Bringák a falon, izzó láva Izlandon, divatbemutató az erdőben, veréb a csőben, esküvő a víz alatt, motorral a város felett – képek, amiket látva egy pillanatra nem hittük el, hogy nem egy filmet látunk. Ilyen színes volt a világ 2014-ben is: év végi összefoglaló sorozatunk első része.

2014. szeptember 24. – Párizs, Franciaország: Dries Van Noten belga tervező 2015-ös tavaszi-nyári kollekciójának bemutatója a Párizsi Divathéten
©
2014. szeptember 8. – Thessaloniki, Görögország: mutatványosok a Thessaloniki Nemzetközi Vásáron (TIF)
©
2014. október 21. – Robecco sul Naviglio, Olaszország: legelésző bárányok és birkák a kerékpárút mellett
©
2014. július 20. – Hongkong, Kína: látogatók egy bevásárlóközpontban
©
2014. március 3. – Katmandu, Nepál: hinduk gyászmenete
©
2014. március 9. – Siliguri, India: munkás a színek fesztiváljához használt úgynevezett ''gulal'' por szitálása közben. A Holi – más néven a színek fesztiválja – a hindu kultúra egyik legvidámabb ünnepe. A téli szezon utolsó teliholdjának napján az emberek illatos és színes porokkal szórják meg egymást, így köszöntve a tavaszt és biztosítva a bőséges termést az elkövetkezendő esztendőre, a nők pedig botokkal vesznek elégtételt a férfiakon a hindu mitológiában élő sérelmeikért. Ezen a napon fiatalok és idősek, gazdagok és szegények, nők és férfiak együtt ünnepelnek, és ha nem is szűnnek meg, de egy rövid időre elhalványulnak a társadalmi különbségek.
©
2014. augusztus 5. – Észak-Korea: Kim Dzsong Un egy kenőanyaggyárban tett látogatása során. A bejárás alkalmával lehetősége volt megtekinteni a gépek működését, a folyamatokat pedig nagy szakértelemmel figyelte.
©
2014. június 12. – Sao Paulo, Brazília: galamb a fotósok közt a labdarúgó-világbajnokság nyitóünnepségén
©
2014. január 15. – Moszkva, Oroszország: látogatók az Összoroszországi Kiállítási Központban található feje tetejére állított házban. Az épület nem csak kívülről van a tetejére állítva, belül a plafonon mászkálhatunk.
©
2014. március 11. – Altlandsberg, Németország: egy helyi kerékpárüzlet tulajdonosának, Pet Horstmann házának homlokzata. Az épületet összesen 210 használt kerékpár díszíti.
©
2014. február 22. – Csongking, Kína: munkás az erjedő csilipaprikát tartalmazó agyagedények közt. A fűszer az egyik közkedvelt helyi étkezési formához, a ''hotpothoz'' szükséges.
©
2014. július 1. – Barcelona, Spanyolország: modell a barcelonai divathéten
©
2014. február 12. - Yirol, Szudán: a Dinka-csoport gyermekei és tehéncsordájuk
©
2014. augusztus 13. – Újdelhi, India: mókus a függetlenség napja alkalmából tartott ünnepség főpróbáján
©
2014. szeptember 22. – Antrona Piana, Olaszország: alpesi kőszáli kecske a Cingino-tó közelében 2200 méter magasságban
©
2014. szeptember 16. – Vatnajökull, Izland: izzó láva ömlik a jeges vízbe a Bardarbunga vulkánból. A vulkán az Izland középső részén fekvő Vatnajökull Nemzeti Park területén található, a Dyngjujökull gleccsertől északra fekvő Holuhraun lávamezőn.
©
2014. szeptember 26. – Hanoi, Vietnam: munkások egy fa szállításának és átültetésének munkálatai közben. A kidöntött fa hamarosan egy frissen épült külvárosi lakóparkba költözik.
©
2014. júlus 16. – Saut d 'Eau, Haiti: egybegyűltek fürdője az ''Our Lady of Mount Carmel'' zarándoklaton
©
2014. október 5. – Barcelona, Spanyolország: a ''Castellers de Tarragona'' csapatának piramisa az évenként megrendezésre kerülő katalán embertorony-építő versenyen
©
2014. november 13. – Rijád, Szaúd-Arábia: szurkolók a 22. Öböl Kupa labdarúgótorna megnyitóján. A megmérettetésen nyolc nemzet (Omán, Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Jemen, Bahrein, Irak, Szaúd-Arábia és Katar) vett részt.
©
2014. július 2. – Pristina, Koszovó: bosnyák nő egy hagyományos esküvői szertartáson
©
2014. november 13. – London, Egyesült Királyság: a világ legalacsonyabb és legmagasabb férfijának találkozója: a nepáli Csandra Bahadur Dangi és a török Sultan Kösen Londonban fogtak kezet. Az 54,6 centiméteres Dangi és a 251 centiméteres Kösen a Guinness-világrekordok napja alkalmából találkoztak.
©
2014. június 30. – Saint-Nazaire, Loire-Atlantique, Franciaország: két matróz a négyszázból, akik az Oroszország által vásárolt két Mistral hadihajó kezelésének elsajátítására érkeztek
©
2014. április 3. – Sachsendorf, Kelet-Németország: nyúl a harmatcseppek közt
©
2014. március 19. – Görögország: fürdőző férfi a vízesésnél
©
2014. szeptember 3. – Sanghaj, Kína: pillanatkép egy esküvőre készülő menyasszony fotózása közben
©
2014. – Ranville, Franciaország: a brit veterán, Frederick Glover a D-nap évfordulóján
©
2014. október 9. – Berlin, Németország: veréb leskelődik egy berlini szovjet katonai emlékmű részét képező tank csövéből
©
2014. március 10. – Okuma, Fukushima, Japán: a 2011-es földrengésben és szökőárban súlyosan megsérült Fukusima-1-es atomerőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) japán áramszolgáltató munkatársai és a sajtó képviselői az erőmű területén, egy nappal a katasztrófa évfordulója előtt.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Pintér, Vettel, Pistorius: ez volt 2013 a sportban - Nagyítás-fotógaléria

Világbajnokok lettünk vízilabdában, a fociválogatottat azonban bucira verték a románok és a hollandok. De legalább Hosszú Katinka és Gyurta Dani is bajnok lett. A világban folytatódott Vettel uralkodása a Forma 1-ben, a teniszben ketten váltogatták egymást a csúcson, a fociban nagy torna nem volt, de így is itt szurkoltak a legtöbben, a téli sportok versenyzői pedig a hamarosan kezdődő Téli Olimpiára készültek. Válogatás az év sportfotóiból.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Ez volt 2013: Az év képei a világból - Nagyítás-fotógaléria

Két pápa, ha találkozik; pusztító természet; katasztrófák, szegénység és lázadás; tiltakozók és merénylők; orrszarvú és papagáj; bukások és lebukások. A hvg.hu képszerkesztőinek válogatása a 2013 legérdekesebb képeiből a nagyvilágból.

hvg.hu Nagyítás

Szibériai időjárás Amerikában – Nagyítás-fotógaléria

Az elmúlt két évtized leghidegebb ''sarkköri légörvénye'' uralkodott el hétfőn az Egyesült Államok keleti felében, kiterjedt területeken negatív rekord-közelségű, dermesztő fagyot okozva: a Nagy Tavak környékén hétfőn a lehűlés megközelítette a mínusz 25-30 fokot, a térség lakosságát figyelmeztették a rendkívüli veszélyre. Az északkeleti partvidéken jelenleg felmelegedés tapasztalható, ám az előrejelzések szerint a hőmérséklet egyetlen nap leforgása alatt akár 33 fokot is eshet. New Yorkban, ahol jelenleg mintegy 10 fok van, kedden mínusz 22 fokos fagy is lehetséges. Hétfő reggelre egyedül a chicagói repülőtéren több mint kétezer repülőjáratot töröltek helyi idő szerint vasárnap az Egyesült Államok északkeleti részét továbbra is a markában tartó rendkívüli hideghullám miatt, több városban zárva maradtak az iskolák. A csúszós utak és a rossz látási viszonyok következtében az elmúlt napokban Michigan, Kentucky, Indiana és Illinois államban tragikus közlekedési balesetek történtek. Az ország sok részén már évtizedek óta nem volt ilyen hideg, az időjárás-jelentések szerint hétfőn és a következő napokban pedig még tovább eshet a hőmérséklet. Képes összeállításunk az elmúlt hétről.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Csodálatos képek az év hazai természetfotósaitól - Nagyítás-fotógaléria

Idén rekordszámú, 315 pályázó nevezett 3401 fotóval összesen 14 kategóriában a GDF Suez - Év Természetfotósa fotópályázatra. Az első díjat Daróczi Csaba vehette át a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban , ahol a legjobb 104 munkából kiállítás is nyílt. A fotós második alkalommal nyerte el a díjat, és idén az Év természetfotója kitüntetést is kiérdemelte Szeánsz című képéért.

Írta: Kovács Andrea, Kép: Stiller Ákos Nagyítás

Az apa, a fiú és a gyertyafény - Nagyítás-fotógaléria

Karácsonykor fényárban úsznak a városok, és egy mutatósabb égősor is akad a legtöbb otthonban. De van, hogy mégsem. Péter, Angéla és Sanyika egy olyan tanyán ünnepel, ahol nincs se víz, se villany. Zenét elemmel, fényt gyertyával csinálnak.