Tetszett a cikk?

Megpecsételődni látszik a Déli pályaudvar sorsa, tüntettek a Quaestor-károsultak és egy maroknyi taxis is. Ájult oroszlán érkezett Nyíregyházára, drónra csapott le egy rendőri segéderőnek kiképzett sas. Kudarcba fulladt a hétfői EU-csúcs, ami nem jöhet jól Angela Merkelnek a mai választáson. Megemlékeztünk a közelmúlt legsúlyosabb atomkatasztrófájának évfordulójáról, teljes napfogyatkozást csodálhatott a Föld egyik fele, és elbúcsúztattuk a popkulturális ikonná vált egykori first ladyt, Nancy Reagant - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

Napelemes lámpákból kialakított, a szélturbinát és az atomjelet egyaránt ábrázoló kompozícióval emlékeztetett a Greenpeace a Hősök terén a fukusimai és a csernobili atomerőmű-katasztrófákra. Március 11-én volt kereken öt esztendeje annak, hogy a japán városban a földrengés és az azt követő cunami nukleáris balesetet okozott.
©
A lezárt Déli pályaudvar üres vágányai az állomáshoz tartozó alagút támfalának megcsúszása után, 2015 januárjában. A Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján úgy tűnik, végképp megpecsételődött a pályaudvar sorsa: a területre ötletpályázatot kell kiírni, sport- és szabadidős célú városfejlesztés valósulhat meg a Testnevelési Egyetem, szükség esetén a MÁV bevonásával.
©
Angela Merkel érkezik az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozójára hétfőn Brüsszelben. A német kancellár a találkozón arra törekedett, hogy valamilyen hihető csomagot letegyen az asztalra még a mai, vasárnapi tartományi választások előtt, ám ez nem jött össze. A törökök túl sokat kértek az illegális menekültek befogadásáért, és több tagállam vezetője elfogadhatatlannak találta a Merkel, Mark Rutte holland kormányfő, valamint a török miniszterelnök különalkuján alapuló megállapodástervezetet.
©
Rögtönzött tábortűz a görög-macedón határ közelében. Több mint tízezer migráns várakozik itt, miután lezárták a nyugat-balkáni útvonalat. Helyszíni tudósítások szerint a bevándorlók egyre kétségbeesettebbek.
©
Maroknyi taxis az egyik Deák téri buszsáv lezárásával demonstrált csütörtökön. Szerintük hiába indultak a hatóságok jó irányba az Uber és hasonló vállalkozások "megrendszabályozásával", de a gyakorlatban nem sok látszik az igyekezetből, ezért hatékonyabb fellépést követelnek. A demonstrálók száma azonban a szervezőknek csalódást okozott.
©
Nagyjából kétszáz résztvevővel tartották meg a Quaestor-károsultak flashmobját a Lánchíd pesti hídfőjénél szerda délelőtt, a brókercég bedőlésének első évfordulóján. A lezárt hídra egy molinót is kifeszítettek.
Az amerikai haditengerészet ''Bonhomme Richard'' anyahajója (jobbra) és az ''Ashland'' kétéltű romboló az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat megkezdése előtt Busan kikötőjében. A hét elején Észak-Korea megelőző atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, néhány órával azelőtt, hogy a két ország minden eddiginél nagyobb közös hadgyakorlatot kezdett a térségben. A héten Phenjan többször is ballisztikus rakétákat lőtt ki a Japán-tenger irányába.
©
Marija Sarapova orosz teniszező maga jelentette be hétfő este, hogy az ausztrál nyílt teniszbajnokságon tiltott szerrel bukott le, amiért teljes mértékben vállalja a felelősséget. A Meldonium nevű, vérkeringés-serkentő szer, amelyet 10 éve szedett, január 1-jén került fel a tiltólistára, de ő erről önhibájából nem értesült - állítja az ötszörös Grand Slam-győztes versenyző, aki a várható eltiltás után szeretné folytatni pályafutását.
©
Hosszú záridővel készített felvétel az éjjeli égboltot megvilágító északi fényről (Aurora Borealis) az északkelet-németországi Lietzen közelében.
©
Szánkózás a Düsseldorfi óraparkban.
©
Drónra lecsapó sas a holland rendőrség egyik gyakorlatán Katwijk városában.
©
Elaltatott hímoroszlán a hollandiai Arnhemben található Burgers Állatkertben. Az ötéves Zeus Magyarországra utazott, új otthona a Nyíregyházi Állatpark.
©
Bemutatták a Vision Next 100 nevű tanulmányautót a BMW alapításának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Münchenben.
©
Perzsamacskák a moszkvai Catsburg nemzetközi macskakiállításon.
©
Chris Paul, a Los Angeles Clippers (középen), Russell Westbrook (balra) és Enes Kanter, az Oklahoma City Thunder játékosai az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság egyik mérkőzésén.
©
Teljes napfogyatkozás az indonéziai Maluku-szigeteken fekvő Ternatéből nézve.
©
Nancy Reagan búcsúztatása a kaliforniai Simi Valleyben működő Ronald Reagan Elnöki Könyvtárban. Nancy Reagan március 6-án, 94 éves korában hunyt el.
©
Lampionok nőnap alkalmából a Fülöp-szigeteki Manilában.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

fm Nagyítás

Menetelés a fagyban: menekültek drámája a határon

A szerdai határzár után Macedónia ismét átengedi a menekülteket, de csak azokat, akik úgy nyilatkoznak: Ausztriában vagy Németországban akarnak menedéket kérni. Szerdán körülbelül 600 migráns ragadt a két határ között, mert egyelőre tisztázatlan okok miatt a macedón hatóságok megtagadták tőlük a belépést.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

A HVG idei legjobb fotói: Erre az évre sokáig fogunk emlékezni

Putyin budapesti látogatása megadta az alaphangot, 2015 a diplomáciai botrányok éve volt. Mint ahogy a menekültválságé is, és ezzel együtt még sok mindennek az éve is volt 2015. A HVG fotóriportereinek legjobb képei közül válogattunk, akik el is mesélik, hogyan készült a kép, vagy miről maradtak le.

hvg.hu Nagyítás

Oscar-díj és üres padok a hét képein

Sok gyerek nem ment suliba, a baloldal győzött Salgótarjánban, százmilliárdokat titkosított a Fidesz-többség, Oscar-díj a Toldiban, bajor látogatás a Parlamentben, felbolydult Herceghalom, évértékelő és tüntetés Budapesten - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

hvg.hu Nagyítás

Volt egyszer egy Déli pályaudvar

A Déli pályaudvarról az első menetrendben meghirdetett személyvonat 1861. április 1-jén gördült ki, az új vonalon a teherforgalom már március 22-én megindult. Ugyanezen a napon keltezték a vasúttársaság hirdetményeit, amelyekkel közzétették a vonal megnyitását. Retró Nagyítás-fotógalériával emlékezünk a bezárásra ítélt Déli pályaudvarra.

hvg.hu Nagyítás

Fazekas István: Tranzitország

Fazekas István, a HVG fotóriportere Tranzitország című sorozatával elnyerte a 34. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját. A sorozat testközelből mutatja be a Magyarországra érkező menekültek viszontagságait.

hvg.hu Nagyítás

Oscar-díjas a Saul fia

Harmincnégy évet kellett rá várni, és sokáig senki sem merte biztosra venni, de megtörtént: a magyar film kapta a legrangosabb filmes elismerést. A Saul fia a legjobb idegen nyelvű film díját kapta meg, a szobrot Nemes Jeles László vette át. Leonardo DiCaprio is megkapta az Oscart, Stallone viszont hoppon maradt. A legjobb film díját a Spotlight kapta.

hvg.hu Nagyítás

Álháború Várpalotán – hollandoknak

Január közepe óta holland katonák gyakorlatoznak Magyarországon. Hille Hillinga fotós csatlakozott a Várpalota Challenge-re érkezett csapatokhoz, s arcokat, helyzeteket, pillanatokat keresett, amelyek megmutatják például azt, mennyire képes egy gyakorlat lázba hozni a profi katonákat.