#Utcamustra

Bicsérdi Ádám Élet+Stílus

Ellenkezhetsz, úgyis elnyel – ha az Erzsébet körútra jössz, inni fogsz

A Nyugat szerzői, művészek váltották meg itt a világot, később a moziőrültek Mekkájává vált, hogy jelenleg itt összpontosuljon az olcsó alapozásra vágyó fiatalság. A Nagykörutat bemutató sorozatunkban ezúttal az Erzsébet körút alkoholgőzös jelenében és kávéillatú múltjában merültünk el.

Bicsérdi Ádám Kult

A Pál utcai fiúk ma Füvészkert helyett kézműves sörözőkben játszódna

A József körút igazi kísérleti tereppé válhat a következő években: hamarosan egymás mellett vív harcot majd a fogyasztókért a kézműves- és az olcsósörkultúra. A környék erősen mozgolódik, egyre inkább érezhető, hogy itt jöhet létre a bulinegyed elsőszámú alternatívája. De a Körút ezen szakaszának múltja is bővelkedik a jobbnál jobb sztorikban.

Bicsérdi Ádám Kult

Magdi anyus bekacsint a peep show ajtaján – mi lesz veled, Ferenc körút?

A századfordulós kávéházak helyén kockázatos vállalásnak tűnő gyrosozók, 1956 egyik központi helyszínén omladozó raktárépület, megoldatlan bicikliközlekedés. A Petőfi híd és az Üllői út közötti rész a Duna közelsége miatt üde színfoltja lehetne a városnak, de a kocsmák, éjjel-nappalik, aprócikkes üzletek egyhangúságát alig töri meg valami. A Nagykörút jelenével és jövőjével foglalkozó sorozatunk folytatódik.

Bicsérdi Ádám Plázs

Budapest ékköve volt, mára a szégyenfoltja lett

Régen igazi programnak számított végigsétálni a Rákóczi úton, ma már inkább mindenki csak gyorsan túl akarja élni ezt a szakaszt, akár autóval, akár gyalog közlekedik. A Keletitől a Blaháig van nagyobb baj, itt néhány turkálón és giccsbolton kívül csak üres, lepukkant üzeletet találtunk. Ötlet persze lenne az út felújítására, és ma már úgy tűnik, hiba volt megszüntetni a villamosvonalat a hetvenes években. Most egy koszos, évekig elhanyagolt antik tárgyra hasonlít a "belvárosi autópálya" környéke.

Lukács Andrea Kult

Mit lát a pöffeszkedő rendőr a Zrínyi sarkán?

A rózsafagyitól a Raqpartig áll a bál. A Zrínyi utca ugyan nem cseng úgy, minta a Király, mégis bekúszott a pesti oldal legfrekventáltabb helyszínei közé, a jellegzetessége pedig, hogy hiába fehérgalléros, éjjel-nappalos műszakban melózik.

Lukács Andrea Plázs

Kóser, nem kóser – a Gozsdu másik oldala

Akinek sok a Király utca, nem kell messzire mennie a nyugalmasabb belvárosi esszenciáért. A Dob utcán érződik leginkább a zsidó múlt, a jelene pedig hol kóser, hol nem, de nagyon szexi. Utcamustra.

Lukács Andrea Plázs

Király: a város legeslegpestibb utcája

Fejjel lefelé indultunk el a Királyon, a 4-es, 6-os villamos megállójától mustráltuk végig az utcát, mely az utóbbi években dübörög. Ha kereskedelmileg nem is úgy, mint régen, a bulizó hadak minden nap végigvonulnak a VI. és VII. kerület határvonalának is számító Király utcán, hogy beletorkoljanak a Gozsduba, majd visszadülöngéljenek a Nagymezőhöz és azon túl, ahol a pizzaszelet és a gyros a kötelező éjszakai menü.

Gy.Zs. Gasztro

Mit szólna Cseh Tamás a mai Bartók Béla úthoz?

Sovány, szomorkás fiú ácsorog a Gellért téren. Felhajtott gallérja alá befúj a szél. Jobbja a szívén, baljában gitár, lába előtt mécses. Szoborrá válva kémleli a Dunát. Mögötte az utca, ahol élt, s ahol az élet dübörög tovább. A Bartók Béla úton jártunk.

Lukács Andrea Plázs

"Akkor is feljelentenek, ha be vagyunk zárva" – élet a Madách téren

A Madách teret júliusban adták át a gyalogos közönségnek, de az autósok és a boltosok visszasírják a régi állapotot. A gombamód szaporodó vendéglátóegységek viszont azt mutatják, hogy a városlakók szeretik a környék demotorizált változatát. Térmustra.

Tossenberger Adél Kult

"Fuck police" – a Ferenciek tere titkai

Nemrég adták át a felújított Ferenciek terét, ami a napi rohanásban felfogott elmosódott képen túl sokkal többet is képes adni, ha elmélyedünk benne. Itt lehetett egykor Mátyás király vadaskertje, az Egyetemi Könyvtár előcsarnokát ravatalozásra is használták, és ide csempészték az első alkotmányos miniszterelnökünk holttestét az éj leple alatt. Mi maradt ebből? A felújítás eredménye a környékbeliek szerint szép, de a minősége silány.

Tossenberger Adél Kult

"Nekünk itt nagyon jó" – jelentés Józsefváros oázisából

Van a VIII. kerületben egy hely, amit a béke szigeteként, Józsefváros szíveként emlegetnek azok, akik ott töltik a hétköznapjaikat. A Mikszáth teret és környékét már Erzsébet királyné is szívesen látogatta, most pedig Kocsis Máté polgármester egyik törzshelye. Családias gasztroutca két kedves térrel, ahol még nem szól minden a pénzről. Riportunk a helyszínről.

Tossenberger Adél Plázs

"Mindig idesüt a nap és jó csajok vannak" – riport a Kazinczy utcából

A Ráday utcát és a Váci utcát letaszítva a megkövesedett trónról az utóbbi években a Kazinczy utca vált a külföldi turisták legkedveltebb célpontjává Budapesten. A főváros egyik legélőbb partinegyede az egykori gettóból nőtte ki magát. Európai, nyüzsgő, nyitott és vagány, benne lakni viszont komoly kihívás. Végigjártuk.

Tossenberger Adél Plázs

Gyurcsány és árpádsávos zászló egy helyen - riport a Népszínház utcából

A kábítószer, a nincstelenség és a mocsok az évtizedek során beette magát a Népszínház utca impozáns házaiba. Budapest egyik legnívósabb utcájából hírhedt, lepusztult és rettegett terep lett, sokan mégis megtalálják benne a szépséget. A sokszínűséget, a vijjogó fecskéket, vagy hogy mindent megkapnak helyben. Még Gyurcsány Ferencet és az árpádsávos zászlót is. A kard azért így is ott lapul a pultban. A biztonság kedvéért.

Lukács Andrea Plázs

Ön mennyit adna a lepusztult Múzeum körútért?

Budapest legokosabb részén jártunk, ott, ahol sokszor forrong valami. A Múzeum körutat, ha épp nem a márcziusi ifjak, vagy a hahások uralják, falják a könyvmolyok. Antik utcamustra.

Tossenberger Adél Plázs

"Itt bármiért homlokon vágnak" – adrenalinbomba a nyóckerből

A VIII. kerületre valószínűleg mindig lehet majd panaszkodni, de előbb-utóbb a legvéresebb szájú helyi is bevallja: egy kerülettel arrébb igaziból már honvágya van. Tény, hogy a körúton kívül sok a hajléktalan, és sok a kábítószeres, a kerület pezsgése mégis elültet valami bizarr adrenalinfüggőséget a lakóiban. Ebben a kavalkádban pedig érdemes megtalálni az oázisokat. Józsefváros felújított sétálóutcájában, a Tavaszmező utcában jártunk.

Lukács Andrea Plázs

Mikor lesz a Hajós utca a pesti bohémkorzó?

Az Andrássy út Budapest büszkesége, nem hiába épült a Champs Élysées mintájára 1896-ban, a belőle nyíló mellékutcák azonban egészen más képet festenek: a Hajós utca korzóstátuszát bontogatja 2002 óta. A magyar dizájnereket is megihlette a környék, az üzletek bérlői az Operaház árnyékában szellemi energiákat mozgósítanának és lefölöznék a belvárosi bohémia auráját.

Lukas Bay Plázs

Luxus szegénység az Andrássy úton

Az Andrássy út első fele, az Oktogonig elvileg a luxus otthona. A Champs Elysées mintájára épült pompázatos sugárút azonban korántsem úgy működik, mint amit Párizsból, Berlinből, Milánóból, vagy akár Düsseldorfból ismerünk. Elküldtünk egy német újságírót az Andrássyra.

1 2
Félelmetes, ahogy egyszerre mozdul meg több tucat kínai robotkutya – videó

Félelmetes, ahogy egyszerre mozdul meg több tucat kínai robotkutya – videó

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni

Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Kórházreformra készülhet a kormány

Kórházreformra készülhet a kormány

Elkezdték szállítani a Johnson & Johnson vakcináját az EU országaiba

Elkezdték szállítani a Johnson & Johnson vakcináját az EU országaiba

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Radar360: Orbán üzen a nyugdíjasoknak, Karácsony meg neki

Radar360: Orbán üzen a nyugdíjasoknak, Karácsony meg neki

A címlapról ajánljuk