szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

Lipócia egy más világ. Valaki falunak mondja a nagyvárosban, de a Pozsonyi utat végigjárva inkább uras a fíling.

"Túl sok lett a zöld". A fasorral szegélyezett Pozsonyi utat a 2011-ben kezdődött felújítás során több virágosládával is felszerelték, előtte ott parkolóhely volt, ezért nem aratott osztatlan sikert a városiaknak egyébként oly kedves zöldiesítés. Rédei Éva, a Láng Téka tulajdonosa szerint ettől még nem lett kevésbé szerethető Lipócia sugárútja.

Új/lipócia

Rédei Éva 1989. szeptember 3-án nyitott egy ötforintos könyvvásárral. Azt mondja, az első magántulajdonú könyvesbolt az övé, mely akkoriban videotékaként is működött és non-stop nyitva tartott. Később, a kereskedelmi televíziók megjelenésével egyre kevesebben kölcsönöztek filmet, a portfólióból eltűntek a VHS-kazetták, most főképp judaikával foglalkozik, de még mindig minden nap nyitva tart: délelőtt 10-től este 8-ig.

Kattintson galériánkért!
©

Neki köszönhető a hároméves, tavaly már húszezreket vonzó Pozsonyi Piknik őszi fesztivál. Az elsőn, 2009-ben a boltocska húsz éves évfordulóját ünnepelték Bächer Iván Újlipócia című könyvének megjelenéséhez igazítva. Bár a köznyelvben Lipóciának maradt meg a 13. kerület újlipótvárosi része, melynek helyi érdekeltségű, azonos nevű színes-szagos kiadványa 2011 óta mutatja be kéthavonta a környék nevezetességeit eleinte még 990, most már 1450 forintos áron.

Az aktuális számon Radnóti látható Fifivel, a költő özvegyének 100. születésnapját 2012-ben ünnepelte a kerületrész, mely tele van ikonikus alakokkal, és legendás helyekkel. Minden arra vall, hogy különös lokálpatriotizmus élteti a Pozsonyit, Rédei egyenesen úgy fogalmazott: „saját magam alkotta gettóban élek”. A szomszédjában a Piccoló bár egy időben nyitott a Tékával, neves írók fröccsözője (kisfröccs 210 Ft), pálinkás elmélkedések fültanúja (kóser szilva 550 Ft).

Befelé bandukolva az új sárgás-bordós flaszteren, mindkét oldalon van valami a helyieknek fontos történelemből. Szűcs István szűcsmester kirakatában „Szűcsnéni” képe látható, aki férjének 1934-ben nyitott üzletét vezette 2006-ig. Most a fia viszi a boltot. Tíz éve még nyáron is nagyüzem volt nála, most augusztusban már szünetel a szolgáltatás: alig akad, aki nyáron szőrmét, irhát, bőrkabátot akar javíttatni, vagy készíttetni. De nincs oka panaszra a nyolcvan éves helyiség ódon bútorai között dolgozó Szűcsnek, külön szerencséje volt a helyiséggel: mivel állami megrendelésre készült a ház a két világháború között, 1934-ben, nem kobozták el a szocializmus alatt, és a rendszerváltásig bérelt földszinti üzletből magántulajdon válhatott.

Kattintson galériánkért!
©

Száz éven innen

Szemben található az 1913-ban nyílt legendás Kiskakukk étterem. A mondás szerint „abban a korban, amikor az evésnek még becsülete volt. Krúdytól Máraiig számos író a tanúja annak a világnak, amelyben egy jó ököruszálylevesért akár órákat utaztak az értők” - így fogalmaznak a százéves étterem honlapján, de a Pozsonyinak ezen a felén minden négyzetméterre jut valami kulinárium. A Kiskakukk mellett a Bécsi szelet, azután a Keleti életmód centrum, ahol minden teljes kiőrlésű, vagy bio, de legalábbi spirituális szellemmel van átitatva. A Briós az egyik legismertebb reggelizőhely Budapesten, és bár a kiszolgálás döcögős, valamiért elkapta a hájp a vendéglátó egységet, mely reggel fél 8-tól várja a jómódú környékbelieket.

Kattintson galériánkért!
©

A Manna ABC töri meg a teraszos egységeket: itt nincs sabbath, sem karácsony, éjjel-nappal nyitva áll, és a fonnyadt zöldségeken kívül pazar kínálattal vár a rendes, zsidó-keresztény nyitvatartáson kívül. Mellette a Pozsonyi kisvendéglő maceszgombóc levesben jó, szocreál kasztnijai télvíz idején telnek meg, de amint csicseregnek a madarak, a teraszon nem lehet helyet találni ebédidőben, ami akár délután négyig is eltarthat ezen az úri környéken. A képhez hozzá tartoznak az átellenben, a CBA fűtőrácsain lakó hajléktalanok, egyikük gázszerelő, az újlipótvárosiak a Facebookon reklámozzák őt.

Családi szakasz

A Radnóti-kereszteződés az első vízválasztó a Pozsonyi tengelyen, innen a Dunaparkig következik a családi szakasz: általános iskola, a kutyás-babakocsis életre vágyók ingatlanközvetítői a Pozsonyi Pagony gyerekkönyves-bolt, majd az apukák búvóhelye az Amelie kávézó, de van gitársuli és a Parksarok, ahol meg lehet szabadulni a gyerektől pár órára. Aki nem akar, az viszi a csemetét a takaros parkba margitszigeti kilátással és szezonnak megfelelő virágágyásokkal. A kutyások és dohányzók sem maradnak tér nélkül, szemközt sétáltatja kuvaszát Alföldi, ám a négyzetméterre jutó hírességek száma is ezen a részen kumulálódik: Fenyő, Dévényi, Kulka (bár ő állítólag nem itt lakik), Hajós, Kisgerló, Tahi-Tóth az utcakép része ősökkel és leszármazottakkal egyetemben. Ha valaki a Dunapark kávézóban időz egy keveset, valamelyikükkel biztos találkozni fog, de legalábbis a panorámablakból észreveheti, ahogy kiszállnak az autóból, vagy be, vagy bemennek a Dunaparkba, vagy ki.

Az étterem fagyizójának széles márványpereme az első melegebb szellő alkalmával megtelik mászókázó kisnövésűekkel, de a hidegben zárva tart az üvegpult, amit minden gyereknek kötelező összetapicskolnia a tavaly már 250 forintos gombócokra várva.

A Sarki Fűszeres télen is tart kint könyöklőt egy hőgomba alatt, a négy éve megnyitott delikátesz üzlet mínuszokban a benti forgalomra számíthat csak, és hiába a sok távoli csemege: a macaroon (290 Ft), a disznósajt, és a távoli vidékek borait legyőzi a kávéjuk, legalábbis a felszolgáló szerint: a frissen lefőzött fekete a legkeresettebb termék Szívós Márton, válogatott vízilabdázó üzletében.

Kattintson galériánkért!
©

A falu vége

A Pozsonyi hátsó szakasza sem érdektelen, és a helyiek igényeit kielégítő szolgáltatásokban igen erős: az 1964 óta működő tisztító (Flóra szalon) hatalmas kirakatban a porosodó szobanövényein túl a körbe-körbe forgró dunyhák és tollpárnák babonáznak. Belépve forró vasalóillat csap fejbe az öblítő keverékillatával, az asszonyok ötven éve mosnak itt csak épp egy picit modernebb gépezettel, mint a mosóteknő.

A városba épült úri falu végén van bank, posta, meg virágüzlet, az utcavégi kocsma molinós terasszal. A Hairskúl fodrásszalonon túl pedig református templom gyűjti a hívőket szemben a pozsonyi úti panelsorral, melynek aljában a hely viszonyait, és kutyagumijait tekintve jól placírozott állatorvos működik.

A Pozsonyin mászkálva az élet gondtalannabbnak tűnik, talán a nyugalmat árasztó fasor teszi, vagy a virágosládák, mediterrán kisugárzású járda, esetleg a szeretetben nevelt kutyák, és nagymúltú gazdáik.

Sorozatunk további részeit itt olvashatják el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lukács Andrea Plázs

Mikor lesz a Hajós utca a pesti bohémkorzó?

Az Andrássy út Budapest büszkesége, nem hiába épült a Champs Élysées mintájára 1896-ban, a belőle nyíló mellékutcák azonban egészen más képet festenek: a Hajós utca korzóstátuszát bontogatja 2002 óta. A magyar dizájnereket is megihlette a környék, az üzletek bérlői az Operaház árnyékában szellemi energiákat mozgósítanának és lefölöznék a belvárosi bohémia auráját.

TA Plázs

Cingár fallosz és gulyáskrém - sokkol a Váci utca

A Terminátor, a Káma-szútrás dobókocka, a flip-flop papucsos hűtőmágnes, és Oszama bin Laden is beküzdötte magát a hungarikumok világába. Legalábbis ezt tükrözi a Váci utca nagyrészt hátborzongató szuvenír kínálata. Téli mustra Magyarország sétálóutcáján.

Lukas Bay Plázs

Luxus szegénység az Andrássy úton

Az Andrássy út első fele, az Oktogonig elvileg a luxus otthona. A Champs Elysées mintájára épült pompázatos sugárút azonban korántsem úgy működik, mint amit Párizsból, Berlinből, Milánóból, vagy akár Düsseldorfból ismerünk. Elküldtünk egy német újságírót az Andrássyra.

Benkő Imre és a fekete-fehér álomvilág

Benkő Imre és a fekete-fehér álomvilág

Több mint kétmilliárd forintos osztalékot fizethet a 4iG

Több mint kétmilliárd forintos osztalékot fizethet a 4iG

Kedvcsináló gyári képeken a teljesen új Skoda Fabia

Kedvcsináló gyári képeken a teljesen új Skoda Fabia