Tetszett a cikk?

Eltemették Borisz Nyemcovot, mobilkonferencia Barcelonában, újra látható a Kossuth Lajos-emlékmű, megérkezett a két koala - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

Síelő a bulgáriai Pirin hegység lejtőjén
©
Virágba borult cseresznyefaágak a tokiói Jusima-szentélyben
©
Oroszbarát katona egy megsemmisült épület romjai között a kelet-ukrajnai Donyeck repülőterén. Az oroszbarát szakadárok bejelentették, hogy a február 12-i minszki megállapodásban foglaltakat teljesítve befejezték a nehézfegyverek kivonását a front menti ütközőzónából.
©
Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes temetése. Az ellenzéki vezetőt ismeretlen fegyveresek lőtték agyon február 28-án, mikor barátnőjével a Bolsoj Moszkvoreckij hídon sétált. A temetésre Dmitrij Medvegyev koszorút küldött maga helyett, Putyint pedig parlamenti megbízottja képviselte, de más kormánytagok ott voltak az orosz ellenzéki vezető keddi búcsúztatóján. Alekszej Navalnij ellenzéki politikust a hétvégi tízezres gyászment miatt tizenöt napra lecsukták, ezért nem lehet ott.
©
Buddhista szerzetesek imája a Dhammakaya templomban a Makha Bucha fesztiválon, melyen napnyugta után Buddha tanaira emlékeznek.
©
Ultraortodox zsidók és egy gyermek Eszter könyvének olvasása közben a Purim alatt. A purim egy vidám, jelmezes ünnep, amelyen a zsidók a perzsa uralom alatt élő közösségük megmenekülésére emlékeznek. A polgári időszámítás kezdete előtt 450 körül történt esemény Eszter könyvében maradt fenn.
©
Csütörtökön mutatták be a Fővárosi Állat- és Növénykert két új koaláját, Vobarát és Nur-Nuru-Bint. A két koalát tavaly szeptemberben jelentették be, akkor még decemberi érkezésről beszéltek, ez később januárra tolódott, végül a múlt héten, február végén érkeztek Budapestre. Az állatok érkezésének előfeltétele volt, hogy speciális koalaházat alakítsanak ki számukra, melyben később akár szaporodni is tudnak, illetve tartási feltételeknek kell megfelelni. Táplálékukat, az eukaliptuszt heti kétszer Nagy-Britannia déli részéből szállítja majd Budapestre a DHL, amellyel az állatkert együttműködési megállapodást is kötött.
©
Nagy András kiállítástervező Kossuth Lajos íróasztalát rendezi ''A magyar törvényhozás ezer éve'' című állandó kiállításon a március 6-án megnyíló újraalapított Országgyűlési Múzeumban az Országház Látogatóközpontjában.
©
Áder János a Kossuth szobor avatásán. A Nemzet Főterén keddtől újra látható a Kossuth Lajos-emlékmű, de az nem az eddig ott lévő, Kisfaludi Strobl Zsigmond-szoborcsoport, hanem az 1927-ben felavatott és Tersánszky Józsi Jenő által közepes alkotásnak minősített kompozíció. Annak is csak a másolata. Áder János szerint a most újjászületett emlékmű is kiváló példa arra, hogy ''a jövő és a dicsőség nem a kerékkötőké, hanem az alkotóké'', ''nem a rombolóké, hanem az építőké''.
©
A brit Katarina Johnson-Thompson öröme a prágai atlétikai Európa-bajnokság női ötpróbájának 800 méteres síkfutása után. A sportoló a női ötpróbában végül aranyérmet nyert.
©
Leszállás közben megcsúszott, majd leszaladt a kifutópályáról, végül a füvön állt meg a Turkish Airlines török légitársaság egyik utasszállítója a nepáli főváros repülőterén. A balesetet - melyben senki sem sérült meg súlyosabban - egy defektes kerék okozhatta.
©
Helikopteres oltás a fokvárosi a Tábla-hegyi Nemzeti Parkban. A térségben több mint száz tűzoltó küzdött a Fokváros déli szélén tomboló tűz ellen, amely a világ egyik legszebb tengerparti útját is veszélyeztette. Az erős szél miatt a vasárnap keletkezett tűz hétfőre virradóra átterjedt a csaknem négymilliós város déli szélén található erdős dombra is.
©
Tizenöt tonna lángoló elefántagyar a Nairobi területén található Nemzeti Parkban
©
A Hungária Értékpapír Zrt. irodája Budapesten, a II. kerületi Zsigmond téren. Az MNB csütörtök este részlegesen felfüggesztette a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki az intézményhez. Az MNB a brókercéggel szemben indított célvizsgálata során talált szabálytalanságokat. Ezek valószínűleg nem kis ügyek, ugyanis a jegybank egyből büntetőfeljelentést is tett. Négy embert őrizetbe is vettek.
©
Szennyezett talajjal töltött zsákok a jobbára lakatlan Fukusima prefektúrabeli Iitate faluban. A 2011. márciusi 11-i, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés előidézte áramszünet következtében a Fukusima-1-es atomerőmű hat reaktorblokkja közül háromban felrobbant a hűtési folyamatban használt hidrogén. Bár a falu a nukleáris tilalmi zónán kívül fekszik, a lakosoknak biztonsági okokból el kellett hagyniuk otthonaikat. Négy évvel a katasztrófa után is folyamatosan azon dolgoznak, hogy ismét lakhatóvá tegyék a településüket.
©
Látogatók a Barcelonában rendezett Mobilszolgáltatók vezetőinek konferenciáján
©
Katonák a Nagy Népi Csarnok bejáratánál a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület ülése előtt
©
Kutyaviadal a Lámpás Fesztivál nyitóeseményeként a kínai Yuncseng városában
©
Mihail Kornyijenko és Gennagyij Padalak orosz, valamint Scott Kelly amerikai űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra induló következő, 44-es expedíció tagjai a kiképzésüket lezáró gyakorlati vizsgát. A fotó egy Szojuz TMA űrhajó másában, a csillagvárosi Gagarin Űrhajóskiképző-központban készült.
©
Repülőgép-balesetben súlyosan megsérült Harrison Ford amerikai színész, miután kisrepülőjével egy Los Angeles-i golfpályán hajtott végre kényszerleszállást – jelentette a hírességekre specializálódó TMZ hírportál. A 72 éves Ford fejsérüléseket szenvedett, és egy közeli kórházba szállították.
©
John Kerry amerikai külügyminiszter a Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel zajló kétoldalú tárgyalása szünetében a svájci Montreux-ben
©
Résztvevő a Sivasagarban rendezett Holi Fesztiválon, azaz a színek ünnepén
©
A Nuer törzs marhapásztorainak tábora a dél-szudáni Nyal környékén
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Brigitte Bardot 80 éves - Nagyítás-fotógaléria

Számot ajánlott neki Bob Dylan, férfiak milliói rajongtak érte, nők milliói irigyelték és utánozták. Ő volt a hatvanas évek első számú szexszimbóluma, ruházkodása, frizurája megszabta az évtized divatját. Sokak szemében persze ő testesítette meg a bűnt. Egyik leghíresebb filmje az 1956-os És Isten megteremté a nőt. Brigitte Bardot színésznő, énekes és harcos állatvédő 80 éves.

hvg.hu Nagyítás

Elvis Presley 80

80 éve egy Mississippi kisvárosban született, élt 42 évet, és megváltoztatta a világot. Nem egyszerű zenész, énekes, és színész volt, hanem máig egy megkerülhetetlen kulturális ikon, legenda, akit egyszerűen Királynak neveztek rajongói. Mindenki ismeri nevét, hajviseletét, táncmozdulatait, dalait. 1977-es halálát sokan máig nem hiszik el, az amerikaiak 7 százaléka szerint ma is él. 2011-ben a Fővárosi Önkormányzat Budapest díszpolgárává avatta az 1956-os forradalom melletti kiállásáért.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Sophia Loren 80 éves – Nagyítás-fotógaléria

Az idő a film nagy generációja ellen dolgozik, Sophia Loren azonban még a nyolc évtized árnyékában is képes megőrizni azt a természetes pompát, mely az ötvenes években világsztárrá emelte őt. Az elsőként Carlo Ponti produceri közbenjárásával felkarolt olasz színésznő az 1953-as Aidával vált varázsütésre tényezővé. Loren a filmen kívül az olasz sztárvilágban is a nagybetűs nő egyszemélyes megtestesítője, nem csak sajátmárkás szemüvegekkel szállt be a divatiparba, de egy kisebb adócsalási botrány elülésével a tökéletes családanya szerepét is ő töltötte be a bulvár hasábjain. Pillanatok Sophia Loren életéből, melyet a közönség nem láthatott moziban.

hvg.hu Nagyítás

Táncolni lehet az Andrássy úton - Nagyítás-fotógaléria

Országszerte 43 helyszínen kezdődtek meg a hétfőre hirdetett félpályás, forgalomlassító demonstrációk. A legnagyobb torlódást az M3-as bevezető szakaszán jelezték, de lezárták a Budai alsó rakpart egy szakaszát és vidéken is többfelé okoztak gondot a felsorakozott járművek. Úgy tűnik, az autósok felkészültek a várható eseményekre és vagy kevesebben ültek autóba, vagy kerülő útvonalakat használtak, mert a reggeli forgalombénulás elmaradt. Mindeközben a parlament előtt a költségvetés elfogadása ellen tüntetők zárták el a mélygarázs felé vezető utat, a készenlétisek arrébb cipelték a tüntetőket. Galériánkat frissítjük!

Iliás Katalin, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

"Je suis Charlie": egy tragikus hét képei

A franciaországi mészárlás uralta a hetet: a Kouachi fivérek betörtek a Charlie Hebdo szerkesztőségébe, ahol összesen 12 emberrel végeztek. A terroristákat 88 ezer rendőr, csendőr, katona kereste, végül péntek este egy nyomdában végeztek velük. Az akcióval párhuzamosan zajlott egy másik is Párizsban, ahol egy kóser boltban túszokat ejtettek. Az áldozatokról világszerte megemlékeztek. Hazánkban eközben előkerült Orbán Viktor, Áder János rendkívüli sajtótájékoztatón jelentett be, de volt csontig hatoló hideg, ónos eső és tavaszias meleg is.