Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Történelmet írtak, akik részt vettek 1989 egyik világpolitikai jelentőségű eseményének, a Páneurópai pikniknek a szervezésében, amiről még a korabeli új-zélandi tévé is a helyszínről tudósított – a magyar állami tévé azonban nem. Minderre az egyik szervező, Nagy László emlékszik vissza a neten is olvasható terjedelmes beszámolójában. Nagy felidézi a szervezés legapróbb részleteit, de maga is hiányolja például a világpolitikai hátteret, az események valódi mozgatórugóit. A korabeli magyar állami és állampárti vezetés tényleges szándékait sem ismerhetjük pontosan, jóllehet Pozsgay Imre – akkori államminiszter, az MSZMP elnökségi tagja – ''piknikfővédnök'' pozitív és ösztönző szerepét minden beszámoló kiemeli, ahogy Habsburg Ottóét is, aki az esemény ''nyugati'' fővédnöke volt.

©
©
©
©
©
©
©
©
©

Páneurópai piknik 25.: És akkor pár órára eltűnt a vasfüggöny - kapcsolódó cikkünket ide kattintva olvashatja.

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Hídavatás: a Margit híd története – Nagyítás-fotógaléria

A Margit híd felújítása az évtized végére halaszthatatlanná vált. A több mint két évig tartó rekonstrukció során mind műszaki, mind műemléki szempontból megújult Budapest második állandó Duna-hídja. Nagyítás-fotógalériánk a híd múltját és jelenét idézi meg.

hvg.hu Nagyítás

A 90 éves Göncz Árpád köszöntése - Nagyítás-fotógaléria

Kilencven éve, 1922. február 10-én született Göncz Árpád József Attila-díjas magyar író, műfordító, politikus. Az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, melyből 1963-ban szabadult. A rendszerváltás után a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották. Képes összefoglalónkban pályájának rövid áttekintésével köszöntjük Göncz Árpádot.

HVG Nagyítás

Volt egyszer egy Népstadion - Nagyítás-fotógaléria

1953-ban vette birtokba a labdarúgás kedvelő magyar közönség a Népstadiont. Most annyi nagy sportcsata és koncert után a Magyarország-Finnország mérkőzéssel véget ér egy korszak, új Puskás Ferenc Stadion épül. Vagy mégsem?