Tetszett a cikk?

Taxisok tüntettek a Lánchídon, tehenek a Tesco előtt. Elindult a felcsúti kisvasút, kigurították az utolsó Trabantot, elballagtak a diákok, Merkel a virtuális valóságot fürkészte, fellőtték a Szojuz-2.1a rakétát. Képeink a hét fontosabb eseményeiről.

Taxik a Lánchídon április 26-án. Megtelt a Szépművészeti Múzeum előtti terület taxisokkal kedd reggel, majd az autók menete végigvonult a Belvároson, és lezárta a Lánchíd egyik felét, valmint a Fő utca egyik sávját. A szervezők elégedettek a keddi demonstrációval, ami miatt elnézést kértek a budapestiektől. Néhány nappal később a kormány súlyos szigorításokat, lehetséges betiltást helyezett kilátásba az Uberhez hasonló közösségi fuvarozóknak.
©
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke a 2017. évi költségvetési törvényjavaslat átadásán az Országház Delegációs termében.
©
Be nem jelentett demonstráció kezdődött április 28-án 4 órakor Budaörsön, a Tesco Hipermarket parkolójában. A tejtermelők az alacsony felvásárlási árak és az olcsó import tej behozatala ellen demonstráltak.
©
A PM által szervezett ''Meg ne próbáld, Polt Péter!'' tüntetés a Legfőbb Ügyészség épülete előtt az e heti hvg-vel.
©
A tervezettnél egy nappal korábban, szombaton indult el a felscsúti kisvasút. A felcsúti stadiontól az alcsútdobozi arborétumig lehet utazni a pár éve leállított nyíregyházi kisvasútról elhozott és felújított kocsikkal. Átadásán Orbán Viktor azt mondta, "a síneket le kell rakni, az országot építeni kell".
©
A labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában játszott Puskás Akadémia - Budapest Honvéd mérkőzés a felcsúti Pancho Arénában. A Vasas 2-0-s győzelmet aratott az MTK ellen az OTP Liga záró fordulójában, így bent maradt az első osztályban. A felcsúti Puskás Akadémia azonban hiába győzött, kiesett.
©
Katonák a brüsszeli Maelbeek metróállomáson április 25-én. Ezen a napon nyitották újra az állomást, ahol március 22-én egy öngyilkos merénylő felrobbantotta a nála lévő robbanószerkezetet, és ezzel megölt tizenhat embert.
©
A Szojuz-2.1a rakéta fellövése a Vosztocsnij orosz űrrepülőtéren. A rakéta három, diákok és kutatók által konstruált műholdat állít Föld körüli pályára.
©
Ultraortodox zsidók fejüket imasállal letakarva imádkoznak a Siratófalnál, Jeruzsálem óvárosában.
©
Kim Ir Szen államalapítónak és fiának, Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezetőnek a szobrai tükröződnek egy pocsolyában az észak-koreai fővárosban, Phenjanban. Észak-Koreában 36 év után, május 6-án nyílik meg az 1945-ben alapított Koreai Munkapárt 7. kongresszusa.
©
Az angol labdarúgás történetének legsúlyosabb tömegkatasztrófájára emlékeztek a St. George's Hall előtt Liverpoolban. A Liverpool és a Nottingham Forest 1989. április 15-i FA Kupa-elődöntőjén 96 szurkoló halt meg, több mint hétszázan sérüléseket szenvedtek. Egy brit esküdtszék felmentette a szurkolókat, és a rendőrség által elkövetett mulasztásokat nevezte meg a Hillsborough-katasztrófa elsődleges okaként.
©
Barack Obama Angela Merkel német kancellár kezét fogja, miközben Merkel kipróbál egy virtuális valóság (VR) szemüveget a Hannoveri Vásáron.
©
A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton és támogatói egy kampányrendezvényen a Delaware állambeli Wilmingtonban. Pennsylvania, Maryland, Delaware, Connecticut és Rhode Island államban április 26-án tartottak előválasztásokat.
©
A zwickaui autós múzeum munkatársai kigurítják az utolsó sorozatban gyártott Trabantot a múzeum műhelyéből. A már 1,1 literes Volkswagen motorral szerelt rózsaszín kombi 1991. április 30-án gurult le a gyártósorról és egyenesen a múzeumba került. Zwickauban 34 éven keresztül gyártották az ikonikus modellt.
©
Erica, a pókmajom a manguai állatkertben Nicaraguában. Az anyagi nehézségekkel küzdő állatkert körülbelül 400 állatnak, köztük több veszélyeztetett fajnak ad otthont.
©
Ballagás a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Pénteken és a hétvégén országszerte elballagnak a diákok a középiskolákból, majd hétfőn a magyar írásbelikkel megkezdődnek az érettségi vizsgák.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

A riói karnevál arcai

Február 5-én vette kezdetét az idei karnevál Rio jelképes kulcsának átnyújtásával, amit Wilson Dias, vagyis Momo király, a karnevál ''uralkodója'' vehetett át Eduardo Paestől, Rio de Janeiro polgármestertől. Bár a leglátványosabb és legcsillogóbb Fiestát Rióban rendezik, a karnevál első napjától kezdve egészen hamvazószerda éjszakájáig minden brazíliai város megrendezi a maga karneválját, amelyen álarcosok, dobosok vonulnak fel. Az 1928 óta létező fesztivál csúcspontja a felvonulás a Sambadrome-ban, ahol a hónapok óta készülő szambaiskolák látványos díszletek közt mérik össze tudásukat. A hiedelmekkel ellentétben nem kizárólag a szambának, hanem más tradicionális táncoknak, így a maracatúnak, a xangónak és a marchinhának is komoly szerep jut.

hvg.hu Nagyítás

Örömfényképezés: amikor a legjobb fotósok elszabadulnak Szegeden

Ha létezik az „örömzenélés”, akkor miért is ne létezhetne az „örömfényképezés” is? A Szegedi Műhely – fotóművészeti alkotótelep résztvevői a napi munkájukat félretéve saját örömükre alkottak, a végeredmény pedig művészi színvonalú fotóműtárgyak formájában 2016. február 11-től március végéig látható a szegedi Forrás Hotelben. Az alkotótelep alapítója és művészeti vezetője Szebeni András, a kiállítás kurátora Kincses Károly fotómuzeológus. A résztvevő művészek: Bánkuti András, Bácsi Róbert, Benkő Sándor, Fazekas István, Fejér Gábor, Gaál Zoltán, Hajdú D. András, Kiss-Kuntler Árpád, Mandur László, Móricz Sabján Simon, Németh György, Reviczky Zsolt. Az alkotótelep művészi színvonalára jellemző, hogy résztvevői közül öten nyertek díjat az idei Magyar Sajtófotó Pályázaton.

hvg.hu Nagyítás

Robbantások Brüsszelben

Két hangos robbanás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem reptéren. Lezárták a csúnyán megrongálódott épületet, a repülőket átirányítják. Robbantottak az Európai Parlament közelében található Maalbeek metróállomásnál is. A belga hatóságok öngyilkos merényletről beszélnek. Legalább 34-en meghaltak a terrortámadásokban, és 200 sérültről szólnak a legfrissebb hírek. Brüsszelben megszűnt a tömegközlekedés, és az Európai Parlamentben sem dolgoznak. Magyar sérültjei is voltak a merényletnek, Orbán Viktor emelt a hazai terrorkészültségen.

hvg.hu Nagyítás

Oscar-díjas a Saul fia

Harmincnégy évet kellett rá várni, és sokáig senki sem merte biztosra venni, de megtörtént: a magyar film kapta a legrangosabb filmes elismerést. A Saul fia a legjobb idegen nyelvű film díját kapta meg, a szobrot Nemes Jeles László vette át. Leonardo DiCaprio is megkapta az Oscart, Stallone viszont hoppon maradt. A legjobb film díját a Spotlight kapta.

hvg.hu Nagyítás

Összeértek a kezek az iskolák körül - fotógaléria egy rendhagyó lyukas óráról

Volt olyan fővárosi gimnázium, ahol alig néhány diák tiltakozott, és ők is az igazgatóiban kötöttek ki, máshol azonban körbeérte az épületeket a tanárok, szülők és diákok alkotta élőlánc. Több mint 250 iskola tantestülete és 3 ezer magánszemély jelezte, hogy részt vesz a Tanítanék Mozgalom szerda reggel 8-9 órára meghirdetett demonstrációján. Fotók a március 30-i tanár-, diák- és szülődemonstrációról.

hvg.hu Nagyítás

Orbán és tüntető tanárok a hét képein

Március 15-én Orbán Viktor ünnepi beszédén kevesen, a tanárok tüntetésén sokan voltak, a városligeti Kertem fáit egyelőre megvédték a civilek és néhány politikus, Ankarában véres merényletet követtek el kurd szeparatisták, a Görögországban rekedt menekültek kétségbeesett cselekedetre szánták el magukat, aztán megköttetett a nagy egyezség a migráció kezeléséről az EU-török-csúcson, azonosító csipet kaptak a sörényesfarkas-kölykök a szegedi állatkertben - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

Neuberger Eszter, Fülöp Máté Nagyítás

''Csak értékelem, amim van''

Egyre több gyermeket diagnosztizálnak a világon és Magyarországon is autizmussal, ám az emberek fejében még mindig az "Esőember-sztereotípia" jelenik meg a szó hallatán. A hétéves Ábel teljesen egészséges kisfiú, iskolába jár, írni, olvasni és számolni tanul, mint a többiek – egyszerűen csak kicsit máshogy. Az ő fejlesztése még időben elkezdődött, így jó eséllyel élhet majd felnőttként teljes életet. Édesanyja, Daniss-Bodó Eszter addig is szeretné sorstársaknak és kívülállóknak is megmutatni, hogy nem lehetetlenség egy autista kisgyereket "normálisan", teljes elszigeteltség nélkül nevelni.

hvg.hu Nagyítás

Oscar-díj és üres padok a hét képein

Sok gyerek nem ment suliba, a baloldal győzött Salgótarjánban, százmilliárdokat titkosított a Fidesz-többség, Oscar-díj a Toldiban, bajor látogatás a Parlamentben, felbolydult Herceghalom, évértékelő és tüntetés Budapesten - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.