szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

Budapest legokosabb részén jártunk, ott, ahol sokszor forrong valami. A Múzeum körutat, ha épp nem a márcziusi ifjak, vagy a hahások uralják, falják a könyvmolyok. Antik utcamustra.

„Válság van, minden szar” – a Headbanger 2.0 metálbolt eladója nem volt túl lelkes, amikor a Múzeum körútról kérdeztük. A húszéves üzlet három éve költözött ide Kőbánya-Kispestről, mert a városközpontban akarták árulni a rockerek csecsebecséit, a halálfejes bébibody-tól (3900 Ft), a Suicide Silence kitűzőig. A pöttöm bolt az évtizedek óta odagyógyult állványzat alatt bújik meg, a deszkázat támasztja a Nemzeti Múzeummal szemben lévő épület falait, munkások sehol. Jobbra-balra poros üzletek, a néhai Bébi-Gyermek-Cipő áruház vevőt utoljára tán a szocializmusban látott, a portálja előtt egy bácsi seftel lepedőre kiterített ponyváival.

Állvány alatti ponyvaseft - kattintson galériánkért!
©

A Múzeum körúton szinte minden antik: csak a két végén van némi ellenpólusozás, az Astoriánál a McDonalds-Burger King farkasszemezése, a Kálvin térnél pedig az építészeti katasztrófáknak titulált üvegpaloták zárják közre a betűfalánkok Mekkáját. A Kiskörút ezen szakasza az antikváriumairól híres, de a legrégebbi, 1885-ben – még Rozsnyai néven - nyílt Központi Antikvárium (Múzeum krt. 13.) munkatársa azt is elárulta, hogy ez nem mindig volt így. „Húsz éve még csak két-három üzlet volt itt, aztán jöttek a többiek, de nem baj, jó, hogy szakosodunk”. Valóban: van orvosi, pedagógiai, zenei antikvárium is, holott az igény a használt, régi könyvekre állítólag egyre lankad. „Kevesebbet olvasnak az emberek, a lexikonokra és szótárokra egyáltalán nincs szükség az internet miatt, amit még keresnek, azok a művészeti gyűjtemények, és a szépirodalom” – számol be az eladó.

Új és régi könyvesbolt - kattintson galériánkért!
©

Hogy Budapest "legértelmiségibb" szakaszán járunk, bizonyítja az is, hogy a környéken a legmagasabb az egy főre jutó optikusok száma: a multi mellett két kis látszerész működik, szemben a Múzeum Kávézó mellett pedig még egy, hipszter megállítótáblával: egy lány fekete keretes szemüvegben, és odafirkantott viccbajusszal csalogatja az olvasásban, magolásban, kutatásban megrongált szemeket. A modellt nem kell sokáig keresgélni az utcán, ami régen tarisznya volt a bölcsészeknek, az ma a (mű)bőr, vagy textil Filatáska féle, és az eltúlzott feketéből neonra váltott kockakeret.

Hipszterkeretet hipszterbajuszhoz - kattintson galériánkért!
©

A diákokra specializálódott a Múzeum krt. 10. alatti szabóság is, bár a tulajdonos szerint a felvételire, vizsgára, diplomaosztóra készülők manapság nem engedhetik meg maguknak a konfekcióban 50-90 ezer forintot kóstáló öltönyöket, ezért az igazítás, és nadrágfelvarrás (1600 Ft) viszi a boltot.

És mire van még szüksége a diákoknak? Tandíjmentességen kívül egy Csendes helyre, ami nevével épp ellentétes, a mai, romkocsmákat idéző, eklektikus formájában 2008 októberében újragondolt diáklelőhely a körút egyik beugrójában, a Ferenczy István utcában található, de mértanilag pontos vonal vezet ide a Bölcsészkar túloldali kapujából. A nappal is sötét „létterem” (a régi szlogen szerint) délután öttől telik meg élettel, előtte a szabadúszó wifihajhászok kedvence. Falai és bútorai Babos Bertalan képzőművész munkái, hála neki szürcsölhetjük az ovis tejes kávét (cikóriából 530 Ft) kádból is, a megcsonkított babacsillár pedig ad egy kis fényt hozzá - nem sokat.

Délelőtt csendes, 5-től zajos a Csendes - kattintson galériánkért!
©

A Múzeum krt. egyik ikonikus üzletéből, az 1951-ben alapított Babaklinikából kaphatták a brutál lámpabúrához az alapanyagokat. A családi vállalkozást a harmadik generáció viszi, a lassan megszűnő háttéripar miatt pedig már minden bababajt itt orvosolnak. Anya és lánya a nagymama, Neumann Lászlóné örökét viszi tovább, Barta Judit meg tudja gyógyítani a régi NDK-s babákat, de a Monster High-őrületben égő mai gyerekek játékait is kezeli, ha csuklójuk vagy könyökük bibis lett. A falakon a nyitáskor használt plakátok láthatóak, a kosarakban antik játékmackók, a polcon kopasz papírmasé koponyák, pirospozsgás, kacsintós fejek várják, hogy testet kapjanak. Egy javítás 2-3 ezer forintba kerül, a híres Götz-babák pedig 16 ezer forintba kerülhetnek nagyobb méretben.

Babadoktorok szolgálatban - kattintson galériánkért!
©

Bár az egyetemi élet nem feltétlenül a kapkodásról szól, az East-West Business Center, és az Astoria környéki irodistáknak is fontos csomópontja a szocreál aluljáróval összekötött Kiskörút: a Múzeum körút Astoria Hotel felőli részén gyors egymásutánban jön a meki után egy gyrosos, egy kínai, egy szendvicses és egy pogácsás. Akik pedig nem sietnek, azok a másik végen fogyasztják el az ebédet a Nemzeti Múzeum lépcsősorán időzve.

Urbánus piknikhely - kattintson galériánkért!
©
Ismerkedjenek meg utcamustra-sorozatunkból a Nagymező utcával, a Tavaszmező utcával, a Pozsonyi úttal, a Hajós utcával, az Andrássy úttal és a Váci utcával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lukas Bay Plázs

Luxus szegénység az Andrássy úton

Az Andrássy út első fele, az Oktogonig elvileg a luxus otthona. A Champs Elysées mintájára épült pompázatos sugárút azonban korántsem úgy működik, mint amit Párizsból, Berlinből, Milánóból, vagy akár Düsseldorfból ismerünk. Elküldtünk egy német újságírót az Andrássyra.

Tossenberger Adél Plázs

"Itt bármiért homlokon vágnak" – adrenalinbomba a nyóckerből

A VIII. kerületre valószínűleg mindig lehet majd panaszkodni, de előbb-utóbb a legvéresebb szájú helyi is bevallja: egy kerülettel arrébb igaziból már honvágya van. Tény, hogy a körúton kívül sok a hajléktalan, és sok a kábítószeres, a kerület pezsgése mégis elültet valami bizarr adrenalinfüggőséget a lakóiban. Ebben a kavalkádban pedig érdemes megtalálni az oázisokat. Józsefváros felújított sétálóutcájában, a Tavaszmező utcában jártunk.

Lukács Andrea Plázs

Mikor lesz a Hajós utca a pesti bohémkorzó?

Az Andrássy út Budapest büszkesége, nem hiába épült a Champs Élysées mintájára 1896-ban, a belőle nyíló mellékutcák azonban egészen más képet festenek: a Hajós utca korzóstátuszát bontogatja 2002 óta. A magyar dizájnereket is megihlette a környék, az üzletek bérlői az Operaház árnyékában szellemi energiákat mozgósítanának és lefölöznék a belvárosi bohémia auráját.

TA Plázs

Cingár fallosz és gulyáskrém - sokkol a Váci utca

A Terminátor, a Káma-szútrás dobókocka, a flip-flop papucsos hűtőmágnes, és Oszama bin Laden is beküzdötte magát a hungarikumok világába. Legalábbis ezt tükrözi a Váci utca nagyrészt hátborzongató szuvenír kínálata. Téli mustra Magyarország sétálóutcáján.

Nyolc baleset és mind ugyanott – tanulságos videót adott ki a rendőrség

Nyolc baleset és mind ugyanott – tanulságos videót adott ki a rendőrség

Érkezik a mobilos Battlefield, teljes értékű játékot ígér az EA

Érkezik a mobilos Battlefield, teljes értékű játékot ígér az EA

Hamvay Péter: Magyarra Kelet!

Hamvay Péter: Magyarra Kelet!