szerző:
TA
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Terminátor, a Káma-szútrás dobókocka, a flip-flop papucsos hűtőmágnes, és Oszama bin Laden is beküzdötte magát a hungarikumok világába. Legalábbis ezt tükrözi a Váci utca nagyrészt hátborzongató szuvenír kínálata. Téli mustra Magyarország sétálóutcáján.

Bár az őszi-téli időszakban több külföldi lap, így a Lonely Planet, a Huffington Post, a Guardian, a Telegraph és a Spiegel is ajánlotta Budapestet téli úti célként, a Váci utca déli részének szuvenír tengerében ebből semmit sem lehet érzékelni, teljes a pangás – van olyan üzlet, ahol nem is fűtenek.

Az üresen tátongó üzletekben leginkább csak várnak: felmosnak, takarítanak, és rakosgatják az árut. Az árut, ami sajnos a maga avítt giccsmámorával Magyarország kirakatába kerül.

A Malév 2012-es csődje miatt állítólag felére csökkent a turistaforgalom, és az Erzsébet híd alatti parkoló lezárásra is nagy érvágás a kereskedőknek. Bár a parkolót a Város Szíve Program keretében megvalósuló átépítések miatt zárták le egy időre, többen így sem látnak esélyt arra, hogy a Váci utca felzárkózzon a Bazilika jóval rendezettebb környékéhez.

Kattintson galériánkért!
©

Azt mondják, idén főleg az oroszok tűntek el, ezt több üzletben is nehezményezik: "Nem tudom, hol kóvályognak, állítólag Hévízen, meg a Balatonon."

Matrjoska mindenek felett

Többen azt mondják, hogy az utcának nincs igazi felelőse, aki foglalkozna az engedély nélkül megjelenő árusokkal, a töredezett burkolattal, a kopott padokkal, vagy a megrongált telefonfülkékkel – messzinek tűnik a világszínvonal. A Váci utcát végigpásztázva viszont relevánsnak tűnik a kérdés: ki felel a szinte mindent ellepő igénytelen szuvenírekért? Ki határozza meg, mi kerül ki innen az ország szimbólumaként?

Amit biztosan minden üzletben megtalálunk, az az alapvetően az orosz népművészet részeként számon tartott matrjoska baba – Oszama bin Laden, George W. Bush, Fidel Castro, Che Guevara, Madonna, vagy Britney Spears arcával, de a Lakers egyik beazonosíthatatlan játékosa is markáns karaktert ad az egyik példánynak.

Fallikus - kattintson galériánkért!
©

Van, amelyikért 22 ezer forintot is elkérnek, bár az rejtély, mi alapján. Amikor megkérdezzük, két ugyanakkora baba ára között miért van 13 ezer forint különbség, az eladó zavarba jön, és könnyen megdönthető választ ad az aranyszínű dudorokat simogatva. Épp az olcsóbbra mondja, hogy kimunkáltabb, mi meg ráhagyjuk.

Kollégája sincs a helyzet magaslatán: amikor egy gomba alakú tárgy funkciójáról érdeklődünk, kiderül, hogy fogalma sincs róla. Kuncogva hátrasomfordál, hogy segítséget kérjen a megoldáshoz. (Egy diótörőről volt szó.)

Az alkudozás sima ügy

A következő helyen darabokra esik szét a baba, ahogy hozzáérünk, állítólag azért, mert korábban már annyian kinyitották. Viszont most ingyen lefényképezhetjük – nem így nyáron, amikor pénzt kérnek a fotózásért.

Úgy tűnik, ilyenkor télen egyébként is vajszívűek az eladók. Néhány standdal arrébb a nyúl és disznó keverékére hajazó műszőr sapka árát keresgéljük, amikor az eladó kisegít: "az irányár 2900 forint". Vagyis már a Váci utcában is lehet alkudozni. "A külföldiek szoktak alkudni, úgyhogy a magyaroknak is felajánljuk." Ezek után nem tehetjük meg, hogy nem nézzük meg belülről is a boltot. Az élmény pedig megéri, hiszen a korábbiakhoz képest kétség kívül egyedi Hollóházi, Herendi és Zsolnay figurák között a Predátor és a Terminátor fémből készült mása is szembejön.

Próbáljuk megtudni, a két figura mennyiben magyar, helyette viszont művészi értékükről kapunk néhány kicsit sem meggyőző mondatot. Az eladók viszont nagyon barátságosak és udvariasak – el is mondják, milyen fontos ebben a szakmában a természetes kedvesség és kisugárzás, főleg, hogy kommunikációs eszközként sokszor csak az Activity marad – ezért minden energiánkkal próbáljuk elképzelni, milyen nehéz volt megtalálni a terminátor csupasz koponyájába olvadó vörös szemgolyókat, meg a testét összetartó csavarokat.

Elmaradhatatlan - kattintson galériánkért!
©

Hasonlóan értelmetlen tárgy a felhozatalban a lóherékkel díszített, flip-flop papucs alakú csipeszes hűtőmágnes 1500 forintért, vagy a rózsaszínben úszó, muffinalakú persely Budapest felirattal – Made in China. Ahogy a széteső Trabant és Volkswagen kisautók is egy másik boltban.

A vörös csillag Magyarországon tiltott önkényuralmi jelképnek számít, ezért némileg zavarba ejtő, hogy a Váci utcában minden tíz méterre jut belőle legalább egy, kucsmák és tányérsapkák díszeként. Ha pedig fel is próbálnánk valamelyiket, biztosak lehetünk benne, hogy az eladó három másodpercen belül ott terem egy tükörrel, és egy mosolyba áztatott hellóval.

Szintén nagy divatja van szovjet gázmaszkoknak, amik simán megférnek a kirakatban megolvasztott kézműves csoki, a Szűz Máriás gyertyapakli, az indiánfigurás sakktábla, a gigantikus pirospaprikás öngyújtó, és a Hélia-D krémek árnyékában.

Fallosz és gulyáskrém

Ha szexuális életünket szeretnénk felpörgetni egy-két hungarikummal, egy kisebb Káma-szútrás dobókockát már 300 forintért hazavihetünk, de ott van az egy óvatlan mozdulatra gyufaalakú falloszt növesztő fabábú is. Nézzük, tapogatjuk, de nem értjük, mit keres a gulyáskrém, meg a gyerekjátékok között.

És ha már szexualitás, a Váci utcán találkoztunk a legízléstelenebb pólóval, amit valaha láttunk. Az ötletgazda nyilván szórakoztatónak találta kifigurázni a haldokló, súlyos betegséggel, vagy fogyatékkal élő emberek helyzetét erotikus pózokba helyezve őket a Coma-sutra felirat alatt.

De nyilván erre is van kereslet, a turisták állítólag nagyon furcsa vágyakkal állítanak be olykor. Egyikük például egy valódi csontvázat szeretett volna venni a gyerekének.

Vannak igényes üzletek is - kattintson galériánkért!
©

Puskás Öcsitől a vörös csillagig

Tovább sétálunk észak felé, amikor végre egy Puskás Öcsi Szentéllyel felszerelt üzletet is találunk. Bor, focilabdák, poszter – egy teljes sarok csak róla szól. A spanyolok a realos szálak miatt imádják, az amerikaiaknak és a kanadaiaknak viszont már semmit sem mond. „Viszik a brazil meg az argentin szurkolói sálakat is, de főleg a magyart” – magyarázza az egyik eladó, miközben leterel minket a frissen mosott járólapról. Először arra gyanakszunk, hogy a testi épségünket félti, de aztán kiderül, hogy már így is van rajta egy lábnyom (az övé).

Az Erzsébet-hídon túl aztán - bár a szemünket karcolja a Váci utcából kiköltözött Csók Galéria kiadatlan, barna csomagolópapírral kibélelt helye - az éttermek és divatüzletek között már igényesebb desingboltokat, és autentikus folk boltokat is találunk. Persze az árak is ezzel arányosan emelkednek. Egy két méteres matyó terítő például - amire idén főleg a spanyolok és a brazilok költöttek - átlagosan 85-100 ezer forintba kerül. Arrébb pedig már 20 ezer forintot kérnek egy hímzett gyerekruháért is.

Ha van ötlete arra, mivel lehetne a fentieknél jobban szimbolizálni Magyarországot, írja meg az [email protected] email-címre.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat

Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat

Rugalmasan, de a jogszabályok szerint járjanak el az iskolaigazgatók a hiányzásokkal, kéri Kásler

Rugalmasan, de a jogszabályok szerint járjanak el az iskolaigazgatók a hiányzásokkal, kéri Kásler

Ütközés, baleset után Verstappen nyerte a Forma-1 futamát

Ütközés, baleset után Verstappen nyerte a Forma-1 futamát