Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elhagyatott az a Nyugati pályaudvar melletti terület, ahová a Gyurcsány-kormány a kormányzati negyedet tervezte, és ahol az épületek már hat éve üresen állnak. Most a főváros a helyi önkormányzattal összefogva a telek átmeneti hasznosítását tervezi: tegnap helyi lakosok is szót kaphattak, hogy mi lenne a számukra a legjobb. Képes összeállításunk a bejárásról.

Kutyafuttató, paintballpálya, graffitifal, kerékpártároló, közösségi irodák – ilyen és ehhez hasonló ötletek merültek fel a résztvevők körében azon a bejáráson, melyet a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezett a Nyugati pályaudvar, a Ferdinánd híd, a Podmaniczky utca és az Eiffel tér által határolt terület átmeneti hasznosításával kapcsolatban.
©
©
A korábban a MÁV, jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő területrészt sport- és rekreációs célra hasznosítaná Terézváros a fővárossal együttműködésben, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a Nyugati pályaudvaron tervezett vágánylefedés, valamint zöldterület-kialakítás legkorábban 2020-tól valósulhat meg.
©
©
Márta István 1981-től 2003-ig dolgozott az üzemben mint vezető mérnök
©
A kiköltözés után kerültek elő a feliratok, amiket az unatkozó dolgozók viccből ki is akasztottak
©
©
A fővárosi önkormányzat tavaly májusban programot indított Budapest kihasználatlan tereinek közösségi megújítására, a fővárosi építésziroda a KÉK-kel együttműködve pedig időről időre fórumot teremt a szóba jöhető területek hasznosításáról szóló diskurzusra.
©
©
A Nyugati-grund bejárása, valamint a köré szervezett beszélgetés is ennek a sorozatnak a része. Szerdán három épületbe lehetett bemenni, illetve a látogatók bejutottak egy vasúti csarnoképületbe is, amely azonban nem lesz bevonva a projektbe.
©
©
©
Kilátás a Nyugatira
©
©
A grund épületei megdöbbentően lepusztultak pár év alatt
©
Igaz, helyenként még megvannak a hajdani tapéta vagy fakorlát nyomai, és az is látszott, hogy az eddigi átmeneti hasznosítók főként hajléktalanok voltak.
©
A csoporttal feljutottunk az egyik ház tetejére is, ahol egy babakocsit ringató önkéntes fogadott minket, hogy ''az épségünkre vigyázzon''.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Titkos lépcsőházak nyomában Budapesten - Nagyítás-fotógaléria

Budapest tele van szebbnél szebb lépcsőházakkal, kertekkel és udvarokkal, amelyek olykor meglepő történeteket őriznek. Hol volt Törőcsik Mari születésnapja? Kik bújkáltak a Pozsonyi úti tetőtéri garzonokban? Melyik házat becézik dugattyúsnak? Hol szeretnek filmeket és reklámokat forgatni? Körkép.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

''Ez tényleg Európa?'' - újabb mélypont a kijevi tüntetésen - Nagyítás-fotógaléria

Szerdán végzetes fordulatot vettek az események, 5 tüntető is belehalt a küzdelmekbe, közülük négyet lelőttek, és több mint háromszáz sérültje is van a zavargásoknak. Az összecsapások csütörtök hajnalban is folytatódtak, a radikális tüntetők szétverték egyebek mellett egy rádió-televíziós társaság irodáit. Az ukrán belügyminisztérium csütörtök délután azt közölte, hogy szerintük megrendezték a tüntetők halálát. A halottak közül kettő külföldi volt – egy örmény és egy fehérorosz állampolgár – közölte a minisztérium szóvivője. A nyomozás egyelőre annyit derített ki, hogy a halálos lövéseket nem szolgálati fegyverekből adták le, ráadásul a rohamrendőrök nem is használnak lőfegyvert a bevetéseken. Szerdán lépett életbe egy január 16-án sebtében elfogadott törvény, ami a tüntetők jogait erősen korlátozó fellépést is megenged a rendőröknek. Bár csütörtökön tűzszünetet kötöttek a szembenálló felek, semmi sem utal arra, hogy megnyugodnának a kedélyek. A zavargások vidéki városokra terjedtek át, és nagy felháborodást keltett egy ellenzéki aktivista kínzásáról szóló videó is. Képes összefoglalónk.

hvg.hu Nagyítás

Utoljára láthatja a szellemtanyává vált Vidám Parkot – Nagyítás-fotógaléria

Ősszel végleg bezárt a városligeti Vidám Park, februártól az üzemeltetési feladatokat a Fővárosi Állat- és Növénykert veszi majd át. Az egykori játékok közül a műemlék jellegűeket megtartják, tehát marad a Hullámvasút, a Mesecsónak, a Barlangvasút, vagy a régi körhinta, a többit azonban rövidesen elbontják. Fotóriporterünk, Fazekas István utoljára körbejárta az egykori nyári slágerhelyszínt, és nyomasztó látvány fogadta. Nézzék meg jól képeit, mert utoljára látták a Vidám Parkot.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

A hét képei - Nagyítás-fotógaléria

Ikerbálnák a parton, Rodman Koreában, tavasz a télben, áradás Nagy-Britannia partjainál a viharos szél kísérte esőzések miatt, utolsó útjára indult a ''Fekete Párduc'', különleges terepjáró a Tisza-tónál - képes összefoglalónk 2014. második hetéből. Ezen a héten jelent meg Angela Merkel először a nyilvánosság előtt a "Napkeleti bölcsek" jótékonysági rendezvényen svájci síbalesete óta.