szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az adatvédelmi biztos határozata szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megsértette az orvosok személyes adatok védelméhez fűződő jogát - közölte Bánki Magdolna, a MOK Országos Felügyelő Bizottságának elnöke hétfőn.

Az állásfoglalásra hivatkozva az fb elnöke elmondta, az adatvédelmi biztos egyben felszólította a kamarát, hogy az érintettektől szerezze be a szükséges, jogszerű hozzájárulást az adatok kezelésére.

Bánki Magdolna korábban beszámolt arról, hogy a kamara gazdálkodásában több szabálytalanságot tapasztaltak, ezért a számvevőszékhez, az adóhatósághoz és az adatvédelmi hivatalhoz fordultak. Utóbbihoz azért, mert véleményük szerint a kamara úgy kötött az orvosokra csoportos életbiztosítást, hogy adataik átadásához nem kérte beleegyezésüket.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság MTI-nek megküldött határozata szerint az érintettek által a kamarai tagfelvételi kérelemben megadott adatok kezelésére rendelkezik ugyan a tagok hozzájárulásával, de ezen adatkör nem fedi le a biztosító részére továbbított adatokat.

A hatóság állásfoglalása kimondja továbbá, hogy a MOK kizárólag a (kamarai) tagsági jogviszony létesítése, fenntartása és megszüntetése, valamint az abból származó jogok és követelések érvényesítése céljából kezelheti az orvosok adatait. A tagok hozzájárulása így nem terjed ki a más célból, például biztosítás megkötése érdekében végzett adatkezelésre - olvasható a határozatban.

"A hatóság ezért megállapította, hogy (...) a sérelmezett adatkezelés nem felelt meg az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényben foglalt követelményeknek, következésképpen a MOK megsértette az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát" - fogalmaz a határozat.

Bánki Magdolna szerint ennek további vonzata lehet az, hogy az orvosok bírósághoz fordulhatnak a jogtalan adatkezelés miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak ezt ne: beépített reklámok kerülhetnek a Chrome böngészőbe

Csak ezt ne: beépített reklámok kerülhetnek a Chrome böngészőbe

Elnézést kér az operatív törzs, eltévesztették egy elhunyt nemét

Elnézést kér az operatív törzs, eltévesztették egy elhunyt nemét

Újraírt történeteink: társadalom, emlékezet, politika – Drótvágó sorozat 6. rész

Újraírt történeteink: társadalom, emlékezet, politika – Drótvágó sorozat 6. rész