovokálta az összecsapásokat.

Azarov az orosz televíziónak adott nyilatkozata után nem sokkal Facebook-oldalán szemrehányást tett az ellenzéki pártok vezetőinek. Szerinte ők szítják a feszültséget, igyekeznek destabilizálni a helyzetet, és ők a felelősek a Kijev belvárosában történt erőszakos eseményekért. Hangsúlyozta, hogy a kormány támogatja az állampolgároknak a békés tüntetésekhez való alkotmányos jogát, de agressziónak nincs helye. 

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

"A jelenlegi helyzetben az elnök és a kormány elsődleges feladata, hogy megakadályozza az erőszak kiszélesedését" – írta Azarov a Facebookon.

Maguk az ellenzéki tüntetők mintegy 500 provokátort gyűjtöttek be hétfő éjjel a főváros több pontján, java részüket a parlament és a kormányépület utcájában, a rohamrendőrök és a tüntetők között folyó összecsapások helyszínén. A provokációkra felbérelt suhancokat a tüntetők a főtérnél lévő "ellenállási főhadiszállásra", a Szakszervezetek Házába vitték. Kedden mindet elengedték.

Rövid közleményben ítélte el Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerda délelőtt a kijevi "drámai fejleményeket", egyúttal rendkívüli aggodalmának ad hangot a tüntetők haláláról érkező jelentések miatt. "Erőteljesen elítélem az erőszakot. Az erőszak sosem jelenthet megoldást a politikai válságra" - szögezte le közleményében Rasmussen.

A NATO-főtitkár szerint minden félnek sürgősen önmérsékletet kell tanúsítania, valódi párbeszédet kell kezdenie, és el kell kerülni az erőszak további eszkalációját.

Egy másik élő közvetítést a tüntetésekről itt nézhet meg!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hétfőn újra nyílik a New York-i Modern Művészetek Múzeuma

Hétfőn újra nyílik a New York-i Modern Művészetek Múzeuma

A friss Nobel-díjas, aki nem engedi, hogy előirják neki, ki legyen

A friss Nobel-díjas, aki nem engedi, hogy előirják neki, ki legyen

Drámai hatását mutatták ki a légszennyezettségnek

Drámai hatását mutatták ki a légszennyezettségnek

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Össztűz zúdult a háborús bűnösökkel barátkozó új Nobel-díjas íróra

Össztűz zúdult a háborús bűnösökkel barátkozó új Nobel-díjas íróra

Létrejött a Nemzeti Amnézia Intézet

Létrejött a Nemzeti Amnézia Intézet